Jucarii, mincaruri si articole de imbracaminte periculoase

miercuri, 12 decembrie 2001, 00:00
4 MIN
 Jucarii, mincaruri si articole de imbracaminte periculoase

Ne aflam intr-o perioada a anului in care cei mai multi dintre parinti alearga dupa cadouri pe care odraslele lor le vor gasi sub pomul de Craciun. Cei mai multi dintre copii isi doresc sa primeasca de la Mosu’ jucarii cit mai sofisticate si mai noi pe piata. Cei mari ar trebui sa le aleaga cu atentie pentru ca, nu de putine ori, jucariile pot fi periculoase. Standurile de profil din magazine sint cit se poate de incarcate cu tot felul de articole de gen, de la catuse din plastic, pina la jucarii electronice care mai de care mai sofisticate.
Pentru a preveni aparitia pe piata unor jucarii periculoase si pentru a-i scuti pe parinti de o grija in plus, inspectorii de la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Vaslui au demarat deja actiunile de control la comerciantii si producatorii de jucarii din judet. In prima faza au fost controlati 19 agenti economici si au fost date, ca urmare a controlului, 19 sanctiuni contraventionale, valoarea produselor cu abateri depistate fiind de 76,8 milioane de lei. Amenzile, ca total, se ridica si ele la 19 milioane de lei.
Printre jucariile depistate cu deficiente si neconforme cu standardele se numara cele din plastic, dar si din material textil. Pentru nereguli au fost sanctionate firme precum SC Grafic SRL Birlad, Granada SRL Birlad, SC Miny Consing SRl Husi, Janette SRL Rimnicu Vilcea, filiala Husi. Toate jucariile ar trebui sa fie insotite de certificate de conformitate de tip CSP sau CE. Dar nu de putine ori gasim sigla Comunitatii Europene (CE) pe jucarii fabricate in China, de exemplu.
Nu este mentionata, de asemenea, virsta copiilor carora li se adreseaza jucariile respective. Puteti cumpara, din magazinele vasluiene, jucarii care la manipulare "pierd" din piesele componente. La acestea se mai adauga si jucarii periculoase precum arcurile cu sageti, prastiile. Mai puteti cumpara, fara sa dati o prea mare importanta acestui lucru, jucarii din materiale textile usor inflamabile sau jucarii care sa aiba tot felul de parti componente ascutite in care copiii se pot rani.
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului a trimis deja in teritoriu citeva exemple de jucarii pe care nu ar trebui sa le cumparati, cum ar fi, de pilda, zornaitorile cu componente metalice pentru bebelusi.
Recomandari pentru cumparaturile de sezon
Cu siguranta, multi dintre dumneavoastra stiti ce si cum trebuie sa cumparati. Nu strica sa mai cititi inca o data o serie de recomandari inainte de a va incepe periplul prin magazine pentru cumparaturile de sezon.
Carnea si preparatele din carne trebuie cumparate numai din locuri special amenajate, care dispun de echipamente speciale. Nu cumparati carne de pe marginea drumului si ginditi-va, intotdeauna, la pericolul pe care il reprezinta trichineloza. Carnea proaspata are un miros specific si nu trebuie sa se lipeasca de degete, trebuie sa fie tare, trandafirie la culoare si sa aiba fibre dese si impregnate cu grasime. La frecare lasa un aspect unsuros. Evitati peparatele din carne care au membrana lipicioasa, mizguita sau cirnatii si salamul care prezinta sub membrana un inel verzui – acest aspect denota faptul ca nu au fost pastrati in conditii adecvate. Mai mult, preparatele in aspic – toba, de pilda – nu se pastreaza in congelator, pentru ca riscati sa le mincati cu lingurita.
Aveti grija si cind alegeti un vin sau o bautura pentru mesele festive de sarbatori. Sticlele trebie sa prezinte podgoria din care provin (daca e vorba de vin), sortimentul, cantitatea neta, taria in alcool, data imbutelierii si termenul de valabilitate. Verificati calitatea si intorcind sticla cu susul in jos pentru a vedea daca exista eventuale depuneri sau scurgeri datorita imbutelierii defectuoase. Toate produsele de import trebuie sa aiba si eticheta in limba romana.
In ce priveste ciocolata si produsele care contin ciocolata, pe ambalaj se mentioneaza obligatoriu continutul in cacao si masa uscata, dar si umplutura ciocolatei, daca aceasta are asa ceva. Ciocolata proaspata este lucioasa, nestratificata si fara pete si trebuie sa fie casanta. Are culoare si miros specifice. Drajeurile trebuie sa aiba suprafata neteda, lucioasa, uscata si nelipicioasa.
Si comerciantii de incaltaminte ar trebui sa va dea un certificat de garantie de 30 de zile. Pe ambalajul individual al incaltarilor trebuie sa fie specificata natura materialului de baza din care este facuta fata pantofului si talpa, anul de fabricatie si marimea produsului, precum si termenul de garantie.
Reguli la fel de riguroase trebuie sa le indeplineasca si produsele textile, cele de pielarie sau confectiile. Daca v-ati hotarit sa cumparati asemenea produse de sarbatori si daca aveti banii necesari in buzunar, nu va putem dori decit sa-i cheltuiti pe lucruri de calitate si sa nu uitati ca sintem totusi prea saraci pentru a ne permite lucruri ieftine! (Ana JITARITA)

Comentarii