Pericol de holera ignorat de autoritati

marți, 01 august 2000, 23:00
2 MIN
 Pericol de holera ignorat de autoritati

In judet poate izbucni oricind o epidemie de holera, vasluienii nefiind la aceasta ora informati de riscurile la care sint expusi. Cu toate ca Ministerul Sanatatii a trimis avertismente precum ca in Republica Moldova a fost depistat un caz de holera, in judet nu au avut loc actiuni de instruire a populatiei, desi traficul cetatenilor de peste Prut este in aceasta perioada mai intens ca niciodata. Conform legislatiei actuale, institutiile de stat care supravegheaza sanatatea populatiei au obligatia sa anunte prin toate mijloacele existente riscul imbolnavirii impreuna cu masurile de prevenire impuse. Asta ar fi insemnat ca respectivii sa anunte in primul rind mijloacele de informare locale, ziarele si televiziunea, pentru ca noi la rindul nostru sa va putem avertiza pe dumneavoastra. Acest lucru nu s-a intimplat.
Autoritatile sanitare vasluiene sint foarte linistite. Dr. Nicu Botezatu, directorul Directiei de Sanatate Publica Vaslui, ne-a declarat: "Masurile de preventie se fac in mod curent. Noi facem controlul apei si al alimentelor dupa niste norme, nu in functie de zvonurile care apar pe piata. Pina acum, in judet, nu s-a inregistrat nici un caz de holera."
Holera este o boala infectioasa acuta specific umana si foarte contagioasa, produsa de vibrionul holeric. Ea a fost eradicata in Romania. Holera se numara printre celelalte afectiuni considerate a fi boli ale miinilor murdare. Asta din cauza ca principala masura de prevenire a imbolnavirii este respectarea riguroasa a regulilor de igiena personala si alimentara.
Transmiterea bolii se face pe cale fecal-orala, prin contact direct cu bolnavul sau purtatorul sanatos de vibrioni holerici, dar mai ales indirect, prin consum de apa si alimente contaminate. Germenii patrund in organism pe cale bucala si se localizeaza in intestinul subtire, unde se inmultesc si elaboreaza toxine care produc diaree. Dupa o perioada de incubatie de 1-3 zile, debutul bolii este brusc, cu scaune diareice, care, in citeva ore, capata aspect de zeama de orez ce se scurge in permanenta din bolnav, fara dureri abdominale. Uneori bolnavul poate avea si varsaturi. Bolnavul se deshidrateaza, temperatura scade sub normal, are sete intensa, pielea devine uscata, face cute din cauza deshidratarii. Daca nu i se administreaza imediat tratamentul necesar, bolnavul intra in colaps, nu mai urineaza si moare. Boala necesita spitalizare obligatorie si imediata.
Dr. Simona Agache, seful Sectiei de boli infectioase a Spitalului de adulti Birlad, ne-a precizat ca in cei aproximativ 20 de ani de activitate nu a inregistrat nici un caz de holera in Birlad si cele 25 de comune arondate. (Carmen STEFANESCU)

Comentarii