Vestitul pirat cibernetic Busyka, trimis in judecata

miercuri, 03 octombrie 2007, 22:38
2 MIN
 Vestitul pirat cibernetic Busyka, trimis in judecata

Cel mai vinat pirat cibernetic din Iasi a fost trimis in judecata. Dupa mai bine de doi ani de cercetari, Mihai Corneliu Stoica (28 de ani) este acuzat de procurori de realizare in scopuri comerciale de marfuri pirat, promovare de marfuri pirat prin anunturi publice si mijloace electronice si reproducerea neautorizata de programe. Potrivit procurorilor care au instrumentat dosarul, in perioada mai 2004 – iunie 2005, tinarul a vindut catre persoane dinafara Iasului mii de CD-uri si DVD-uri piratate.

Anchetatorii sustin ca in 2004 cind s-a apucat de "afacere", Stoica locuia intr-un camin din Complexul "Tudor Vladimirescu" impreuna cu prietena sa, Ramona Elvira Senciuc (29 de ani). Oferta de produse care puteau fi livrate – filme, muzica sau programe – era prezentata pe site-ul www.busyka.tk, iar comenzile se faceau prin intermediul unei adrese de e-mail. Coletele erau trimise prin Posta Romana in sistem ramburs.

Procurorii sustin ca numai in perioada mai – decembrie 2004, Stoica a ridicat de la oficiile postale 37.500 de lei noi din colete cu plata ramburs, iar prietena acestuia peste 11.000 de lei.

In octombrie 2004, ofiterii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Politiei au descoperit site-ul si au inceput sa il monitorizeze. Acestia au observat ca toate actualizarile listei de produse erau efectuate de pe acelasi IP (numar unic pentru fiecare calculator conectat la internet).

Tot in 2004, site-ul tinarului a fost monitorizat si de organizatia antipiraterie RO-ACT. In iunie 2005, in urma perchezitiilor facute in camera de camin a celor doi si intr-un apartament pe care tinarul il cumparase cu citeva luni inainte, anchetatorii au ridicat 3 calculatoare, peste 1.300 de CD-uri si DVD-uri si chitante de la posta prin care fusesera ridicati banii.

Expertizele facute de Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor au stabilit ca pe calculatoare erau instalate 42 de programe fara licenta. Pe hard-disk-uri s-au gasit mai multe liste de oferte si de evidenta a clientilor, precum si citeva sute de coperte de filme.

Purtatorii de drepturi de autor ale operelor piratate s-au constituit parti civile in procesul intentat tinarului, cu sume intre 2.100 si 13.940 lei. In timpul anchetei au stabilit ca prietena tinarului nu stia ce contin pachetele pe care le trimitea prin posta si nici de unde provin banii pe care ii ridica de la ghiseu.

Comentarii