Zeci de avocati au trecut de partea judecatoarei banuita de coruptie

marți, 01 februarie 2011, 23:19
8 MIN
 Zeci de avocati au trecut de partea judecatoarei banuita de coruptie
Judecatoarea Angela Ungureanu

Aproximativ 50 de avocati ieseni au semnat un memoriu, pe care l-au depus la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), in care ii iau apararea judecatoarei Angela Ungureanu. Semnatarii au precizat in memoriul respectiv faptul ca, in nici un moment, magistratul din cadrul Judecatoriei Iasi nu le-a lasat impresia ca ar dori sa obtina foloase necuvenite. „Memoriul a fost semnat de aproximativ 50 de avocati, printre care ma regasesc si eu. El a fost initiat de catre un grup de colege si a fost depus simbata seara la DNA. Noi am precizat acolo ca sustinem profilul moral al magistratului Angela Ungureanu. Nu ni s-a parut adevarat ce a sustinut colega noastra, doamna avocat Nicoleta Balica. Doamna Balica a sustinut ca asa i s-a parut corect sa procedeze. Totusi, noi am tinut sa precizam ca gestul colegei noastre nu ne reprezinta. Colega noastra avea mai multe alternative cind i s-a solicitat imprumutul. Putea sa zica: «Nu am» sau «Nu pot». Sau putea sa se adreseze Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ori conducerii instantei", a declarat ieri avocata Domnita Plamadeala. Aceasta a adaugat ca semnatarii memoriului nu doresc sa o denigreze pe Nicoleta Balica. „Noi nu vrem sa o denigram pe doamna Balica, dar nici nu o sustinem. Tacerea inseamna ca aprobi ceva si noi am considerat normal si corect sa ne spunem punctul de vedere. Angela Ungureanu este un judecator extrem de exigent in sala de judecata si nu ne-a lasat vreodata impresia ca ar incerca sa obtina foloase necuvenite. Astfel, ne-am dezis de actul colegei noastre si am vrut sa avem o atitudine foarte clara", a adaugat Domnita Plamadeala. Aceasta a precizat ca s-a intrebat daca denuntatoarea nu a avut vreun alt motiv pentru a o denunta pe judecatoare la DNA. „Mi-am pus aceasta intrebare. Dar numai Nicoleta Balica, Angela Ungureanu si Dumnezeu stiu acest lucru. Daca a existat vreun motiv ascuns, doamna Balica il stie foarte bine. Eu nu vreau sa fiu aratata cu degetul. De vineri incoace, reprezentantii instantelor au avut o atitudine foarte rece fata de noi, avocatii, si nu mi se pare corect. Nu se poate sa ne comportam unii cu altii precum niste infractori. Vineri, s-a intimplat o tragedie, pentru ca un om isi va pierde casa, din cauza ca a fost suspendat din functie. Am inteles ca sotul doamnei Ungureanu este somer si femeia are doi copii de crescut acasa. Ginditi-va ca, pentru alti magistrati, avocatii ieseni nu au depus memorii, insa pentru doamna Angela Ungureanu au facut-o si intrebati-va de ce", a incheiat Domnita Plamadeala.

„A apelat si la mine si am fost de acord sa-i imprumut bani"

Avocatii sustin ca judecatoarea Angela Ungureanu facuse imprumuturi in banci si se indatorase, motiv pentru care a apelat la colegi, pentru ajutor. Un avocat sustine ca si el a imprumutat-o cu bani pe judecatoare, dar ca nu a fost favorizat de aceasta. Mai mult, avocatul, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, a precizat ca a pierdut procesul pe care il judeca magistratul Angela Ungureanu. „Si eu i-am imprumutat bani doamnei judecator Angela Ungureanu. Din cite stiu eu, dumneaei are probleme cu bancile si nu se descurca, motiv pentru care a apelat la mai multi avocati, cerind ajutor. A apelat si la mine si am fost de acord sa-i imprumut bani. Nu-mi aduc aminte exact citi erau, pe care mi i-a inapoiat. In aceeasi perioada, intram intr-un dosar care se afla la dumneaei. Mi-a respins probele propuse, a fost foarte exigenta. Pina la urma am pierdut si procesul. Deci nu cred ca doamna judecator poate fi acuzata de ceva necurat, pentru ca, din cite stiu, isi face treaba in mod corect", a precizat avocatul. De altfel, si alti avocati ieseni i-au imprumutat magistratei bani. Din declaratiile de avere ale judecatoarei Angela Ungureanu reiese faptul ca aceasta nu are bunuri. Mai mult, ea sta impreuna cu familia intr-un apartament inchiriat din zona Nicolina.

