Zapada de Iasi: 7 lei / metru cub

Subtitlu

joi, 23 februarie 2012, 12:52
5 MIN
 Zapada de Iasi: 7 lei / metru cub

Primaria a anuntat ca renunta la deszapezire. Motivul invocat il reprezinta costurile prea mari. Reprezentantii municipalitatii sustin ca au ajuns la fundul sacului. Cele trei milioane de lei alocate pentru activitatea de deszapezire au ajutat la transportul a circa 50.000 de metri cubi de zapada. Sefii Prefecturii sint nemultumiti de costurile deszapezirii in Iasi si au anuntat ca vor efectua mai multe controale in acest sens. Guvernul da o mina de ajutor judetului Iasi, alocind aproape 24 de tone de motorina. Astfel, 77 de comune vor beneficia de cantitati cuprinse intre 100 si 535 de litri de motorina. Mai nou, autoritatile iesene se confrunta cu o alta problema: inghetul. Din acest motiv, sute de familii au ramas fara apa potabila. Au fost afectate inclusiv zone din municipiul Iasi.

„Lasam zapada sa se topeasca in mod natural"

Primaria renunta, asadar, chiar de astazi, la deszapezire. „Costurile sint foarte mari, si nu credem ca merita. Credem ca este oportun ca, in momentul de fata, sa lasam zapada sa se topeasca in mod natural. Miine (astazi – n.r.) se va actiona punctual, acolo unde este absolut necesar. S-a cheltuit mult pentru ca s-a si muncit mult. In rest, lasam sumele in buget pentru ca va veni campania de primavara. De miine (astazi – n.r.) nu mai chemam utilajele. Lasam doar sase camioane, trei vole, ce avem noi in baza Citadinului. Daca fenomenele meteo vor lua o amploare deosebita, ne vom reorganiza din mers", a declarat Mihai Chirica, directorul tehnic si de investitii al Primariei. Ieri s-a intervenit pe soseaua Bucium, bulevardul Socola, Splai Bahlui Mal Drept, bulevardele Alexandru cel Bun si Dacia, strada Pacurari, strada Manolescu, strada Ralet, strada Pallady, strada Stejar, piata CUG, Strada Razoarelor, aleea Basarabi, strada Han Tatar, strada Ciurchi si strada Canta. Un ordin in acest sens a fost dat si in ceea ce priveste gradinitele si scolile din zona Alexandru cel Bun si Dacia. Pentru indepartarea zapezii din zonele mentionate au fost folosite 44 de utilaje. „Am facut un calcul. Pentru transportul unui metru cub de zapada, costurile sint de circa 6-7 lei. Nu este in regula. Vine in curind campania de primavara si vom avea nevoie si de bani pentru plombari. Numai in noaptea de vineri spre simbata am avut 232 de curse. La o asemenea cursa se transporta 20-25 de metri cubi de zapada. Avem cam sapte curse pe schimb, fiecare cursa costind 100 de lei. Factura pe ianuarie a fost de circa 800.000 de lei, dar problemele cu zapada au fost in special in luna februarie. Din ce estimari avem pentru luna februarie, nu prea ar mai fi bani pentru deszapezire. Pina acum am transportat 50.000 de metri cubi de zapada, iar bugetul a fost de circa trei milioane de lei. Sa nu uitam ca avem o trama stradala si trotuare de circa patru milioane de metri patrati. Daca ar fi sa deszapezim complet, ar insemna sa transportam milioane de metri cubi de zapada. Eficient ar fi sa dispara natural. Oricum, starea de alerta am depasit-o", a mai spus Mihai Chirica. Acesta a adaugat ca in jurul datei de 15 martie vor fi prezentate costurile deszapezirii pentru luna februarie.

