Zeci de pacienti salvati de elicopter in cele patru luni de cind a ajuns la Iasi

luni, 20 septembrie 2010, 12:40
5 MIN
 Zeci de pacienti salvati de elicopter in cele patru luni de cind a ajuns la Iasi

In ultimele patru luni, elicopterul SMURD de la Iasi a avut peste 50 de misiuni de salvare, tot atitia pacienti fiind transportati la unitati medicale unde au primit ingrijiri de specialitate. De pe data de 17 mai cind a fost prima misiune, echipajul de pe elicopter a avut si zile in care a fost nevoie sa rezolve trei cazuri in trei locuri diferite, pe linga zilele in care nu au fost solicitari. Desi raza de actiune a elicopterului este Regiunea Nord-Est, au existat misiuni care au trimis echipajul si la celalalt capat de tara. Echipajul de pe elicopter a schimbat viata a zeci de pacienti in ultimele luni. Pentru inca 200 de ore de zbor in acest an vor mai avea ocazia sa faca in continuare acest lucru.

In patru luni, echipajul SMURD de pe elicopter a participat la peste 50 de misiuni de salvare a unor oameni care se gaseau in situatii medicale critice. Cele doua tipuri de misiuni pe care le poate face elicopterul au fost in proportii relativ apropiate, respectiv 26 de misiuni primare in care pacientul este preluat direct din locul in care a suferit problema medicala si 21 de misiuni secundare, adica de transport, intre spitale din orase diferite, al pacientilor aflati in stare critica. Elicopterul este solicitat insa doar pentru cazuri extrem de grave in care interventia medicala trebuie sa aiba loc intr-un timp record sau in cazuri in care pacientul respectiv n-ar supravietui unui transport cu ambulanta. Totul este contracronometru.

"In cel mult zece minute de la solicitare trebuie sa le stii pe toate, care sint conditiile meteo, cit va dura zborul, unde se va face aterizarea. In acelasi timp se anunta medicul si se pregateste aparatura medicala de care este nevoie. Misiunile SMURD sint diferite de alte zboruri, dar cred ca noi am facut treaba buna aici la Iasi", a declarat comandorul Nicolae Birlenghea, comandantul Punctului aero-medical SMURD de la Iasi.

Trei cazuri in doua ore

Desi au fost zile in care n-au avut solicitari, membrii echipajului de pe elicopter n-au avut prea mult timp liber la dispozitie. Au fost si zile cu cite trei misiuni, fiind nevoiti sa zboare de la un capat al tarii la altul. O astfel de zi a fost si 19 iunie, cind echipajul a intervenit in doar doua ore la trei cazuri, unul in Cotu Morii, altul la Pascani si inca unul in localitatea Cilibiu, toate trei misiunile fiind primare. O zi la fel de ocupata a fost si 5 iulie, cind echipajul deja aflat in zbor dupa o misiune primara in localitatea Oancea din Iasi a fost chemat la accidentul aviatic de la Tuzla. Elicopterul SMURD a luat atunci supravietuitorii tragicului accident si i-a transportat la Bucuresti pentru ingrijiri medicale. Ministerul Apararii anunta atunci ca in urma accidentului de la aerodromul din Tuzla si-au pierdut viata patru militari din cadrul Fortelor Aeriene si opt din cadrul Fortelor Navale.

Multe din misiunile la care au participat au reusit totusi sa aduca zimbete pe fata celor din echipajul SMURD. "Am transportat la un moment dat un bebelus cu o malformatie cardiaca care a fost apoi operat la Institutul Inimii din Tirgu Mures. Il tin minte mai ales pentru ca il chema Gogonel si am zburat peste munti ca sa-l salvam. Am intrebat apoi de el si am aflat ca operatia a reusit si el e bine", a povestit comandorul Birlenghea.

Un alt caz ramas in memoria echipajului SMURD a fost cel al chirurgului din Piatra Neamt care a paralizat in timp ce era in camera de garda. A fost adus in timp record la Iasi cu elicopterul si a intrat direct in operatie la Spitalul de Neurochirurgie. Acum este bine si s-a intors la meseria lui de a salva vieti. Medicul n-ar fi rezistat unei deplasari cu ambulanta, principalul risc fiind cel de a ramine paralizat pentru restul vietii. Cea mai dificila zi a echipajului SMURD de pe elicopter a fost insa cea in care au fost solicitati la accidentul aviatic de la Tuzla. "A fost singura data cind am luat in acelasi timp trei pacienti. Noi eram in zbor la momentul solicitarii, ne intorceam de la un alt pacient. A fost o zi dificila atunci", a declarat conf.dr. Diana Cimpoesu, medic-sef la UPU-SMURD.

In cadrul echipajului de pe elicopter sint 18 piloti si maistri de bord, un medic primar, trei medici specialisti, cinci medici rezidenti si inca zece asistenti medicali. Dupa ce au epuizat primele o suta de ore de zbor alocate pentru acest an, echipajul a avut o pauza de citeva zile pina au fost aprobate inca 200 de ore de zbor ce pot fi utilizate pina la finalul acestui an.

Pacienti transportati cu elicopterul in weekend

Un tinar paralizat dupa un accident rutier

Un tinar in virsta de 22 de ani a fost adus in stare grava la spital de catre elicopterul SMURD in urma unui accident rutier. Barbatul a fost preluat de catre echipajul SMURD de la Spitalul Judetean Piatra Neamt si a fost transferat la Spitalul de Neurochirurgie. Tinarul, din Caransebes, nu isi mai putea misca picioarele in urma incidentului si necesita un transport care sa nu ii agraveze starea de sanatate, spun medicii. "Pacientul a fost transferat simbata, in jurul orei 18. Avea o fractura a coloanei vertebrale cu fragment osos in canalul medular si era paraplegic. Pentru ca i-a fost afectata maduva, deci nu isi mai poate misca picioarele. A fost adus pentru interventie chirurgicala, iar transportul rutier in aceste cazuri poate agrava o leziune de coloana. Imobilizarea coloanei era esentiala pentru prognosticul functional al pacientului. Este extrem de important ca la 22 de ani sa poata merge din nou", a declarat dr. Diana Cimpoesu, medic-sef la UPU-SMURD. Tinarul a ramas internat la Spitalul de Neurochirurgie, insa prognosticul medicilor este extrem de rezervat.

Cazut din prun

Un barbat in virsta de 73 de ani a ajuns in stare grava la spital dupa ce a vrut sa culeaga prune. Ieseanul a fost transportat cu elicopterul, din Tansa la Spitalul „Sf. Spiridon", in urma incidentului. "Pacientul prezenta politraumatism prin cadere de la inaltimea de aproximativ cinci metri. A fost diagnosticat cu traumatism cranio-cerebral cu pierderea cunostintei si traumatism toraco-abdominal. A fost evaluat clinic si paraclinic, inclusiv computer-tomografic. A fost ulterior transferat la Spitalul de Neurochirurgie cu un prognostic rezervat", a declarat dr. Diana Cimpoesu, medic-sef la UPU-SMURD. Medicii spun ca sint impresionati de numeroasele caderi de la inaltime ce au avut loc saptamina trecuta, intrucit au fost cazuri de o gravitate extrema. Cele mai multe incidente, potrivit doctorilor, au fost legate de munca in agricultura: caderi din prun, nuc, de pe stogul de fin sau de pe scara. Iesenii au ramas internati pentru operatie si continuarea tratamentului sub supraveghere medicala. (Nicoleta BUNDUC)

Comentarii