Medicii de familie se revolta impotriva "stapinirii"

joi, 26 octombrie 2000, 23:00
4 MIN
 Medicii de familie se revolta impotriva "stapinirii"

Chiar daca reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) si cei ai Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vaslui ne-au spus, la unison, ca sedinta de miercuri cu medicii de familie din judet a fost una obisnuita, "de lucru" si destul de linistita, ne indoim ca a fost tocmai asa. Asa se explica probabil faptul ca aproape toti medicii cu care am vorbit ne-au rugat sa le pastram anonimatul. Aflati la mina CJAS in ce priveste finantarea si tratati, de obicei, ca niste copii obraznici si nerecunoscatori, medicii de familie au fost, de fapt, chemati la "centru" pentru o urecheala zdravana.
Cei aflati in prezidiu au sustinut, surprinzator, cauza Spitalului Judetean Vaslui – caracterizat implicit drept "unitate model" – si pe cea a specialistilor de aici. Sefii sanatatii vasluiene au trecut, pe fata, la "desfiintarea tagmei medicilor de familie", dupa cum ne-a spus un "amarit" membru al acestei "tagme". Amenintari cu reducerea bugetului de practica, a veniturilor si chiar cu alungarea persoanelor non-grata din judet – de toate acestea au uzat cei care au refuzat accesul presei la aceasta intilnire: reprezentantii CJAS, DSP, Spitalului Judetean si Colegiului Medicilor.
"S-au coalizat impotriva noastra"
"Parerea mea este ca CJAS, CMR si reprezentantii spitalelor s-au coalizat impotriva noastra, a medicilor de familie. Se stie ca spitalele sint in colaps financiar si probabil vor sa ia bani de la noi. Altfel nu se explica de ce au fost verificate sumele necheltuite de medicii de familie din bugetele de practica. CJAS si Colegiul Medicilor Vaslui sint stat in stat si nu respecta legea. Legea Asigurarilor Sociale de Sanatate 145/1997 spune ca asiguratii au dreptul sa-si aleaga medicul. Noua, medicilor de familie, ni se reproseaza ca dam trimiteri la doctori din centre universitare. Reprezentantii CJAS nu accepta aceste trimiteri pentru ca trebuie sa plateasca contravaloarea consultatiilor respective. Insa, nu este legal sa nu respecti dreptul omului de a se duce la medicul la care doreste. De asemenea, ni se reproseaza ca se recomanda foarte multe analize de laborator, insa ele reprezinta tot un drept al asiguratilor. Justificarea celor de la Casa este ca nu exista o concordanta intre diagnostic si analizele recomandate", ne-a declarat un medic de familie din Birlad care a dorit sa-si pastreze anonimatul.
Un alt medic de familie, tot din Birlad, care ne-a solicitat de asemenea sa nu-i divulgam numele, ne-a spus: "A fost o sedinta urita. De fapt, este impropriu zis sedinta, ci admonestare. Se spune despre noi ca avem salarii mari si sintem priviti ca «vechii circari» (medici de circa – n.r.) care nu fac nimic. Este adevarat ca unii dintre noi nu-si respecta programul, ca se mai fac greseli, dar asta nu inseamna ca trebuie ca toti sa fim pusi in aceeasi oala. Reprezentantii CJAS ne reproseaza ca nu respectam programul de consultatii la cabinete. Cum putem face acest lucru cind in fiecare luna trebuie sa mergem de doua-trei ori la CJAS, o data la sedinta cu medicii de familie la Spital, o data la Trezorerie si la banca sa ne ridicam banii virati de casa? S-au legat de retetele prescrise. Conform normativelor in vigoare, valoarea maxima a unei retete compensate sau gratuite poate fi de un milion de lei. CJAS Vaslui nu accepta retete cu valoare atit de mare. Concluzia mea este ca, in judetul Vaslui, cu cit reteta este mai ieftina cu atit este mai «buna». Dar nu acelasi lucru se poate spune si despre tratamentul prescris."
"Sintem tratati ca la scoala de corectie"
"Sintem obstructionati si tratati ca cele mai mici verigi in aceasta lume medicala. Adevarul este ca specialistii din Spitalul Judetean nu ar putea face fata daca noi nu am rezolva peste 70% dintre cazurile care ajung la noi. Intilnirea mi-a lasat un gust amar. Ne-au raspuns la toate intrebarile dupa tipare: «Sa vedem, nu stim»", ne-a spus un medic vasluian, bineinteles, tot anonim.
Am gasit insa si un medic de familie care s-a declarat multumit de intilnirea de miercuri. "S-a discutat practic despre modalitatea de lucru, respectarea programului, efectuarea imunizarilor, probleme pe care noi le stiam. A fost o sedinta de instruire, din punctul meu de vedere benefica atit pentru noi, medicii de familie, cit si pentru ei", ne-a spus unul dintre medicii prezenti la intrunire. Si acesta a solicitat insa anonimatul.
"S-au purtat cu noi in aceeasi maniera in care am fost tratati de la inceput. S-a discutat de la nivelul celui care da banii la cel care-i asteapta si care nu-si poate permite sa-i refuze, chiar daca sint multi sau putini. Conditiile CJAS Vaslui nu vor fi niciodata incalcate si prezenta la sedinta va fi intotdeauna de 100%, fiindca ei sint cei care ne dau banii si asa se si comporta", ne-a declarat, oarecum "acoperit" de functia pe care o are, birladeanul Ioan Faighel, reprezentantul medicilor de familie in Colegiul Medicilor din judet.
Singurul care a dorit sa-i apara numele in acest articol a fost medicul de familie vasluian Constantin Gheran: "A fost una dintre acele sedinte in care noi sintem cei mici si sintem tratati ca la scoala de corectie. Sistemul sanitar merge perfect, numai noi nu! Mie nu-mi este frica de amenintarile lor. Exista o instanta si un complet de judecata. Nu ei trebuie sa ne faca morala." (Ana JITARITA, Carmen STEFANESCU)

Comentarii