Malaria, in actualitate

luni, 05 iunie 2000, 23:00
2 MIN
 Malaria, in actualitate

Malaria, cunoscuta in popor sub denumirea de "friguri de balta", este din nou in actualitate. In Romania, boala este eradicata din 1960, insa au mai aparut cazuri, asa numitele "malarii de import".
In ultima luna, in zona Moldovei au fost diagnosticate trei cazuri de malarie: doua la Iasi si unul la Botosani. Din aceasta cauza, Institutul de Sanatate Publica Iasi a declansat o campanie de supraveghere speciala a acestei afectiuni. Suspiciunile si eventualele cazuri de malarie trebuie raportate de medici, in ziua depistarii, la compartimentele de epidemiologie ale Directiei de Sanatate Publica (DSP) de care apartin.
Dr. Gabriela Danis, medic epidemiolog la Compartimentul de Sanatate Publica (CSP) Birlad, ne-a declarat: "Malaria este o parazitoza, caracterizata prin accese febrile care se succed la intervale de timp regulate, cu tendinta la cronicizare. Agentul cauzal al bolii este un protozoar. Izvorul de infectie este reprezentat exclusiv de omul bolnav sau purtatorul cronic de parazit. Calea de transmitere frecventa este cea naturala si implica existenta a trei factori: rezervorul de parazit (omul bolnav), vectorul (tintarul Anopheles) si omul receptiv. Tintarul inteapa omul bolnav, ia agentul patogen si il transmite prin intepatura omului sanatos."
Dr. Danis a fost de parere ca, in Romania, din cauza conditiilor socio-economice precare, are loc migratia populatiei catre zonele endemice cu malarie (tari in care malaria nu a fost eradicata). Aceste situatii pot creea foarte usor conditii pentru aparitia malariei de import.
"Daca pina acum am avut tintari, dar nu am avut malarie, in conditiile aparitiei de noi cazuri de malarie adusa de peste hotare vom asista probabil la o reaparitie a bolii. Sa speram ca in aceasta vara vom avea mai mult sprijin din partea autoritatilor locale de a gasi impreuna o solutie mai buna de salubrizare a orasului, care sa diminueze macar «hoardele» de tintari", a mentionat dr. Danis.
Boala poate fi intilnita in anotimpul calduros. Internarea in spital a bolnavilor cu malarie este obligatorie. Dupa vindecare, persoana respectiva trebuie tinuta sub supraveghere medicala inca 2-3 ani. (Carmen STEFANESCU)

Comentarii