Razboi dur intre Conel si patronul unei mori

joi, 16 martie 2000, 00:00
5 MIN
 Razboi dur intre Conel si patronul unei mori

Odata cu deconectarea firmei "Panis" SRL Munteni de Sus de la reteaua de electricitate, intre conducerea Conel Vaslui si patronul societatii ramase fara curent a inceput un adevarat razboi.
In urma unui control amanuntit, lucratorii din cadrul Sucursalei de Distributie a Energiei Electrice (SDEE) Vaslui l-au surprins in flagrant pe Costica Ghimus, patronul firmei Panis, in timp ce sustragea energie electrica.
Din 1991, de cind "Panis" are contract cu Conel, au mai fost incheiate patru note de constatare in care se mentioneaza despre alte furturi de energie electrica. Valoarea prejudiciului calculat de Conel, pe o perioada de un an si jumatate, se ridica la 192 de milioane de lei, reprezentind energia electrica sustrasa, cu tot cu TVA, si taxele legale aferente instrumentarii cazului.
Costica Ghimus nu recunoaste nimic si, drept urmare, a inceput un miting de protest impotriva conducerii SDEE Vaslui, in centrul municipiului resedinta de judet.
"Vrem demisia celor 5 asasini din conducerea Electrica Vaslui"
Dupa aproape 3 luni in care s-a zbatut ca firma "Panis" sa fie reconectata, Costica Ghimus a inceput de ieri sa protesteze, impreuna cu alti 10 angajati, in fata Prefecturii Vaslui. Pe cele citeva pancarte pe care le tineau in mina, protestatarii cereau reconectarrea la reteaua electrica si "demisia celor 5 asasini din conducerea SC Electrica Vaslui". Pe una din pancarte era scris: "Jos cu dictatorii, jos cu comunistii, jos cu coruptia", "Sa triumfe democratia. Sa traiasca privatizarea, libertatea, dreptatea, economia de piata".
Csotica Ghimus, aflat in fata celor 10 protestatari, ne-a declarat: "Nu am mai rezistat. Am scapat muncitorii din friu. Ei vor sa protesteze impotriva SC Electrica SA. Facem greva de protest aici, cu trecere in greva foamei. Noi nu vom pleca de aici pina nu ne conecteaza. Mergem pina la domnul presedinte Constantinescu daca nu se face nimic."
Ghimus a fost depistat cu cel mai sofisticat aparat de masura al Conel
Pe 16 decembrie 1999, una dintre cele mai mari mori de pe teritoriul judetului a fost deconectata de la reteua de alimentare cu energie electrica. SC Panis SRL Munteni de Sus a ramas fara curent deoarece, in urma unui cotrol efectuat de angajati de la Conel Vaslui, s-au constatat numeroase interventii neautorizate in grupul de masura a energiei electrice consumate (contor, transformator reductor curent si circuitele de curent si tensiune).
Constantin Novenschi, seful Serviciului Furnizare si Utilizare a Energiei Electrice din cadrul SDEE Vaslui, ne-a declarat ca patronul firmei nu era la prima abatere: "Aceasta era deja a cincea nota de constatare, din 1991, de cind este incheiat contract cu Panis. Costica Ghimus, patronul firmei, a avut mai multe interventii neautorizate in instalatii. Pina in decembrie 1999, Ghimus nu a semnat nici o nota de constatare. Conform OG 63/1998, daca persoana depistata ca a facut interventii neutorizate in instalatii refuza sa semneze, poate semna un martor, persoana neutra. Ultima data am luat cu noi chiar un inginer energetician, expert tehnic judiciar, deci o persoana oficiala, cu experienta."
Pentru a depista sustragerile de energie, Conel a montat un contor martor electromagnetic in postul de transformare care, dupa doua saptamini, a fost furat. Drept urmare, a fost montat un altul, de aceasta data electronic, cu memorie.
"Acest contor ne-a dat informatia ca s-a umblat in grupul de masurare din incinta societatii. Dupa doua saptamini, am constatat ca in zilele lucratoare, intre orele 15.30 si 7, simbata si duminica, pe intreg parcursul zilei, contorul societatii era scos din functiune", a mai declarat Constantin Novenschi.
Patronul de la Panis nu-si recunoaste vina
Angajatii Conel spun ca au depistat mai multe metode prin care Costica Ghimus sustragea energie electrica. In nota de constatare srie depre: un sigiliu rupt, circuite de curent dezizolate pe anumite portiuni, ceea ce permitea scurt-circuitarea transformatorului de curent, iar unul din conductoarele circuitului de curent rupt in izolatie.
Ghimus a refuzat pe moment sa semneze nota de constatare si de aceea a fost invitat, pe 17 decembrie, la sediul Conel Vaslui, pentru validarea acesteia si stabilirea prejudiciului creat. In cele din urma, Ghimus a semnat procesul verbal, dar cu mentiuni: "Nu sint de acord cu cele consemnate in procesul verbal. Plata facturii se va face numai in urma unei hotariri judecatoresti."
In baza acestui refuz, pe 11 ianuarie, o alta comisie de constatare s-a deplasat la Panis si a reconfirmat cele stabilite initial. Ghimus nu a recunoscut nici de aceasta data. El a facut o serie de reclamatii la Prefectura Vaslui, Consiliul Judetean, Corpul de Control al primului ministru, Parlament, Presedintie, Conel si SC Electrica Bucuresti.
In adresele respective, Costica Ghimus aduce la cunostinta "problemele si dificultatile" pe care le intimpina cu salariatii de la Electrica Vaslui.
Patronul de la Panis este de parere ca angajatii SDEE Vaslui au comis numeroase erori si ca toate institutiile unde SDEE Vaslui a trimis raspunsuri la plingerile lui sint duse in eroare.
"Esential este faptul ca firele care au fost gasite cu defectiuni au fost montate de personalul Conel Vaslui, din proprie initiativa, pe 25 noiembrie 1999. Legat de acest lucru, am adresat rugamintea de a se analiza de ce s-a facut calculul energiei pe o perioada de peste 1,5 ani. Era posibil sa intervin la aceste conductoare inainte de a fi montate in instalatiile noastre? Asupra deficientelor constatate pe 15 decembrie, noi nu am facut afirmatia ca nu sint reale, am contestat doar ca noi am fi autorii faptelor", arata, intr-una din adrese, Costica Ghimus.
Ghimus risca pina la 4 ani de puscarie
Conform Ordonantei 63/1998, "interventiile neautorizate in grupa de masura constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 4 ani". Conel a facut sesizare la Politie pentru anchetarea cazului si recuperarea prejudiciului.
Pentru realimentarea cu energie electrica, furnizorul i-a impus lui Ghimus doua conditii: sa achite prejudiciul creat si taxele legale aferente instrumentarii cazului; sa completeze instalatia de alimentare cu o firida de masura si protectie in care sa fie montat, in conditii de siguranta, grupul de masurat.
"Punctul 2 este rezolvat, firida fiind montata si receptionata. In cea ce priveste punctul 1, Costica Ghimus nu a platit decit 10 milioane de lei din cele peste 192 de milioane lei pe care le are de achitat la Conel", a incheiat Constantin Novenschi. (Theodor ISTRATE)

Comentarii