Primul caz de flagrant pentru un imprumut

Vinerea trecuta, judecatoarea Angela Ungureanu a fost retinuta de procurori, in urma organizarii unui flagrant. Anchetatorii au precizat ca magistratul a cerut cu imprumut si a primit de la avocata Nicoleta Balica 2.500 de lei. In opinia procurorilor DNA, banii ar fi fost ceruti de judecatoare pentru a urgenta redactarea unei sentinte in dosarul civil pe care il solutionase in noiembrie 2010 si in care una dintre parti era reprezentata de avocata Balica. In ciuda faptului ca atit denuntatoarea, cit si judecatoarea au afirmat ca era vorba despre un imprumut, procurorii au retinut-o pe Angela Ungureanu si au solicitat aviz de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pentru arestarea preventiva. Membrii Sectiei pentru Judecatori din cadrul CSM au constatat suspendarea din functie a magistratului iesean, insa au respins acordarea avizului pentru arestare preventiva. „Nu pot sa va spun care a fost motivarea deciziei noastre, pentru ca este vorba despre o sedinta secreta. Chiar daca judecatoarea Ungureanu a fost suspendata din functie, DNA trebuia sa ceara avizul CSM pentru propunerea de arestare preventiva, deoarece suspendarea nu anuleaza protectia statutului de magistrat", a declarat ieri judecatorul Adrian Neacsu, membru in cadrul CSM. In cursul zilei de simbata, judecatoarea Ungureanu a fost pusa in libertate. Totusi, avocata Balica afirma ca a considerat normal sa faca denuntul si s-a considerat indreptatita sa faca acest lucru, insa a refuzat sa dea detalii despre dosarul civil de la care a pornit intreaga poveste. „Nu pot sa va spun nici un amanunt despre acel dosar, pentru ca vreau sa imi protejez clientii. Va rog sa nu insistati, pentru ca nu va pot spune nici macar cind s-a pronuntat instanta in acea cauza", a declarat ieri avocata Nicoleta Balica. Aceasta a mentionat in fata anchetatorilor ca i s-a parut anormal ca o judecatoare sa-i solicite bani cu imprumut. Avocata si judecatoarea nu erau in relatii de amicitie, ci au avut contacte doar in sala de judecata. De altfel, si alti avocati care i-au imprumutat bani spun ca nu erau in relatii apropiate cu Angela Ungureanu, ci doar se salutau si aveau relatii profesionale.

Sefa Curtii de Apel Iasi: „Fenomenul coruptiei nu trebuie generalizat"

Cristina Valeanu (stinga) aproape ca a disparut din peisaj cind i-a fost arestata cumatra, judecatoarea Georgeta Buliga.

Presedintele Curtii de Apel Iasi, judecatorul Cristina Valeanu, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte, ca imaginea Justitiei iesene nu a fost patata de ultimele cazuri de coruptie care au fost sesizate de procurorii anticoruptie. Cristina Valeanu a adaugat ca, in opinia sa, ideea existentei coruptiei in Justitie nu trebuie generalizata. „Nu ne putem lansa in comentarii referitoare la un dosar sau altul, atit timp cit ancheta este in desfasurare. Intregul corp de judecatori trebuie sa-si exercite profesia cu onestitate si buna credinta. Eventuale brese ivite in sistemul judiciar prin presupuse abateri de la norme nu pot sa compromita reputatia intregului corp de judecatori. Fenomenul coruptiei nu trebuie generalizat", a afirmat sefa Curtii de Apel Iasi. Aceasta a adaugat ca este constienta ca, in cadrul sistemului, exista cazuri in care se fac greseli sau chiar sint persoane slab pregatite, dar ca acest lucru nu poate plasa intr-un con de umbra activitatea celorlalti oameni din Justitie. „Poate ca exista cetateni nemultumiti de unele sentinte sau poate de durata prea mare in care sint redactate unele solutii. Totusi, trebuie precizat faptul ca exista un volum foarte mare de munca. La Judecatoria Iasi, anul trecut, au fost peste 50.000 de cauze. Este un volum de activitate coplesitor, similar cu judecatoriile de sector din Bucuresti. Numarul mare de dosare greveaza uneori asupra muncii si a calitatii acesteia, dar si conditiile improprii in care colegii nostri de la Judecatorie isi desfasoara activitatea, conditii pe care, anul trecut, le-am semnalat ministrului Justitiei", a mentionat Cristina Valeanu. In acelasi timp, afirmatiile sale au fost intarite de unul dintre vicepresedintii instantei superioare, Viorica Olariu. „Fiecare judecator are o perceptie proprie asupra unui caz sau altul, din acest motiv si exista complete in care exista trei magistrati. La fel, fiecare judecator isi asuma responsabilitatea pentru deciziile pe care le ia", a mentionat Viorica Olariu.

