Tuberculoza face victime in rindul copiilor

joi, 07 decembrie 2000, 00:00
2 MIN
 Tuberculoza face victime in rindul copiilor

Numarul cazurilor de TBC (tuberculoza) la copii, inregistrate in primele 10 luni ale anului, este cu 50% mai mare, comparativ cu anul trecut, respectiv 18 in 2000 fata de 12 in 1999.
Medicul Cezar Moisuc, seful Sectiei de pneumoftiziologie a Spitalului de adulti Birlad, ne-a declarat: "In urma cu patru ani, pacientii aveau forme mai usoare de boala si diagnosticarea TBC se facea mai greu. Acum intilnim forme din ce in ce mai grave de tuberculoza. Cele mai multe cazuri sint insa din rural. Majoritatea copiilor cu TBC provin din familii in care unul dintre parinti este bolnav. Incidenta bolii in rindul copiilor se mentine insa atit de scazuta datorita eficientei vaccinului impotriva tuberculozei. Altfel nu se explica cum din cele 185 de noi cazuri de TBC depistate anul acesta numai 18 sint la copii."
Problema principala cu care se confrunta personalul de la Sectia de pneumoftiziologie este asigurarea hranei pentru bolnavii internati. In tratamentul tuberculozei, pe linga medicamente si repaus, este considerata la fel de importanta si alimentatia. Tocmai de aceea alocatia de hrana a unui bolnav TBC este aproape dubla fata de cea a unui pacient cu regim alimentar normal. Din cauza crizei financiare cu care se confrunta Spitalul de adulti Birlad acestor bolnavi li se asigura aceeasi mincare ca si celorlalti pacienti. Micul dejun se rezuma la ceai cu piine, iar carnea lipseste de luni de zile din meniu. Bolnavii de TBC au nevoie de o alimentatie speciala, buna. Cu toate ca reprezentantii sectiei au facut numeroase apeluri la agentii economici, un singur sponsor le-a venit in ajutor, cumparindu-le farfurii, intrucit si acestea lipseau.
Educatia sanitara exista, dar lipseste cu desavirsire
Cadrele medicale se confrunta si cu lipsa educatiei sanitare in rindul populatiei. De cele mai multe ori pacientii ajung la spital in stare foarte grava, cind boala poate fi cu greu tratata. Anul acesta s-a intimplat insa ca sa se puna diagnostic de tuberculoza la necropsie. "E un caz care spune multe: bolnavul a fost tinut acasa de familie desi acesta tusea si statea la pat de o luna. In TBC este necesara administrarea tratamentului cel putin sase luni pentru orice caz depistat. Pentru cazurile grave tratamentul se prelungeste pina la noua si chiar 12 luni. Se intimpla ca, dupa ce incep sa se simta mai bine, sa nu mai ia tratamentul. De la inceputul anului am avut 25 de esecuri terapeutice din cauza ca, imediat cum au inceput sa se simta mai bine, bolnavii s-au neglijat, au inceput sa munceasca si sa bea. Sint insa si cazuri in care persoanele respective nu au ce minca. Jumatate din numarul bolnavilor depistati cu TBC sint oameni necajiti", ne-a mai spus dr. Moisuc.
Tuberculoza este o boala infectocontagioasa produsa de bacilul Koch. Microbul este transmis de persoanele pozitive prin tuse. Principalele simptome in caz de boala sint: starea de oboseala, tusea, lipsa poftei de mincare, scaderea in greutate, transpiratie si ameteala. (Carmen STEFANESCU)

Comentarii