Reprezentantii Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Est protesteaza

joi, 14 septembrie 2000, 23:00
3 MIN
 Reprezentantii Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Est protesteaza

Ieri, in Sala Mare a Palatului Administrativ din Vaslui, a avut loc sedinta ordinara a Consiliului pentru Dezvoltare Regionala. La intilnirea de ieri au participat presedintii celor sase consilii judetene (CJ) care fac parte din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est (Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui), prefectii acestor judete, ceilalti membri in Consiliul Regional, precum si Constantin Apostol si Elena Nane, directorul general, respectiv directorul economic ai Agentiei Regionale de Dezvoltare Nord-Est (ARDNE).
Presa nu a avut acces la lucrarile Consiliului. A fost organizata ulterior o conferinta de presa, in decursul careia s-a facut referire la fiecare din elementele discutate in sedinta.
Prima regiune de dezvoltare cu filiale locale
Ca urmare a alegerilor locale din aceasta vara, structura Consiliului National a suferit modificari. Au fost infiintate doua noi posturi: unul de audit intern si unul de expert evaluator de programe. Au fost numiti si trei cenzori.
S-a hotarit, de asemenea, infiintarea in fiecare judet a unei filiale a agentiei, care sa fie compusa din 2-3 salariati si care sa aiba dotare proprie. ARDNE este prima agentie care isi organizeaza filiale in teritoriu, angajatii acestor "puncte de lucru" avind ca sarcini realizarea bazelor de date, mentinerea contactelor cu agentii economici si autoritatile publice, precum si oferirea de consultanta la intocmirea proiectelor. Prin infiintarea acestor filiale se urmareste o mai accentuata descentralizare a Agentiei.
ARDNE protesteaza
Chiar daca programele implementate de Agentia Nationala de Dezvoltare au fost singurele care au primit pina acum finantare – spre deosebire de programele SAPARD si RICOP – reprezentantii ARDNE se pling ca nu li se da prea multa atentie si ca vor inainta un protest primului-ministru, care este si presedinte al Consiliului National al Agentiei.
"Vom cere in primul rind largirea ariei de criterii pentru acordarea titlului de zona defavorizata, pentru ca reglementarile actuale nu permit acordarea acestui titlu decit pentru zonele in care, de pilda, rata somajului este de trei ori mai mare decit cea la nivel national timp de mai bine de trei luni. Din Consiliul National fac parte nu mai putin de 14 ministri, presedintele acestui for fiind chiar premierul. Cu toate acestea, ultima intrunire a Consiliului National a avut loc pe12 decembrie anul trecut, de atunci nemaiauzindu-se nimic despre acest for. Doar ca se doreste transformarea agentiilor in organisme guvernamentale, chestiune cu care noi nu sintem de acord", a declarat Constantin Apostol.
In acelasi timp, reprezentantii ARDNE au aratat ca guvernul incearca declararea de zone defavorizate fara acordul Agentiei (cum este cazul localitatii Rieni, unde European Drinks are sediul central).
In judetul Vaslui, s-au facut toate demersurile pentru declararea regiunilor Negresti – Todiresti, Husi – Falciu si Murgeni ca zone defavorizate, dar schimbarea repetata a criteriilor nu a facut posibil acest lucru. "Nici nu vom reusi, daca nu se schimba criteriile, pentru ca nimeni nu se gindeste la raportarea somerilor la populatia activa. Ca sa indeplinim criteriile lor, ar trebui sa nu mai munceasca nimeni", a spus Ion Manole, presedintele CJ Vaslui.
200.000 Euro pentru proiectele vasluiene
In perioada imediat urmatoare, vor fi primite finantarile pentru cele 41 de proiecte Phare prezentate de ARDNE. Suma totala alocata este de 1,67 milioane Euro, bani nerambursabili. Deja UE a trimis avansul de 15% din acesta suma.
Judetul nostru va beneficia de fonduri pentru 5 asemenea proiecte, adica de o suma totala de 200.000 Euro. Vasluiul risca, insa, sa piarda finantarea altor proiecte, pentru ca nu si-a achitat pina la aceasta data decit 66% din contributia la bugetul agentiei. Conform Hotaririi nr. 2 a Agentiei, fiecare judet din ARDNE trebuie sa cotizeze cu o suma de 1000 de lei pentru fiecare locuitor, bani care se dau din veniturile proprii ale primariilor, la care se adauga contributia Consiliului Judetean – 300 de miloane de lei. Pina acum, aceste sume au fost colectate in proportie de 77%, Vasluiul aflindu-se pe ultimul loc la sume virate. (Ana JITARITA)

Comentarii