Mileniul scumpirilor

sâmbătă, 06 ianuarie 2001, 00:00
4 MIN
 Mileniul scumpirilor

Mileniul III debuteaza pentru vasluieni, si nu numai, cu un nou val de scumpiri la aproape toate serviciile si produsele de baza. Calatoriile cu autobuzul sau cu trenul sint mult mai scumpe, convorbirile telefonice sint tot mai piperate, la fel ca si preturile la o serie de produse alimentare de baza, cum ar fi piinea, laptele sau carnea. Nu mai punem in calcul faptul ca facturile la energie termica sint de trei ori mai mari decit luna anterioara. "Surprizele" pregatite pentru acest inceput de an sint pe cit de multe, pe atit de costisitoare, bucuria fiind umbrita de grija dramuirii banilor pentru achitarea darilor la stat, dar si traiul de zi cu zi. Un salariu mediu net de 2 milioane de lei, pe care-l cistiga putini vasluieni, abia ajunge pentru intretinere, curent sau hrana zilnica, telefonul sau plimbatul cu masina fiind un adevarat lux pentru multi dintre locuitorii judetului nostru.
Telefonul va fi ridicat tot mai rar din furca
Prima scumpire a anului a fost anuntata de Romtelecom inca de la jumatatea lui decembrie 2000. Incepind cu 1 ianuarie, abonatii vor plati mai mult cu 11,72% pentru convorbirile efectuate.
Noile valori ale abonamentelor sint: pentru linie telefonica principala cu 100 de impulsuri – 139.000 de lei, fata de 124.000 de lei; pentru cea cu 50 de impulsuri incluse – 113.000 lei, cu 14.000 de lei in plus fata de anul trecut; pentru abonamentul cu minute incluse – 85.000 de lei (71.000 de lei vechiul tarif).
Pretul unui impuls telefonic ramine 595 de lei. Nemodificate ramin si tarifele pentru instalari de linii telefonice, acordindu-se in continuare o reducere de 50% la taxa de instalare.
Principala noutate consta in schimbarea palierelor orare si a duratei impulsului atit pentru convorbirile locale, cit si pentru cele interurbane (inclusiv cu Republica Moldova). Ziua lucratoare, de luni si pina vineri inclusiv, se imparte in trei paliere orare: rimul cuprins intre orele 7-16 (1 impuls/40 secunde), al doilea intre 16-22 (1 impuls/minut), iar ultimul intre orele 22-7 (1 impuls/10 minute). Simbata a fost adusa la regimul de duminica: intre orele 7-22 se taxeaza un impuls la doua minute, iar intre orele 22-7 se taxeaza un impuls la 10 minute.
O modificare avantajoasa este ieftinirea, in medie cu 15%, a convorbirilor interurbane (interjudetene). Pe cele trei paliere orare anuntate, intre orele 7-16, convorbirile interurbane se taxeaza cu 5 impulsuri pe minut; intre 16-22, cu 4 impulsuri pe minut; intre 22-7, cu 3 impulsuri pe minut.
T ransportul local s-a scumpit cu 20%
Imediat dupa sarbatori, Transurb Vaslui a majorat tarifele la transportul local in medie cu 20%. Un bilet pentru o calatorie simpla costa, de pe 3 ianuarie, 3.000 de lei, fata de 2.500, tariful practicat pina atunci.
Un abonament pentru o singura linie pe o luna costa 100.000 de lei, cresterea fiind de 15.000 de lei. Se acorda in continuare reduceri de 50% elevilor, doar in baza legitimatiilor, precum si pentru o serie de categorii defavorizate, cum ar fi veteranii de razboi.
Conducerea societatii a pus cresterea de preturi pe seama scumpirii motorinei.
Piinea se va scumpi cu 20%
Pe final de an, au explodat preturile la carne si derivate ale acesteia, fructe si alte produse de baza in alimentatie. Acestora li s-au adaugat majorarile repetate la perturile combustibililor, care au dus in final la alte cresteri, cum ar fi la calatoriile cu trenul – 7,6% sau energie electrica – 13,5%.
Pe de alta parte, patronatul din morarit si panificatie a anuntat intentia majorarii pretului la piine, in medie cu 20%, tocmai din cauza cresterii tarifelor la materia prima si a carburantilor. Aceasta ar insemna ca o piine sa coste cu 500 de lei mai mult, ceea ce va afecta foarte mult bugetul familiilor sarace.
Pentru a doua jumatate a lui ianuarie 2001, este programata o crestere a pretului la lapte cu peste 40%, adica un plus de aproximativ de 2.500 de lei la fiecare litru de lapte.
Urmeaza noi scumpiri la carburanti
Mai mult ca sigur, de saptamina viitoare se va scumpi din nou si benzina. Peco Vaslui va pune in plus la fiecare litru de carburant aproximativ 4-500 de lei, ceea ce inseamna ca benzina Super-Plus va costa 14.500 de lei, iar un plin va costa cu 20.000 de lei mai mult. Majorarea se impune ca urmare a cresterii accizelor si a introducerii taxei de un cent pe fiecare litru de carburant.
Este o noua lovitura pentru posesorii de autovehicule, avind in vedere ca luna trecuta au mai suportat o astfel de scumpire. In plus, ei au trebuit sa scoata din buzunare citeva sute de mii de lei pentru asigurarea de raspundere civila auto si aici majorarile cifrindu-se la peste 20%.
Nu ar fi exclus ca tot la acest inceput de an sa asistam si la o ajustare a tarifelor la energie electrica, mai ales ca multe din hidrocentrale nu mai pot produce din cauza secetei.
Salariul mediu pe economie nu poate acoperi cheltuielile lunare
Acestor scumpiri, deloc de neglijat pentru orice buzunar, li se adauga cheltuielile cu intretinerea, care pentru o familie cu trei membri inseamna aproape un milion de lei pe luna. Daca adaugam energia electrica, telefonul si taxele lunare, inseamna aproape un salariu mediu net, care in ultima luna a anului trecut a depasit cu putin 2 milioane de lei. Ceea ce inseamna ca pentru hrana zilnica nu mai ramin prea multi bani, ca sa nu mai vorbim de "plimbari" cu masina sau deplasari cu trenul. Cresterea de preturi de anul trecut, care a fost de 42%, se pare ca va fi minciuna comparativ cu ce se va intimpla anul acesta. Pina acum, din cele prezenatate mai sus, rezulta deja, in medie, o crestere de 20%. Privita in ansamblu, trecerea in noul mileniu inseamna mai multe nevoi si probleme, bucuria inceputului de an fiind umbrita de saracia in care se zbat cei mai multi dintre vasluieni. (Theodor ISTRATE)

Comentarii