Producatorii de oua intra in greva fiscala

joi, 14 martie 2002, 00:00
6 MIN
 Producatorii de oua intra in greva fiscala

Ieri, cei mai importanti 11 producatori de oua din judetul Vaslui s-au intrunit la abatorul "Safir" pentru a discuta despre situatia de faliment care ii pindeste pe toti producatorii locali, ca urmare a invadarii pietelor cu oua aduse cine stie de unde. La discutii au fost prezenti patronii si directorii generali de la Safir SRL Vaslui, Avivas SRL Stefan cel Mare, Avicom SA Vaslui, Izvorul Alb SRL Munteni de Jos, Misu IG SRL Vaslui, Provas SRL Vaslui, A&A Farms Pogana, Vasile SRL Vaslui, Agrivas Rosiesti, Bazalt SRL Vaslui, Vanbet SRL Banca. Discutiile au fost prezidate de presedintele Asociatiei Crescatorilor de Pasari din judetul Vaslui, Cristi Spiridon, asistat de directorul Iulian Vasile, de la DGAA.
Pierderile – o piatra de moara legata de gitul producatorilor
Cristi Spiridon a deschis lucrarile intilnirii producatorilor vasluieni printr-o declaratie fulminanta. "Intrebarea care sta in fata noastra este urmatoarea: cit vom mai putea finanta pierderile cu care ne confruntam acum? Noi nu mai putem face nimic in conditiile in care oul a ajuns atit de ieftin. Eu am avut un efectiv de 8.500 de gaini ouatoare si de la inceputul crizei am vindut jumatate din ele. Continui sa vind si daca piata nu se stabilizeaza intr-o saptamina voi termina cu aceste efective", a spus Spiridon.
Gheorghe Safir, patronul SC Safir SRL, a spus ca s-au facut unele demersuri la Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania si ca acestia au venit cu niste propuneri inacceptabile. "Cei de la UCPR au venit cu propunerea sa ne medieze legatura cu o firma, pentru a face praf de oua. Asta nu ne intereseaza. Pe noi nu ne intereseaza sa cistigam citiva lei peste doua luni de zile, ci ne intereseaza ca nu mai avem de unde sa luam bani sa cumparam furaje, peste o zi – doua. Am scazut pretul la oua in incercarea de a supravietui o luna, dar nu se stie daca vom mai rezista. Din punctul meu de vedere, eu nu mai pot rezista mai mult de o saptamina. La fiecare ou, ma costa numai furajul 1.100 de lei. Nu mai am bani nici sa-mi acopar cheltuielile cu furajele. In aceasta situatie, nu am alta alternativa decit sa tai efectivele pe care le am", a spus Safir.
Singura alternativa a producatorilor, a spus acesta, este doar cresterea puilor de carne, astfel incit o parte dintre acestia au si inceput popularile cu astfel de pui. "Teama mi-e ca vor cadea fantastic de repede si preturile la carnea de pui, odata cu cele de la oua. Atunci, noi, producatorii, va trebui sa ne punem intrebarea daca vom mai putea asigura piata cu aceasta carne de pui. Ma vad pus in situatia de a inchide toate punctele de lucru pe care le am, sa las cite un paznic si sa trimit oamenii acasa, desi unii lucreaza cu mine de sapte-opt ani. Ma doare sufletul cind ii vad dar nu am ce face", a mai adaugat patronul de la Safir SRL.
Greva fiscala – ultima solutie
Pentru Gheorghe Pop, directorul Avicom SA Vaslui, pierderile sint extraordinare, mai ales ca si efectivele sale sint mari. "Anul trecut, am pierdut pentru fiecare ou produs 200 de lei. Deja, am taiat 60 de tone de carne de pasare, la care am inregistrat pierderi de peste 200 de milioane de lei. Pina acum, pe de alta parte, am vindut 15.000 de pasari iar pina la sfirsitul lunii voi ajunge la 60.000 de capete de pasari pe care voi fi nevoit sa le vind. Am senzatia ca politica dupa care se merge acum este sa ne lichidam noi toate efectivele, dupa care sa vinda ei ouale cu pretul pe care il vor ei. O sa faca oul 5.000 de lei si atunci cred ca o sa fie multumiti cu ce au facut", a precizat directorul Pop.
