Ultima solutie: greva fiscala!

sâmbătă, 23 martie 2002, 00:00
3 MIN
 Ultima solutie: greva fiscala!

Miercuri, 20 martie, cei mai mari producatori de oua si carne de pui s-a intilnit la Casa Universitarilor din Bucuresti cu oficialitati de la Ministerul Agriculturii, Directia Generala a Vamilor, Ministerul Integrarii Europene, Oficiul pentru Protectia Consumatorilor, ANSVR. La intilnire, voit sau nu, nu a participat nici un ziarist. In deschidere, Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), i-a informat pe oficialii guvernamentali despre situatia de faliment care bate la usa producatorilor de carne de pasare si oua, din cauza importurilor la preturi de dumping tolerate de oficialitati. Ivan a spus ca acest dezastru se datoreaza importurilor in zonele defavorizate, care au condus la acea situatie exploziva, cerind la unison cu ceilalti producatori desfiintarea acelor zone, considerate drept sursa de venituri pentru clientela politica. Dupa expunerea acestor probleme, producatorii au inceput un adevarat scandal cu oficialitatile prezente, fiind imediat criticati de reprezentantul Ministerului Integrarii Europene cum ca acestia distrug imaginea Romaniei in lume, mai ales ca UE monitorizeaza foarte atent evolutiile din Romania. "Vecinii nostri din Ungaria afla intotdeauna inaintea noastra, a oficialitatilor ceea ce se intimpla in tara datorita acestor declaratii de presa", a spus oficialul. Totusi, producatorii romani au spus ca nu doresc anularea importurilor ci doar sa fie pusi pe picior de egalitate cu cei care fac aceste importuri. Ei au spus ca daca in tarile din care se fac importurile avicultura este subventionata in procent de 40-70%, doresc sa se intimple acelasi lucru si in Romania. A fost lansat si un avertisment foarte serios la adresa producatorilor, spunindu-se ca dupa criza oualor pe piata vor aparea pulpe americane cu 500 de dolari tona, intrucit rusii au renuntat la aceste importuri.
Producatorii prezenti au acuzat si Vamile de situatia in care s-a ajuns, insa reprezentantul DGV a spus ca acestia au o lege pe care sint obligati sa o respecte. Directia Vamilor a atentionat OPC-ul si ANSV-ul ca produsele care intra nu sint tocmai in conformitate cu legislatia romana, dar nu s-a luat nici o masura. In final bomba a cazut peste toti: oficialii prezenti le-au cerut participantilor sa aiba foarte mare grija la ce spun la presa. "Ne-au spus ca facem declaratii necontrolate si sa fim foarte atenti cu cine vorbim", ne-a spus Gheorghe Safir, patronul Safir SRL, prezent la aceasta intrunire. La finalul discutiilor, delegatia vasluiana, compusa din Gheorghe Safir, Cristi Spiridon, presedinte la Asociatia Crescatorilor de Pasari si Gheorghe Pop, director general la Avicom a plecat cu un sentiment de dezamagire profunda, simtind ca au fost martori la o mare cacealma.
"Toti producatorii au spus ca pina nu se intra in normalitate, nu mai vor si nu mai au de unde sa plateasca bani la bugetul de stat", a precizat Safir. Ca sa-i prosteasca si mai tare, oficialitatile le-au promis ca in doua saptamini situatia va reveni la normal. Le-au cerut producatorilor sa faca tot ce se poate pentru a rezista la presiunile care exista asupra firmelor lor. Totusi, cei 11 producatori vasluieni ne-au spus ca nu stiu cum si cit vor mai rezista, in conditiile in care mari efective de gaini ouatoare au inceput sa fie vindute iar peste cele peste 1.000 de familii care isi cistiga existenta lucrind in cadrul societatilor avicole din judet bintuie spectrul somajului.
Am contactat UCPR, care ne-a comunicat ca statul va pierde prin apropiata greva fiscala a producatorilor de oua si carne de pasare peste 150 de miliarde de lei, numai din impozitul pe salarii, fara a se mai face si calcule cu valoarea TVA-ului. In urma grevei fiscale nationale, peste 12.000 de oameni vor trece in rindul somerilor. Asociatia vasluiana a crescatorilor de pasari a inaintat minstrului Ilie Sirbu un memoriu in care cere cu litere mari sa raspunda la urmatoarea intrebare: "Se mai doreste sa se faca avicultura in Romania sau nu?" (Daniel TANASUC)

Comentarii