Si Cristina Valeanu apare in interceptari

Numele presedintei Curtii de Apel Iasi, Cristina Valeanu, apare in dosarele procurorilor. Pe14 octombrie 2005, sotul ei, avocatul Catalin Valeanu, ii dadea „o veste buna" unui important cap al lumii interlope iesene, Tiberiu Francisc Cristodorescu. Cristina Valeanu este cumatra cu judecatoarea Georgeta Buliga, arestata la finalul anului trecut pentru luare de mita, dupa ce a fost prinsa in flagrant in propria casa.

Cristodorescu: Ce faci, Catalin?

Valeanu: Salut. Ce sa fac? Am fost ocupat putin.

Cristodorescu: Da.

Valeanu: Eu sint ala cu vesti bune. Iti dau si tie o veste buna.

Cristodorescu: Da.

Valeanu: O s-o interpretezi tu. Avem o noua vicepresedinta la Curtea de Apel. O cheama Cristina Valeanu. Si discutam luni mai multe. Poate ne vedem luni, marti…

Cristodorescu: Bine.

Valeanu: Tot am umblat cu examenele, ieri-seara am primit si noi vestea.

Cristodorescu: Si cind e un nou termen la noi?

Valeanu: Discutam cind ne vedem.

Cristodorescu: Bine, Catalin. Sa fie intr-un ceas bun.

Valeanu: Mersi mult.

Cristodorescu: Pa, pa."

Litigiul de la care a pornit tevatura

Dosarul de la care au plecat problemele judecatoarei Angela Ungureanu s-a finalizat pe 29 noiembrie 2010. Atunci, magistratul a admis actiunea formulata de firma reprezentata de catre avocata Nicoleta Balica. Sentinta a fost data cu mult inainte ca judecatoarea sa-i ceara ajutorul avocatei. In acel dosar, reprezentantii Coseli SA au solicitat sa se dispuna efectuarea partajului bunurilor comune ale unei familii din Pascani, chiar daca cei doi soti nu sint despartiti. Motivul invocat de reclamanti a fost acela ca sotul, Manuel Simi Martolea, este administratorul unei firme datoare fata de Coseli SA. Reclamantii au precizat in cererea adresata instantei ca firma DBZ SRL Iasi, administrata de Martolea, le-ar fi datorat 59.962 de lei, in urma incheierii unui contract de vinzare-cumparare a unei cantitati de fier. Potrivit reclamantilor, in 2008, cele doua parti au avut relatii comerciale, in urma carora Coseli SA a livrat fier catre DBZ SRL. Avocata Balica a mentionat in cererea inaintata Judecatoriei ca fierul ar fi fost achitat cu un bilet la ordin, insa ca acesta a fost refuzat la plata la data scadentei. „Au lasat un bilet la ordin avizat de administratorul firmei. In plus, datoria a fost garantata cu averea personala a administratorului. Biletul avea scadenta pe 24 octombrie 2008, insa acesta a fost refuzat la plata, din cauza lipsei de disponibil in cont", a mentionat avocata firmei Coseli in fata magistratilor. Reclamantii au adaugat ca au incercat sa-l execute silit pe administratorul SC DBZ SRL, insa au constatat ca acesta nu are bunuri, decit in coproprietate cu sotia sa, Marinela Mira Martolea. Din acest motiv, reprezentantii Coseli SA le-au cerut judecatorilor sa imparta bunurile celor doi soti, respectiv un teren in zona Bucium si un apartament in Iasi, in proportie de 50/50, pentru a putea sa-l execute silit pe Manuel Martolea. Judecatoarea a admis actiunea.

Comentarii