Seceta face ravagii

miercuri, 31 mai 2000, 23:00
3 MIN
 Seceta face ravagii

Vasluiul trece la ora actuala prin una din cele mai mari secete din ultima jumatate de secol. Din 1955, de cind functioneaza Statia Meteo Vaslui si pina in prezent, doar in 1982 a mai fost un mai asa de secetos. Atunci au fost inregistrati 0,8 litri/mp, iar acum 1,2 litri/mp. Daca luam in calcul si aprilie, in 1982 au fost 30 litri/mp, in timp ce in acest an au fost inregistrati 18 l/mp. Cu toate acestea, statisticile arata ca cel mai secetos an de cind functioneaza statia a fost 1986. Atunci, in tot anul, nu au cazut decit 300 litri/mp, fata de 550-560 l/mp cit este normal. Oricum, dupa cum spun specialistii, seceta se accentueaza de la an la an.
"Situatia este mai mult decit grava"
La ora actuala, aproximativ 60-70% din cerealele paioase din judet sint afectate. Pe anumite portiuni, culturile sint compromise total, cele mai afectate fiind cele semanate pe terenurile unde anul trecut a fost plantata floarea-soarelui. La fel, pe mari portiuni, pasunile s-au uscat in totalitate, astfel incit zootehnistii nu mai au unde sa duca la pascut animalele.
Pe valea Prutului, din cauza secetei, oamenii aproape ca nu mai au apa de baut.
Mihai Filipeanu, directorul general al Directei Generale pentru Agricultura (DGA) Vaslui , e-a declarat ca taranii au ajuns la disperare: "Situatia este mai mult decit grava. Munca oamenilor si banii investiti in acest an in pamint s-au dus pe apa simbetei. In anumite portiuni, poate sa ploua si cu miere ca nu se mai poate redresa nimic. Oamenii nu mai unde sa-si scoata animalele la pascut. Acum ies doar la plaja. Sint pirjolite toate pasunile. Daca nu ploua, oamenii nu vor mai avea de unde sa bea apa. In comunele de pe Valea Prutului, localnicii stau la rind pentru a cara apa cu bidoanele, carutele. Este jale mare cu agricultura".
La celelalte culturi insamintate in aceasta primavara, la ora actuala mai sint seminte negerminate in pamint. Cei care au reusit sa planteze mai devreme, adica la inceputul lui aprilie si unde floarea-soarelui are 30 de centimetri, iar porumbul 20 de centimetri, acestea au inceput sa sufere la fel ca si culturile cerealiere paioase.
Deocamdata, populatia de la orase nu are probleme cu apa potabila
La ora actuala, folosintele de apa din judet sint asigurate la nivelul cerintelor celor patru localitati urbane din judet. Vasluiul este alimentat din acumularea Solesti, Birladul din Cuibul Vulturilor, Ripa Albastra si din subteran (zona Negrilesti), Husiul din Birlad, iar Negrestiul din Cazanesti.
"Chiar daca este seceta si consumul de apa este mai mare decit se acumuleaza in baraje, nu exista nici un fel de restrictie in ceea ce priveste alimentarea cu apa a oraselor. Mai avem rezerve suficiente, deci populatia nu are de ce sa-si faca griji", ne-a linistit Gheorghe Chelsoi, inginer sef in cadrul Serviciului de Gospodarire a Apelor Judetean (SGAJ) Vaslui.
In ceea ce priveste cursurile de apa, se semnaleaza usoare scaderi de debite, acestea situindu-se putin sub media lunara multianuala. In acumulari, cotele sint usor sub nivelul normal de retentie.
Ploile ne-au ocolit din nou
De mai bine de doua saptamini, in judet se inregistreaza maxime de peste 25 de grade Celsius, caracteristice numai lunilor de vara. In acelasi timp, umiditatea din aer este foarte scazuta (sub 30%), inlaturind astfel procesul de formare al ploilor.
Desi meteorologii ne-au "amenintat" cu ploi pentru zilele care tocmai au trecut, din pacate acestea ne-au ocolit din nou. Desi vremea s-a racit accentuat si conditii de ploaie au existat, vintul a spulberat si ultima speranta pentru agricultori. Au cazut precipitatii in cantitati nesemnificative, pina la 9,6 litri/mp la postul pluviometric Cazanesti. In rest, s-au inregistrat 0,2 l/mp la Vaslui si 0,3 l/mp la Husi, la Birlad neinregistrindu-se nici macar 0,1 l/mp.
Dupa cum informeaza Centrul de Prevedere a Vremii Bacau, in urmatoarele zile, vremea se va incalzi treptat. Cerul va fi variabil, cu innorari dupa-amiaza, mai ales la munte unde izolat sint posibile averse de ploaie insotite de descarcari electrice. Vintul va sufla in general slab. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 6 si 16 grade Celsius, iar cea maxima intre 19 si 28 de grade Celsius, izolat mai ridicate. (Theodor ISTRATE)

Comentarii