El crede ca nu este vorba de un razboi, ci este cu adevarat o situatie disperata. "Ori se gasesc solutii pentru a merge mai departe, ori inchidem. Nu exista alte solutii. Parerea mea este ca pot sa se lucreze si cu importuri, dar sa se lucreze corect. Noi sintem acuzati ca vindem produse scumpe. Daca cineva ar dori, ar putea sa verifice cite oua au intrat prin vama si cite din ele s-au vindut legal. Atunci, ar afla cu uimire ca nici 10% nu s-au vindut cu acte legale. Am discutat zilele acestea cu un producator german, care mi-a spus ca pretul de cost la oul produs in tara noastra este acelasi cu cel produs la ei. In schimb, ei au aceleasi preturi de-a lungul intregului an. Am ajuns ca detailistii sa nu mai cumpere oua de la mine, ci sa cumpere de prin oras, unde se vind fara nici un act", a mai afirmat Gheorghe Pop. Acesta a mai declarat ca singurii care pierd in aceasta criza sint numai producatorii. Pop a ridicat problema declansarii grevei fiscale, cerind ca sa fie informati si cei de la UCPR despre acest aspect iar cei de la Bucuresti sa sustina aceasta greva. "Astept sa vina cineva si sa spuna "dom’le, lucrezi prost, scoti oul scump" si atunci ma las de treaba asta si ma apuc de alta treaba", a mai spus directorul de la Avicom.
Statul si Guvernul sint chemate la explicatii
Pentru patronul de la Agrivas SRL Rosiesti, Constantin Silistru, nucleul de reproductie pe care il detine acum ar putea fi o alternativa la criza actuala. Din pacate, sustine el, cheltuielile pe care le presupune aparitia puilor de o zi sint destul de mari si greu de suportat. "Ma raliez la parerile colegilor mei si anunt faptul ca de saptamina viitoare incep vinzarea gainilor ouatoare. Voi mai lasa doua-trei mii de gaini, in speranta ca lucrurile se vor imbunatati. Daca totusi piata nu se va regla, nu voi mai merge deloc pe productia de oua. As vrea sa ridic, insa, urmatoarea problema: statul si Guvernul roman au dorinta sa se faca ceva in tara aceasta? Cred ca nu este vointa politica in acest sens, pentru productie. Vrem si noi, producatorii din Romania, sa fim tratati pe picior de egalitate cu producatorii din Vest, unde cu adevarat este incurajat producatorul agricol. Asta este adevarata problema", crede acesta. Gheorghe Safir a completat la acest punct cu precizarea ca se aduc oua cu 0,6-0,7 centi, la care taxele vamale sint aproape nule. El a mai spus ca desi exista reglementari la preturile din vama cu care se aduc aceste produse, care ar trebui sa fie preturile de cost ale tarilor respective, in fapt, nu se urmareste deloc acest lucru.
Oua din patria lui Jiang Zemin (!?)
Pentru patronul de la Avivas SRL Stefan cel Mare, Nelu Munteanu, problema care se pune este taierea sau vinzarea efectivelor de gaini ouatoare. "Pe mine m-a costat 120.000 de lei sa aduc puicutele in stadiul acesta. Daca le vind acum, obtin 60.000 de lei pe piata. Daca le tai, pierd si mai mult. Imi pun serioase intrebari vizavi de buna intentie a Guvernului de a se produce ceva in tara aceasta. Este o incoerenta totala in toata activitatea acestui Guvern si din cauza asta noi am ajuns intr-o situatie catastrofala. Noi, producatorii, nu am vazut nici o luare de pozitie din partea oficialitatilor fata de situatia noastra. Dezinteres total. Propun sa sesizam ANSVR, pentru a controla la singe importurile de oua. S-a ajuns intr-o asemenea situatie incit, se pare, la Botosani au ajuns oua tocmai din China. Ar fi bine daca s-ar putea urmari destinatia oualor, pentru ca nu stiu daca asociatia noastra se va face auzita la nivel national", a precizat dr.Munteanu. El a mai cerut sa se solicite o noua audienta la prefect, pentru ca acesta sa spuna producatorilor care au fost discutiile la nivel central cu problemele producatorilor locali.
Producatorii nemteni s-au raliat la miscarea de protest a colegilor vasluieni
Ieri, s-au spus multe lucruri despre ce ar trebui facut si ce solutii ar fi pentru iesirea din acaesta criza. Gheorghe Safir a facut precizarea ca a fost contactat de producatorii din judetul Neamt, care au cerut colegilor vasluieni sa ia act de ralierea acestora la miscarea de protest intiata la Vaslui. Tot acesta a cerut sa se intocmeasca un memoriu catre ministrul agriculturii, Ilie Sirbu, in care sa-i ceara acestuia sa precizeze daca mai este nevoie de zootehnie la Vaslui sau nu. "Noi nu facem razboi nici cu moldovenii, nici cu turcii, nici cu chinezii, cu nimeni. Daca nu, ne reprofilam si gata", a mai spus acesta. Interesant este ca parlamentarii vasluieni au luat legatura cu producatorii locali si le-au cerut oleaca de rabadare, intrucit in maximum o saptamina, pe 18 martie, vor face o interpelare in Parlament pe aceasta tema. "Mai stam o saptamina, dupa cum ne-au rugat parlamentarii, dupa care trecem la lichidari", a conchis patronul de la Safir SRL. (Daniel TANASUC)

Comentarii