Zece ani in coma

vineri, 25 aprilie 2008, 17:41
6 MIN
 Zece ani in coma

Calvarul functionarii Spitalului de Urgente "Sf. Ioan" a adus medicii de aici la capatul rabdarilor. Au trecut peste zece ani de promisiuni ca se vor imbunatati conditiile de lucru prin mutarea in cladirea care se construieste in curte. Mutarea devine insa tot mai incerta, avind in vedere ca destinatia constructiei s-a schimbat, din «Spital de Urgente» in «Institut de Oncologie».

Intre timp, in actualul Spital de Urgente medicii trebuie sa lucreze intr-un mediu depasit complet din punct de vedere functional, foarte vechi si plin de improvizatii. A vorbi aici de norme europene in materie de urgente pare o gluma sinistra. Cu toate acestea, nerespectarea acestor norme poate ucide cu zile pacienti aflati in stare grava, pentru care orice secunda poate fi decisiva. Nu exista circuite functionale, salile de operatii sint insuficiente, iar pacientii stau claie peste gramada.

Pacientii risca sa plece acasa mai bolnavi decit au venit

Schimbarile de planuri si birocratia impiedica mutarea activitatii spitalului de urgenta "Sf. Ioan" in conditii moderne. Desi in curtea institutiei s-a inaltat o cladire-mamut, construita dupa utimele norme impuse de Uniunea Europeana, medicii urgentisti sint nevoiti sa munceasca in conditii departe de acestea.

Conducerea spitalului se chinuie sa  improvizeze si sa adapteze, atit cit este posibil, pentru ca pacientii sa nu sufere din aceasta cauza. Oricind aici pot izbucni infectii intraspitalicesti, iar pacientii risca sa plece acasa mai bolnavi decit au venit.

"Spitalul acesta nici macar nu este incadrat in clasificarea ministeriala pentru ca nu corespunde din multe puncte de vedere prevazute in ordin. Tot speram ca poate ne mutam cu toata activitatea in noul spital, despre care timp de zece ani s-a stiut ca va fi spital de urgente. In momentul de fata, in doua corpuri de cladire nici nu putem face modificari, deoarece sint cladiri de patrimoniu", a declarat dr. Lucian Popa, managerul Spitalului de Urgente "Sf. Ioan".

Cu pacientul pe targa prin curte

Cea mai mare deficienta a actualului Spital de Urgente o reprezinta lispa circuitelor functionale. Din cauza structurii multipavilionare este imposibil de adaptat un traseu al pacientului care sa respecte standardele europene. "Numai la noi cred ca se merge cu targa cu pacientul prin curte. Se impinge la carucior pe trotuarele sfarimate de lucrari. Cel mai dificil este de transportat bolnavul pina la pavilionul de ortopedie. Va dati seama, daca bolnavul are deja o fractura, problema i se poate agrava", povesteste dr. Teodor Stamate, seful clinicii de chirurgie plastica si reconstructiva.

Tot din cauza structurii spitalului, nici traseul medicului catre sala de operatie nu poate fi respectat. In mod normal pacientul trebuie sa fie adus in sala de operatie pe o usa si sa fie scos pe alta. Aceeasi regula trebuie sa o respecte si medicii care opereaza. Numai ca la Spitalul de Urgente atit medicii, cit si bolnavii au acelasi traseu.

"Din pacate, nu putem sa le adaptam altfel. Ne-am straduit si nu este cum in astfel de cladire pavilionara. Este o nevoie acuta de mutare a activitatii medicale intr-o noua cladire", a adaugat dr. Teodor Stamate. Acesta, impreuna cu alti medici si arhitecti au colaborat pentru ca noul spital sa corespunda celor din Occident. "Cred ca avem sute de ore de discutii pe aceasta tema. Ne adunam toti in birou dupa amiaza si stabilieam cursul lucrarilor. Am fost in spitale europene si am filmat structura lor ca stim cum sa facem si aici. Ne-am straduit enorm, iar acum nu se stie daca vom apuca sa mai lucram in aceasta cladire", mai spune dr. Stamate.

Nici amenzi nu se mai dau la Urgente

Cu toate ca la fiecare vizita a inspectiei sanitare de stat se descopera aceste nereguli, inspectorii le trec cu vederea pentru ca, spun ei, o amenda ar fi incorecta.

