Viata bolnavilor dializati, in mare pericol

luni, 28 august 2000, 23:00
3 MIN
 Viata bolnavilor dializati, in mare pericol

Viata bolnavilor dializati atirna de un fir. Din cauza lipsei de bani, "rinichii artificiali" (aparatele de dializa) ai Centrului de dializa Birlad sint la un pas de a fi scosi din functiune. Fondurile alocate de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Vaslui pentru semestrul II, 3 miliarde de lei, acopera numai o treime din necesar.
Medicul Iuliana Grigoras, seful Centrului de dializa Birlad, ne-a declarat: "Hemodializa se face cu o suma fixa. Eu am nevoie de 1,5 miliarde de lei pe luna si ei imi aloca 500 de milioane. Asta inseamna ca 10 zile sa lucrez si 20 de zile sa inchid centrul. Mi s-a spus ca astia sint banii si trebuie sa ma descurc cu ei. O sa facem o economie nemaipomenita pentru ca in celelalte 20 de zile oricum mor toti si nu o sa mai avem nevoie de bani. Culmea este ca cineva trebuie sa le spuna acestor oameni ca vor muri si nu voi fi eu aceea".
Centrul de dializa Birlad are in evidenta 38 de bolnavi care fac hemodializa: 19 din Birlad, 12 din Vaslui, sase din Husi si unul din Negresti. Alti 13 pacienti sint cu dializa peritoneala, adica se autodializeaza si merg la control la Iasi, insa medicamentele le sint asigurate de Birlad. De asemenea, doi copii sint dializati la Statia de dializa Iasi, dar tot centrul birladean le asigura cele necesare.
O singura sedinta de dializa costa 2,1 milioane.
Daca pierd 1-2 sedinte, sint condamnati la moarte
Problemele financiare afecteaza si asigurarea transportului persoanelor dializate. "Bolnavii dializati se incadreaza in categoria cu cel mai mare risc. Daca pierd 1-2 sedinte, sint condamnati la moarte. In ultima saptamina am avut probleme cu asigurarea transportului acestora. Din cauza lipsei de benzina, salvarile de la Birlad au refuzat sa ne transporte pacientii. Trebuie sa ne gindim ca sint niste oameni bolnavi. In urma unei sedinte de dializa ies lesinati dupa ce li s-a «vinturat» singele prin aparat. Trebuie adusi si dusi la domiciliu. Ei nu au nici o vina ca nu s-au platit datoriile la Ambulanta", ne-a spus dr. Grigoras.
Serviciul judetean de Ambulanta Vaslui are de incasat de la Centrul de dializa circa 600 milioane lei. Suma reprezinta cheltuielile pentru transportul bolnavilor.
Din cauza problemelor care au aparut in ultimul timp, bolnavii dializati din judetul Vaslui si-au facut o asociatie, filiala a Asociatiei "Moldova Iasi", si sint hotariti sa lupte pentru respectarea drepturilor lor.
Costica Bursucanu, presedintele asociatiei birladene, ne-a declarat: "Situatia este disperata. In ultima perioada nu ni se mai asigura medicamentele si nici transportul. Vom trimite adrese la CJAS, la Casa Nationala si la Ministerul Sanatatii. Nu se poate ca oamenii sa vina cite 6-7 kilometri pe jos ca sa faca o sedinta de dializa, pentru ca nu au bani sa plateasca o masina. Noi, bolnavii cu insuficienta renala, nu avem voie sa mergem mai mult de 2-3 kilometri pe zi".
"Cit chin mai trebuie sa induram?"
Cezar Simion, de 37 de ani si Doru Balan, de 23 de ani, ambii din Viisoara, sint dializati de trei ori pe saptamina.
Cezar Simion: "Eu locuiesc in satul Dodesti, comuna Viisoara. Boala mi-a fost depistata de cinci ani si de trei ani fac dializa. Am o pensie de 500.000 lei si nu reusesc sa ma descurc. Cei de la Ambulanta nu ne asigura transportul motivind ca nu au benzina. Avem zile cind, datorita bolii, nu ne putem da jos din pat. Cit chin mai trebuie sa induram? Daca problemele vor continua, cred ca vom ajunge la actiuni extreme".
Doru Balan ne-a marturisit ca are o pensie de boala de 400.000 lei, care nu-i ajunge pentru mincare si deplasare: "Merg de trei ori pe saptamina pentru dializa. Fiecare drum ma costa 60.000 lei, pe luna cheltuielile ridicindu-se la peste 700.000 lei. Plus mincarea, imi trebuie pe putin un milion de lei ca sa supravietuiesc. Intram la categoria I de urgente si trebuie sa beneficiem de transport gratuit. Dupa felul cum sintem tratati de Ambulanta se pare ca ei au uitat de mult obligatiile care le revin. Avem zile cind iesim de la dializa ametiti din cauza ca nu am avut ce minca. O sedinta dureaza 5 ore. Inainte primeam si o ratie de mincare, dar acum s-a micsorat considerabil". (Carmen STEFANESCU, Doina RIPA)

Comentarii