O noua spaima pentru micii patroni: "www.e-licitatii.ro"

marți, 05 martie 2002, 00:00
6 MIN
 O noua spaima pentru micii patroni: "www.e-licitatii.ro"

Dupa o lunga perioada de zvonuri si presupuneri privind introducerea unui nou tip de licitatie, in data de 1 februarie 2002 aparea in Monitorul Oficial al Romaniei, nr. 86, Ordonanta de Guvern nr. 20, denumita si Ordonanta privind achizitiile publice prin licitatii electronice, act care reglementeaza modul in care institutiile publice vor face achizitiile publice. Metoda a fost si este privita cu serioase motive de ingrijorare de multi patroni, care isi vad astfel periclitate afacerile lor, mai mici sau mai mari. Asta pentru ca, dupa toate aparentele, vor avea de cistigat de pe urma acestei masuri numai firmele mari din Bucuresti, in timp ce suratele lor provinciale vor trebui sa puna lacate pe usi.
Batalia celor 159 de institutii publice
Guvernantii au alcatuit o lista cu 159 de unitati publice si ministere care, in conformitate cu hotarirea guvernamentala de joi, 28 februarie, vor trebui sa apeleze la acest sistem de licitatie. Toate aceste licitatii vor trebui sa se organizeze pentru contracte a caror valoare nu depasesc 200.000 de euro. In cazul unor contracte cu o valoare de cel putin 40.000 de euro, autoritatile contractante vor trebui sa publice in Sistemul electronic de achizitii publice anuntul de participare si anuntul de atribuire a contractului de achizitie. Lista produselor care vor face obiectul unor astfel de contracte este vasta, in ea fiind incluse produse ale agriculturii, industriei alimentare, textile, celulozei, hirtiei si cartonului, industriei constructiilor metalice, de prelucrare a titeiului, produse si echipamente electrice si optice. Pina aici, toate bune si frumoase. Iata insa ca in ordonanta 20, la articolul 9, alineatul 4, se prevede ca "inregistrarea ca furnizor, executant sau prestator in Sistemul electronic va fi refuzata in cazul in care (…) solicitantul se afla in stare de faliment ori lichidare (…), nu si-a indeplinit obligatiile exigibile de plata a impozitelor si taxelor catre stat, precum si a contributiei pentru asigurarilor soiale de stat, furnizeaza informatii false in documentele prezentate". Asta ar insemna ca mai bine de 70% dintre firmele romanesti sint excluse din start de la aceste licitatii.
Aceasta ordonanta are si un capitol denumit sanctiuni. Aici se prevede ca incalcarea regulilor si procedurilor stabilite de operatorul Sistemului electronic conduce la suspendarea dreptului furnizorului, executantului sau prestatorului respectiv de a utiliza Sistemul electronic, precum si interzicerea inregistrarii in acesta pe o perioada de pina la cinci ani. La articolul 65 sint trecute diverse fapte care constituie contraventii si care se sanctioneaza cu amenzi de la 20 la 250 de milioane de lei. Se mai precizeaza si ca nivelul amenzilor se actualizeaza prin hotarire a Guvernului, in raport cu rata inflatiei.
Directorul general al DGFP: "Trebuie, totusi, o discutie la incheierea contractului"
Pentru directorul general al DGFP Vaslui, Alec Bujorianu, masura luata de Guvern este buna, intrucit va cistiga intr-adevar ofertantul care va oferi cu adevarat pretul cel mai mic. "Ramine cumva in suspans calitatea produselor oferite, de care nu iti poti da seama la o astfel de licitatie. Cert este ca la aceste licitatii se vor inscrie multe firme care au un pret mai bun dar o calitate mai slaba a produselor oferite. Oricum, parerea mea este ca dupa ce s-a cistigat o astfel de licitatie va trebui sa se poarte o discutie la incheierea contractului, atunci cind va trebui sa vada clientul calitatea si functionalitatea produsului", spune Bujorianu. La nivel de Directie de Finante, cheltuielile cu materiale si piese de schimb se ridica anual la peste trei miliarde de lei. Pentru dotarea AFP Birlad, Alec Bujorianu a spus ca se va organiza o licitatie electronica, in limita sumei de doua miliarde de lei. "Cred ca in doua saptamini de zile, in functie de banii pe care ii vom primi, vom face si noi, DGFP Vaslui, o astfel de licitatie", a precizat Bujorianu.
Patronii firmelor se vor obisnui cu sistemul electronic in 2-3 luni de zile