"Traseul deseurilor se intilneste cu cel al alimentelor. Grupurile sanitate sint insuficiente si nici posibilitatea de a avea un rezervor de apa pentru 12 ore nu exista. Ce amenzi sa le mai dam? Conducerea de aici se straduieste sa mentina in curatenie spital asa cum este si din acest punct de vedere nu sint probleme. Ar fi nedrept sa-i sanctionam pentru ca au ghinionul sa functioneze intr-o astfel de cladire", a declarat dr. Manuela Trifan, inspector sef Inspectia Sanitara de Stat.

Ultimul control efectuat in aceasta unitate s-a derulat in luna martie in urma caruia nu s-au constat incalcari grave ale normelor de igiena. In raport se precizeaza insa spatiul prea mic alocat fiecarui pat, numarul mic de grupuri sanitare si nerespectarea distantelor intre salile de operatie.

"Brancardierii nostri fac zeci de kilometri impingind la targa prin curte"

Singura parte a Spitalului de Urgente care se apropie cel mai mult, din punct de vedere organizatoric, de normele impuse este Unitatea de Primire a Urgentelor (UPU). Acest sector a fost construit in urma cu sapte ani, iar de atunci s-a tot lucrat la adaptarea spatiului.

"Din punct de vedere al echipei de la UPU, putem spune ca in mare parte dispunem de spatiu si trasee corespunzatoare pentru transportul pacientilor. Singura problema este caratul bolnavului din UPU catre salile de operatii. Brancardierii nostri fac zeci de kilometri impingind la targa mobila prin curte", explica dr. Tudor Ciuhodaru, coordonator UPU.

Finisajele in noua cladire sint realizate in proportie de 30%

Conform ultimei promisiuni facute de conducerea Autoritatii de Sanatate Publica, un tronson al noului spital ar trebui dat in folosinta in toamna acestui an. Aici ar trebui sa se mute Clinica de Ortopedie si UPU. Constructorii sutin insa ca acest lucru nu ar fi posibil avind in vedere modificarile la care trebuie sa fie supusa constructia pentru a corespunde unui Institut de Oncologie.

"In partea laterala, la subsol trebuie sa modificam constructia si sa sapam in adincime pentru a construi doua buncare in care vor fi asezate aparatele de tratament al cancerului. Deocamdata la primele nivele stam pe loc pentru ca asteptam sa vedem cum sint utilajele si sa le montam in interior. Am inceput finisajele la saloane la etajul sase, iar un procent total al finalizarii ar fi cam 30%. Un termen optimist de dare in folosinta, eu zic, ca este undeva prin primavara anului viitor", a declarat ing. Victor Alexandriuc, diriginte de santier.

Spitalul de Urgente actual nu ar trebui nici sa functioneze

Multe din prevederile ordinului Ministerului Sanatatii de organizare a spitalelor in vederea obtinerii autorizatiei de functionare nu pot fi indeplinite. Pe linga neincadrarea circuitelor functionale, o alta problema ar fi spatiul alocat pentru fiecare pacient internat.

Normele prevad ca pentru fiecare pat trebuie sa existe un spatiu de 7 metri patrati, ori la Spitalul de Urgente aceste dimensiuni nu sint respectate in nici un salon. Nici structura saloanelor nu este asa cum cer standardele.

In mod normal, intr-un salon pot fi cel mult 8 paturi care sa dispuna de spatiul necesar. Aici insa functioneaza saloanele extinse, in care sint inghesuite cite 20 de paturi. In plus, nici posibilitatea amenajarii grupurilor sanitare pentru fiecare rezerva in parte nu exista. Normele cer ca la fiecare 3 pacienti sa existe un grup sanitar.

O alta abatere de la regula intilnita la Spitalul de Urgente "Sf. Ioan" ar fi organizarea blocului operator. Legislatia presupune sali de operatie distincte pentru fiecare tip de interventie, aseptica sau septica. Medicii de aici sint nevoiti sa faca interventiile chirurgicale in aceleasi sali, indiferent de natura operatiei.

Pentru ca un spital sa primeasca aviz de functionare mai trebuie sa fie dotat cu spatii de depozitare. Astfel, materialele sterile, obiectele sanitare, lenjeria, trebuie tinute in camere diferite, ceea ce nu se intimpla si aici.

Comentarii