Spitalul de adulti asaltat de bolnavii de cancer si diabet

luni, 07 august 2000, 23:00
3 MIN
 Spitalul de adulti asaltat de bolnavii de cancer si diabet

Ieri, administratia Spitalului de adulti Birlad a fost luata cu asalt de aproximativ 20 de persoane care solicitau eliberarea retetelor gratuite pentru bolnavi de cancer sau diabet. Oamenii au asteptat mai bine de o ora cu retetele gratuite in mina, la usa conducerii spitalului si nu au plecat pina cind problema nu le-a fost rezolvata.
Pina la sfirsitul lunii trecute, retetele gratuite erau eliberate de farmacia de gratuitati a spitalului care, desi in luna mai s-a privatizat, a continuat eliberarea lor.
Mircea Marcu, de 49 de ani, sufera de cancer pulmonar sting. Disperata, sotia sa ne-a spus: "De ieri nu mai avem morfina. Nu mai am pastile sa-i dau. Daca aveam bani, le cumparam, insa abia avem ce minca."
Stefan Palade are cancer de prostata. Nora sa este cea care, de un an si jumatate, saptaminal ii ia reteta. "De lunea trecuta avem probleme cu eliberarea medicamentelor. Astazi am fost trimisi de la farmacia de unde le luam de obicei aici, sa ni le dea", ne-a spus aceasta. O alta pacienta indignata, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, ne-a precizat: "Nu-i corect sa venim noi aici si sa asteptam ca la capra podului sa ne dea medicamentele care ni se cuvin. Ar trebui sa ni le elibereze de la farmacie si sa nu ne mai poarte pe drumuri."
La scurt timp au inceput sa apara si bolnavii de diabet, disperati la rindul lor ca nu mai au insulina si farmacia nu le mai da, iar viata le este pusa in pericol.
Aceasta situatie a aparut din cauza unor decizii luate la nivel national, care au fost comunicate prea tirziu in teritoriu, astfel incit sa fie aplicate corespunzator.
"Intr-adevar, farmaciile de spital nu sint pregatite pentru asta"
Prin Ordinul 93/2000 al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), din aceasta luna farmaciile spitalelor, considerate farmacii cu circuit inchis (care deservesc doar spitalele), trebuie sa onoreze si retetele gratuite eliberate in ambulatoriu pentru bolnavii cu urmatoarele afectiuni cronice: SIDA, oncologie (cancer), diabet zaharat, TBC (tuberculoza) si boli psihice. Aceste boli sint incluse in programe nationale de sanatate, si conform Ordinului 306/aprilie 2000, pacientii au dreptul la gratuitate la tratament. Pe de o parte, decizia a fost luata pentru a evita situatiile in care bolnavii au ramas fara tratament. Pe de alta parte, casele de asigurari de sanatate reusesc astfel sa faca economii insemnate, din cauza ca farmaciile din spitale nu practica nici un fel de adaos comercial peste cel impus de distribuitor. Conform declaratiilor reprezentantilor CNAS, adaosul comercial al distribuitorilor este de 6%, iar farmaciile private au un adaos de 17,25%, ceea ce duce la dublarea cheltuielilor.
Problema principala care apare prin aplicarea acestei masuri este ca farmaciile nu au un stoc de medicamente necesar pentru a putea onora retetele. Mai mult, datoriile spitalelor la furnizorii de medicamente sint de ordinul miliardelor, ceea ce le impiedica sa faca o aprovizionare corespunzatoare.
Dorel Daniciuc, vicepresedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Vaslui, ne-a declarat: "Am anuntat farmaciile de spital pe 2 august. Nu as putea sa spun acum care vor fi greutatile. Intr-adevar, farmaciile de spital nu sint pregatite pentru asta. Vom vedea in perioada urmatoare ce probleme vor apare."
De exemplu, Spitalul de adulti Birlad are de platit facturi restante in valoare de circa 20 miliarde de lei, iar unele dintre ele sint mai vechi de un an. Medicul primar Elena Petcu, directorul Spitalului de adulti, ne-a declarat: "Aplicarea acestui ordin presupune si modificari. Trebuie sa facem un circuit separat pentru asta. Pacientii respectivi nu pot intra oricum in spital. De asemenea, ne trebuie bani pentru a face o aprovizionare corespunzatoare. Am inteles ca vom primi fonduri abia la sfirsit de luna, dar noi nu avem cum sa ne descurcam. Avem deja datorii la furnizorii de medicamente si abia putem sa ne asiguram necesarul pentru cazurile internate."
Dupa discutii telefonice purtate intre reprezentantii Spitalului de adulti Birlad, cei ai Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Vaslui si farmacista Elena Ghiga, patroana farmaciei de gratuitati a spitalului, problema a fost rezolvata. Pina la 1 septembrie, bolnavii de diabet, cancer, SIDA, tuberculoza si cei cu afectiuni psihice isi vor primi medicamentele ca si pina acum. Ulterior, le vor ridica de la farmacia spitalului. (Carmen STEFANESCU)

Comentarii