Zeci de elevi renunta la scoala ca sa plece la munca in strainatate

miercuri, 24 ianuarie 2007, 01:33
2 MIN
 Zeci de elevi renunta la scoala ca sa plece la munca in strainatate

Copiii au motive noi pentru abandonarea scolii, care insa nu le exclud pe cele care predominau si in anii trecuti – saracia si mediul familial dezorganizat. Studiul recent realizat de Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica (CJAPP) pentru anul scolar trecut releva ca plecarea in strainatate cu familia sau casatoria, la putin timp dupa finalizarea clasei a opta, sint cauze raportate de scoli pentru multi dintre cei peste 700 de elevi care au renuntat la studii.

Studiul CJAPP a mai scos in evidenta o tendinta neobisnuita pina acum – numarul elevilor din mediul urban care au abandonat scoala, 407, este mai mare decit al celor din mediul rural care au renuntat la cursuri, 301. Cei mai multi elevi din mediul urban au renuntat la scoala in clasele a VII-a si a IV-a, iar din mediul rural, abandonul a fost crescut la nivelul clasei a IX-a si a VIII-a. „Parintii au ramas cu mentalitatea invechita ca sint suficiente 8 clase, numai ca acum invatamintul obligatoriu presupune absolvirea a 10 clase. Chiar si asa multi parinti isi pun copiii sa munceasca, mai ales in mediul rural", a precizat Maricica Buzescu, directorul CJAPP. Mai mult decit atit, tot munca in locul scolii au ales-o si 20 de tineri care, conform studiului, au plecat in strainatate singuri pentru a-si face un rost in viata. Alti 11 elevi au renuntat la studii nemaifiind supravegheati de parintii plecati la munca in afara granitelor. De asemenea, scolile au mai raportat alte sapte cazuri de copii care au plecat in strainatate cu familiile fara sa-si incheie situatia scolara.

50 de elevi au fugit de acasa

„Un copil care a abandonat scoala se regaseste in mai multi factori favorizanti. Oricum, din cauza saraciei, ca factor predominant, au renuntat la cursuri 231 de elevi. 47 de tineri, care provin in special din comunitatile rrome, au decis sa se casatoreasca dupa clasa a opta. De asemenea, 50 de elevi au fugit de acasa, iar trei cersesc pe strazi. Doua fete de clasa a IX-a, respectiv a X-a au renuntat la scoala deoarece au ramas insarcinate", a explicat Maricica Buzescu citeva dintre cauzele abandonului scolar din judetul Iasi. In topul scolilor cu cele mai multe abandonuri se afla Grupul Scolar Tehnic Tirgu Frumos, Grupul Scolar „Dumitru Mangeron" si Grupul Scolar „Constantin Brancusi". De asemenea, au renuntat la scoala peste 15 elevi si in scolile „Nicolae Iorga", „Elena Cuza" si „Gheorghe Mirzescu". „Se poate spune despre un elev ca a abandonat scoala atunci cind nu a mai frecventat cursurile doi ani, adica atunci cind are cu doi ani mai mult decit colegii care se afla intr-o anumita clasa. Pina in acest interval putem vorbi de fenomenul de absenteism", a mai explicat Maricica Buzescu. In totalitate, procentul abandonului scolar la nivelul judetului nostru, de 0,71%, este mai mic decit anul trecut, cind a fost de 0,74%, tendinta fiind de scadere, dupa cum sustin psihopedagogii.

Comentarii