Directorul general al Directiei Control Fiscal din cadrul DGFP Vaslui, Eusebiu Anitei, este de parere ca noul sistem aduce o transparenta totala in modul de lucru al achizitiilor publice, fiindca "fiind pe Internet, aceste licitatii pot fi vazute de toti cei care doresc, din Romania, chiar si din intreaga lume". "Eu, personal, cred ca va fi o concurenta loiala vizavi de toate licitatiile. Se vor elimina si acele discutii interminabile", mai spune acesta. Fiind un sistem total nou, Eusebiu Anitei crede ca patronilor le vor trebui doua-trei luni pina se vor obisnui cu acest sistem de achizitii. Directorul DF ne-a mai spus ca DGFP va trebui sa mai faca niste dotari cu calculatoare, care vor fi conectate la Internet si la site-ul Ministerului de Finante. "E de viitor acest sistem. Comertul prin Internet va fi viitorul omenirii. E ceva nou si va mai dura pina ce toti agentii economici vor intelege modalitatea de lucru", ne-a spus Emilia Moraru, de la Compartimentul Resurse Umane din cadrul DGFP.
Patronii vasluieni sint suparati foc pe cei care au gindit acest sistem de lucru
Daca pentru patronul firmei Safir SRL din Vaslui, Gheorghe Safir, de exemplu, noul sistem de achizitii publice nu este un motiv prea mare de ingrijorare pentru ca, spune el, "eu, efectiv, nu am prea multe date despre acest sistem, intrucit nu prea lucrez cu licitatiile publice", alti afaceristi locali au ajuns deja la disperare cu licitatiile electronice. "In mod sigur, vor avea de cistigat firmele mari din Bucuresti sau alte orase mari, in timp ce firmele mici vor muri sufocate. Eu nu am o parere buna despre acest mod de lucru. Daca inainte mai traiau din aceste licitatii niste firme din judet, iar banii se duceau la bugetul judetului, acum aceste fonduri vor pleca in alte judete. Pentru judetul Vaslui este o mare nenorocire, pentru ca toti banii si toate lucrarile vor pleca la Bucuresti. Cei mici, de la Vaslui, isi vor da obstescul sfirsit, in scurt timp", ne-a spus directorul general de la Avintul SNC, Nelu Ghetau. El mai crede ca sint destule firme din Vaslui care nu-si vor putea permite un calculator de 1.000 de dolari, plus Internet. "Prin asta nu se rezolva coruptia, domnule. Eu sint convins ca se vor face in continuare tot felul de aranjamente", mai afirma Nelu Ghetau. Directorul firmei Perla SRL din Vaslui, Marian Orasanu, este si mai dur in acest sens. "Guvernantii elimina prin acest sistem toate firmele mici. Ne inchid pe toti si nimeni nu isi da seama de acest lucru. Dumneavoastra credeti ca voi putea eu sa concurez vreodata cu Mobexpert sau Selvarom? De exemplu, la licitatia pentru dotarea cu mobilier a DGFP Vaslui noi am cistigat licitatia cu o valoare mai mica decit a unei firme din Iasi, avind cu 130 de milioane de lei sub oferta lor. Cind s-a auzit una ca asta, au venit controale si paracontroale de la Bucuresti, cum de a putut sa cistige o firma din Vaslui. Ca atare, ce pot sa va spun, este ca firmele mari vor sti cu siguranta preturile pe care le vom practica noi, cei mici. Eu nu-l vad un sistem atit de bun, atit timp cit hackerii sparg conturi de banci si cite si mai cite. Credeti ca pentru un 50 de milioane de lei cel care raspunde de sistem nu va face orice, chiar sa-si vinda si sufletul si sa dea informatii din ofertele firmelor concurente? In aceste conditii, ce tupeu mai am eu sa merg la licitatii pe Internet? Nu sint de acord sa fiu la mina calculatorului pentru a cistiga o licitatie", ne-a spus Orasanu.
Penitenciarul se pregateste intens
Nu au scapat de acesta ordonanta nici penitenciarele. Mr. Viorel Ailincai, comandantul Penitenciarului Vaslui, spune ca la sedinta de bilant a Directiei Generale a Penitenciarelor au fost pusi in tema toti sefii penitenciarelor despre prevederile Ordonantei 20. Penitenciarul face achizitii de alimente pentru detinuti. Sumele alocate intretinerii detinutilor au multe zerouri. Mr. Ailincai spune ca in perioada urmatoare va incerca sa traga Internet in Penitenciar. "Tinind cont ca avem mai multe abonamente la Conex am inteles ca vom avea unele scutiri", ne-a spus mr. Ailincai. Comandantul Penitenciarului spune ca are in subordine cadre specializate in informatica, care se vor ocupa de licitatiile pe Internet.
Care va fi deznodamintul afacerii?
Sint si patroni locali care spun ca pentru sume de 200 de milioane de lei, de exemplu, o firma din Bucuresti sau din Timisoara nu se va inscrie la licitatie, avind in vedere cit costa numai transportul acelor produse. Este un punct de vedere corect, dar nu se stie cit de realizabil. Nu se stie, daca acest procedeu s-ar fi aplicat mai demult, daca CJAS Vaslui isi lua sediu cu 5 miliarde de lei. Nu se stie daca sediul viitorului Tribunal Judetean ar fi fost achizitionat de cine l-a achizitionat, daca sistemul electronic ar fi functionat. Credem, insa, ca pentru a se pune la punct cu tehnica de calcul si cu Internet-ul, multi patroni isi vor lua cite un calculator sau vor merge la cursuri de calculatoare. (Daniel TANASUC)

Comentarii