S-a dus cu boieria de la stat?

vineri, 09 iunie 2000, 23:00
3 MIN
 S-a dus cu boieria de la stat?

Razboiul declansat de guvern, nu cu mult timp in urma, impotriva lefurilor exagerate ale directorilor de regii, societati si companii nationale, precum si a nenumaratelor sporuri acordate salariatilor, se pare ca a fost cistigat. Dupa ani buni de cistiguri sfidatoare, guvernul a taiat "macaroana" salariatilor de la stat. In baza Ordonantei 58, care a intrat in vigoare de la 1 iunie, guvernul a hotarit intarirea disciplinei salariale si financiare in regiile autonome, societatile si companiile nationale, precum si in unele societati comerciale cu capital majoritar de stat. Este vorba de nu mai putin de 106 unitati de stat si 33 de societati comerciale, la care bugetul de venituri si cheltuieli se aporba de guvern.
In judetul nostru, vor fi afectate: Posta, Conel, Peco, Romgaz, CFR Marfa si Calatori, Drumuri Judetene, Registrul Auto Roman, SN Imbunatatiri Funciare, SN Tutunul Romanesc, Apele Romane, Romsilva, Loteria Romana, RADEF "Romania-Film".
Salarii mai mici, sporuri putine…dupa buget
In baza acestei ordonante, ponderea salariilor de baza va fi diminuata si adusa la nivelul trimestrului IV 1999.
Agentii economici vor trebui sa-si stabileasca prin bugetul de venituri si cheltuieli fondul de salarii pe fiecare luna in parte, fara a depasi sumele repartizate.
Salariile directorilor sau managerilor vor fi evidentiate distinct, probabil in ideea de a nu-si modifica leafa dupa bunul plac.
In ce priveste sporurile, angajatii regiilor si societatilor nationale de stat vor fi "arsi" dramatic la buzunare. Ei nu vor primi mai mult de 50% din suma aferenta salariilor de baza, prevazuta in contractul colectiv de munca.
Conducatorii unitatilor nu vor putea beneficia de un spor de conducere mai mare decit jumatate din leafa pe care o primesc lunar, suma care va fi acordata sub forma de sporuri, adaosuri, premii si alte drepturi de natura salariala.
Latura cea mai importanta a Ordonantei 58/2000 face referire la reducerea arieratelor si creantelor bugetare. In cazul in care nu se va realiza reducerea datoriilor catre stat, directorii societatilor, regiilor si companiilor nationale vor fi penalizati cu un procent de pina la 30% din salariul de baza.
Cei care nu vor respecta prevederile actualei ordonante vor fi sanctionati drastic, cu amenda intre 50-100 de milioane de lei.
Salariatii Conel, printre cei mai afectati
Multe dintre conducerile regiilor si societatile de pe teritoriul judetului Vaslui sint nemultumite de prevederile Ordonantei 58. Sefii acestor institutii considera ca nici pe timpul lui Ceausescu nu se puteau lua astfel de decizii care sa afecteze salariatii si sa anuleze un Contract Colectiv de Munca.
Ioan Turbatu, directorul Sucursalei de Distributie a Energiei Electrice (SDEE) Vaslui, ne-a declarat: "Dupa parerea mea, Ordonanta 58/2000 are ca scop principal reducerea creantelor bugetare pe care le au societatile fata de stat. Chiar si fara aceasta ordonanta, fiecare societate si companie avea contracte incheiate care sa prevada reducerea creantelor si datoriilor. Deci, pirghiile de actionare asupra datornicilor existau si pina acum. Insa, anumite decizii, mai mult politice, nu au permis recuperarea debitelor inregistrate de catre Conel. In rest, acordarea unor drepturi salariale va depinde de decizia conducerii centrale a companiei, care va stabili nivelul lefurilor salariatilor nostri".
Ultima ora
La inchiderea editiei, am aflat ca Tribunalul Bucuresti a suspendat, ieri, prevederile ordonantei, spre bucuria sindicalistilor.
Reprezentantii Guvernului au anuntat insa ca luni vor face recurs impotriva acestei decizii.
O parte dintre directorii regiilor si companiilor de stat au anuntat ca vor aplica toate sporurile pe primele sase zile lucratoare ale lunii iunie, conform vechiului Contract Colectiv de Munca. (Theodor ISTRATE)

Comentarii