Mecanica, la un pas de lichidare

miercuri, 15 octombrie 1997, 23:00
3 MIN
 Mecanica, la un pas de lichidare

La Mecanica Vaslui lucrurile au inceput sa se complice. Greva declansata joi, 9 octombrie, continua. Protestatarii cer plata salariilor restante (trei la unii muncitori si patru la altii) si demiterea directorului general Vasile Burghelea.
La Mecanica s-a mers din greseala in greseala.
"Cind a fost schimbata vechea conducere, eram cu salariile la zi. A fost o masura pripita. Schimbarea nu era oportuna. Dar a fost ales Consiliul de Administratie (CA) si directorul general Burghelea. Luna mai a fost o luna pierduta. In loc sa se treaca la mobilizarea personalului, a inceput organizarea interna si s-au neglijat contractele si productia. In mai, s-a produs de 1,8 miliarde lei si s-au dat salarii de 1,6 miliarde. In iunie, s-a intimplat la fel. S-au dat salarii de 100%, in loc sa se plateasca la realizari", a explicat directorul economic Valentin Florea.
Declinul si haosul
In mai multe rinduri, conducerea s-a angajat in fata oamenilor ca se vor plati salariile la zi, lucru care nu s-a intimplat.
Mecanica a lucrat in sistem compensatoriu si are de incasat de la regiile statului peste 6 miliarde de lei.
"Eu nu stiu ce conducere poate sa vina (doar una sinucigasa) care sa promita ca va recupera creantele. Recuperarea datoriilor este o problema deosebita si pe termen scurt este nerezolvabila", a spus Alexandru Balan, reprezentant FPS in AGA de la Mecanica.
Ce se va intimpla cu aceasta fabrica? Oamenii ramin in greva, bani pentru salarii nu sint. Consiliul de Administratie a parut a fi foarte decis duminica, 12 octombrie, cind a emis o hotarire prin care sa trimita toti oamenii in concediu fara plata, cu exceptia unui numar minim de personal, oprit la lucru pentru buna desfasurare a activitatii.
Dar, desi pina la aceasta ora ar fi trebuit sa apara o lista cu sectoarele care vor continua sa lucreze, inca nu este nimic clar.
Este anticipata demisia directorului general Vasile Burghelea. Sindicatul propune ca director interimar pe inginerul-sef Petru Anitei, dar FPS nu este de acord si avanseaza alte doua nume: Valentin Florea (directorul economic) sau Costel Netca (directorul de productie).
Lucrurile se complica din nou pentru ca directorul economic Valentin Florea si-a depus demisia.
"Problema cea mai grava e ca de miine (astazi, 16 octombrie-n.r.) nu mai avem director economic. Pe 16 septembrie si-a dat demisia. CA nu a acceptat-o dar, cu toate acestea, dupa 30 de zile demisia devine valabila. Eu nu vad un alt economist care ar putea face fata problemelor Mecanicii", a spus Margareta Ghiga, directorul FPS Vaslui.
Intre timp, datoriile fabricii au crescut si au ajuns la 21 de miliarde de lei.
FPS este actionar majoritar la Mecanica. Directorul acestei institutii se asteapta ca fabrica sa fie inchisa in orice moment.
"Au de incasat 6 miliarde si de dat 21 de miliarde. Parca vad ordinul de lichidare a fabricii! De asta am vrut liniste la Mecanica. Ce cifra de afaceri ar trebui sa aiba lunar pentru a plati aceste datorii? Cel putin 6 miliarde de lei!", a mai spus Margareta Ghiga.
Miercuri la prinz, actuala conducere a avut o intilnire cu directorul si reprezentantii FPS, urmind ca astazi sa fie luata o hotarire ferma: se schimba sau nu conducerea Mecanicii.
Pina la o hotarire definitiva, la Mecanica continua greva si creste amenintarea lichidarii acestei societati.
"Continuam greva pina ne vor fi acceptate revendicarile. Daca stam acasa nu luam bani, daca stam in greva tot nu luam bani. Eu respect hotarirea majoritatii, care este de a continua greva", a declarat liderul de sindicat Gheorghe Croitoru. (Clara BISOC)

Comentarii