Controale anuntate de Prefectura

Prefectul Dragomir Tomaseschi va incepe un control in legatura cu contractele primariilor din judet privind deszapezirea drumurilor. Acesta are suspiciuni in special in ceea ce priveste Primaria Iasi. „Am facut solicitari tuturor primariilor sa-mi comunice daca au contracte cu societati specializate si care este cuantumul acestora. Dorim sa aflam daca acele contracte s-au facut corect, daca acele societati au pus utilaje la dispozitia autoritatilor locale, daca nu au lucrat si in alte parti, daca nu cumva s-au dublat sau chiar triplat sumele pe care le-au primit. Cele mai multe reclamatii au fost din Iasi. Oamenii au multe nemultumiri, si e normal. Primarul Nichita si-a dovedit din nou incapacitatea manageriala si incompetenta de a desfasura o asemenea activitate. A apelat la societati comerciale de constructii. A solicitat sa intervina si armata pe strazile Iasului", a declarat Dragomir Tomaseschi. Acesta a adaugat ca „nici pomeneala sa dea curs aberatiei" solicitate de Primarie. Municipalitatea solicitase Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta cinci milioane de lei pentru deszapezirea arterelor din Iasi. In replica, reprezentantii Primariei sustin ca declaratiile sint simple supozitii. „Nu vreau sa fac nici un comentariu in legatura cu aceasta supozitie. Utilajele pe care le-am folosit noi au avut in permanenta oameni care au verificat de unde au carat si unde au transportat. Chiar si colegii de la Drumuri Nationale si Apele Romane au verificat in permanenta. Sint supozitii. Ele pot lucra doua ore la noi si noua in alta parte. La noi a contat cite curse a facut, ce munca a facut efectiv pentru autoritatea locala Iasi. Cit priveste banii pe care i-am solicitat, sa nu credeti vreodata ca ne-am facut vreo iluzie. Noi am cerut o suma de bani necesara pentru a ajuta orasul. Asta nu inseamna ca am inceput sa visam cu ochii deschisi", a declarat Mihai Chirica.

La spartul tirgului, vine motorina

Executivul a alocat aproximativ 24 de tone de motorina pentru ajutorarea comunelor iesene in ceea ce priveste deszapezirea. „La interventiile noastre la Guvern pentru a obtine un ajutor in motorina, am primit o reactie pozitiva. Domnul prefect a fost acolo si s-a straduit sa obtina acest ajutor. Am lasat la latitudinea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta sa imparta. Ei aveau situatia exacta din judet. Unele comune nu au fost multumite. Orasele au fost scoase de pe aceasta lista. Am reusit sa dam o Hotarire ISU pentru a legaliza hotarirea luata de CJ. Nici in acest caz nu au fost luate in calcul orasele. Viziunea Guvernului, dar si de peste tot, este ca trebuie ajutate comunele care au patru-cinci sate, toate cu drumuri comunale. Multe din comune nu au avut posibilitati financiare", a declarat Constantin Simirad, presedintele Consiliului Judetean. Cele mai mari cantitati de motorina le vor primi comunele Grajduri – 535 de litri, si Belcesti, Schitu Duca, Scobinti, Sinesti, Tansa, Tibanesti si Tomesti – cite 500 de litri. Aseara mai erau probleme in ceea ce priveste circulatia auto inclusiv pe drumurile judetene. Cele mai mari probleme erau in zona Voinesti si Trifesti – Hermeziu – Vladomira.

1.000 de reclamatii la ApaVital

In Iasi au aparut probleme si din cauza inghetului. Acestea au dus la intreruperea furnizarii apei potabile. Conform reprezentantilor ApaVital, in situatia aceasta ar fi zone precum Valea Lupului, Tomesti sau Dorobant, in municipiu fiind afectate zonele Valeni, Maracineni si Podisului. „Sint probleme in diverse zone din oras. Avem in zonele limitrofe Iasului, si chiar si in zonele rurale, strazi intregi fara apa. Extinderile au fost realizate de primarii sau din surse proprii ale clientilor nostri. Conducta se afla la adincimi de 50-60 de centimetri si a inghetat. Nu avem ce face la o asemenea lungime. La bransamente mai incercam cu apa calda, apa cu sare, le mai desfundam. Cind ai insa sute de metri de conducta, e greu sa rezolvi ceva. Avem in jur de o mie de reclamatii. Multe sint facute de catre clienti. Noi rezolvam cam cite 50-100 pe zi. In ultima vreme nu am mai primit. S-a oprit gerul si nu mai vin altele", a declarat Ioan Toma, directorul ApaVital.

Comentarii