Vasluienii au diabetologul lor

luni, 03 iulie 2000, 23:00
2 MIN
 Vasluienii au diabetologul lor

Incepind cu 1 iunie, "Centrul de diabet, nutritie si boli metabolice" beneficiaza de serviciile unui medic specialist. Doctorul Ella Pintilei, medic primar diabetolog, a fost detasata de curind la Vaslui. Ea a luat in primire cabinetul de specialitate din Ambulatoriul vasluian (fosta Policlinica), urmind ca, in cel mai scurt timp, sa fie pusa la punct si o mini-sectie de specialitate, cu 15 paturi, in cadrul Sectiei Boli Interne a Spitalului Judetean Vaslui.
In afara de diabetici, Ella Pintilei se ocupa si de bolnavii metabolici, de cei cu dislipidemii sau obezitate.
In judetul Vaslui sint raportate cam 400 de cazuri de diabet. "Numarul lor este insa mult mai mare", afirma medicul specialist. Pina acum, ea a "vazut" 167 de pacienti. Pina la 1.500, citi sint arondati la cabinetul din Vaslui, mai sint destui.
"Cred ca in termen de trei luni se vor derula cam toti bolnavii diabetici. Pina acum, aveam 5-10 pacienti pe zi. Acum avem si cite 30-40. Nu ne putem permite sa tratam prost diabetul. Orice diabetic poate face si o alta boala: un abces, peneumonie, tuberculoza, gangrene. De aceea, incercam sa infiintam o sectie in Spitalul Judetean", ne-a mai spus Ella Pintilei.
Conform unui Ordin al ministrului Sanatatii, care dateaza din 1992, fiecare spital judetean trebuia sa infiinteze o asemenea mini-sectie. Numai la Vaslui si in alte doua judete nu s-a infiintat o asemenea sectie pina acum, Vasluiul fiind si pe ultimele locuri pe tara in monitorizarea diabetului.
O sectie pentru diabetici ar forma un circuit bine definit impreuna cu celelalte sectii din spital, pentru ca diabeticii, predispusi la o serie de alte boli, odata tratati in sectiile de specialitate, ar putea fi "urmariti" de medicul diabetolog. Aceasta ar insemna si o scadere a costurilor de spitalizare, iar actul medical ar corespunde, ca standarde, anului 2000.
Chiar daca diabeticii bebneficiaza de medicatie gratuita, boala pe care o au este o "mare mincatoare de bani", asa cum o defineste chiar medicul Ella Pintilei: "Nu de putine ori trebuie sa adaptam medicatia si regimul alimentar pe care le recomandam, veniturilor si conditiilor pe care le are bolnavul. Pentru ca, cei mai multi traiesc la limita saraciei." In alimentatia diabeticilor ar trebui sa se regaseasca foarte multe proteine animale si cit mai putine hidrocarburi.
Fiecare diabetic trebuie tratat altfel. Pentru tineri se recomanda anti-diabeticele orale, in timp ce diabeticii de tip I au nevoie de insuline injectabile.
Diabetul tinde sa afecteze, deopotriva, toate grupele de virsta. Predispozitia in declansarea acestei boli este mult mai mare pentru ca la noi nu se fac, deocamdata, campanii de depistare in masa si pentru ca educatia sanitara lasa de dorit. (Ana JITARITA)

Comentarii