Viata de maidanez

sâmbătă, 10 februarie 2001, 00:00
3 MIN
 Viata de maidanez

Desi la Birlad subiectul ciinilor vagabonzi nu a capatat aceleasi proportii ca in Bucuresti, totusi autoritatile birladene vor urma exemplul lui Traian Basescu, primarul Capitalei, si vor actiona pentru inlaturarea acestei probleme, un adevarat cosmar pentru majoritatea birladenilor.
De fapt, maidanezii au fost ani la rind motiv de nemultumire si de proteste din partea multor locuitori ai orasului, in special a celor care au avut de suferit de pe urma lor. Ramase fara stapin, animalele, ciini si pisici, au ajuns in strada. Viata a mers inainte si pentru jivine si, desi fara adapost, instinctul de supravietuire le-a indemnat sa-si caute macar hrana. Au gasit-o din belsug in mormanele de gunoi. Mincarea fiind asigurata, nu le-a ramas decit sa se inmulteasca, si asa, in citiva ani, orasul s-a umplut de maidanezi. Numai ca aspectul orasului a devenit altul: la fiecare colt de strada, pe fiecare teren viran, container sau punct de depozitare ilegala a gunoiului, pe strazi, intre blocuri sau ruine, ciinii au devenit o prezenta cotidiana. Nimanui nu i se pare anormal sa dea cu ochii oriunde si in orice moment al zilei de ciini comunitari. Chiar si in fata Primariei, mai ales cind vremea se incalzeste, zeci de ciini isi asteapta perechea.
Adevarata problema apare atunci cind devin periculosi. Si asta se intimpla in special noaptea, pe strazile slab iluminate, unde ciinii umbla in haite. Orice zgomot care li se pare lor mai neobisnuit ii face sa devina agresivi. Nu de putine ori s-a intimplat ca oamenii sa fie atacati pe nepusa masa, in timp ce se intorceau de la serviciu. Nici copiii nu au scapat de muscaturile ciinilor si de latraturile lor fioroase. Pe linga spaima trasa si durerea produsa de plaga muscata, unele persoane sufera si, ulterior, din cauza administrarii tratamentului pentru prevenirea turbarii (rabiei).
Medicii infectionisti ne-au precizat ca administrarea tratamentului antirabic nu este obligatorie pentru toate persoanele care au fost muscate de diverse animale. In general, aproximativ o treime din persoanele muscate fac tratament antirabic. Asta se intimpla mai ales in cazurile in care animalele sint necunoscute si nu se poate afla daca au sau nu rabie.
Vor scapa birladenii de maidanezi?
In cursul anului trecut circa 700 de persoane, majoritatea muscate de ciini, au ajuns la Sectia de boli infectioase a Spitalului de adulti Birlad pentru administrarea tratamentului impotriva turbarii. Medicii au decis ca numai 352 dintre acestea sa faca tratament antirabic. In luna ianuarie 2001 s-au prezentat pentru administrarea vaccinului antirabic 15 persoane muscate de ciini comunitari. Tratamentul antirabic consta in administrarea intre 5 si 7 injectii cu vaccin sau ser, in functie de caz. O fiola de 1 mililitru de vaccin rabic costa aproximativ 15.000 lei, iar una de ser rabic circa 45.000 lei. Tratamentul se administreaza gratuit la Sectia de boli infectioase.
Primaria Birlad a inceput deja sa-si faca un plan de eliminare a ciinilor vagabonzi, pe care-l va finaliza imediat ce guvernantii vor emite reglementarile legale la care lucreaza in prezent.
Pina atunci, primarul Juverdeanu intentioneaza sa-i lase fara hrana pe toti maidanezii din oras: "Vom incepe o campanie intensa de curatenie, in urma careia nici un loc din oras nu va ramine necuratat. In acest scop ii rog si pe cetatenii orasului sa dea o mina de ajutor, adica sa nu mai rastoarne gunoiul in locuri nepermise, ci numai in tomberoane. Acestea vor fi golite de RAGCL din ce in ce mai des."
Primarul a mai mentionat ca a discutat cu reprezentantii Directiei Sanitare Veterinare (DSV) Vaslui, care s-au angajat sa se alature primariei in aceasta actiune: "DSV va intocmi o evidenta a numarului de ciini vagabonzi. Dupa calculele noastre ar putea fi vorba de circa 200 de ciini. Ulterior, ne va comunica ce suma este necesara pentru sterilizarea lor, bani pe care ii vom da. In cazul in care calculele DSV Vaslui vor coincide cu cele de la Bucuresti, adica doi dolari pentru un ciine, noi am avea nevoie de aproximativ 100 milioane lei." (Simona MIHAILA, Carmen STEFANESCU)

Comentarii