Actionez, deci exist: cimpanzeii au constiinta de sine, la fel ca oamenii

miercuri, 04 mai 2011, 15:06
3 MIN
 Actionez, deci exist: cimpanzeii au constiinta de sine, la fel ca oamenii

O dovada a acestei teorii o constituie urmatorul experiment: trei femele cimpanzeu plasate de cercetatorii japonezi in fata a doua cursoare identice, au fost capabile sa identifice pe ecranul unui computer acel cursor – din cele doua – pe care ele il controlau cu ajutorul mouse-ului.

Numerosi oameni de stiinta au evidentiat deja in trecut capacitatea anumitor animale, in special a primatelor, de a se recunoaste in fata oglinzilor. Testul cel mai des utilizat consta in pictarea unui semn pe corpul lor, pe care nu ar fi putut sa il vada fara a recurge la o oglinda, si de a vedea daca animalul testat va sterge sau nu acel semn.

Desi acest test al onglizilor dovedea capacitatile cognitive ale primatelor, mecanismele care le permit acestora sa se identifice au ramas foarte controversate, fara a putea fi comparate cu cele asociate oamenilor.

La oameni, capacitatea de se recunoaste in calitate de agent independent care are un anumit efect asupra mediului exterior provine in special din facultatea de a stabili o relatie intre rezultatul asteptat al unei actiuni si rezultatul efectiv observat.

De exemplu, intr-un joc video la care participa mai multi jucatori, aceasta facultate permite cu rapiditate unui jucator sa identifice personajul pe care il controleaza dintre toate celelalte personaje prezente pe ecran.

Acest lucru presupune capacitatea de a prezice efectele propriilor actiuni, o comparatie a acestor predictii cu rezultatul observat si existenta deductiei "eu sunt acela care controleaza acest lucru", au explicat autorii acestui studiu.

Cimpanzeii supusi testului oglinzii puteau sa se recunoasca si sa stearga semnul de vopsea, chiar daca imaginea lor era deformata de oglinzi concave sau convexe, sugerand astfel deja faptul ca aceasta constiinta de sine tine mai mult de analiza propriilor actiuni decat de analiza propriei imagini reflectata in oglinda.

Anumiti cercetatori considera insa ca acel test nu dovedeste neaparat ca acei cimpanzei aveau o "constiinta de sine", deoarece este posibil ca maimutele sa invete pur si simplu sa asocieze o actiune specifica cu un rezultat specific.

Pentru a elimina dubiile, doi cercetatori niponi specialisti in primate, Takaaki Kaneko si Masaki Tomonaga, de la Universitatea din Tokyo, au dorit sa afle daca cimpanzeii reusesc sa faca diferenta intre actiunile la originea carora se afla si evenimentele asemanatoare, dar care nu sunt controlate de ei.

Trei femele au fost mai intai antrenate sa deplaseze un cursor pe un ecran cu ajutorul unui mouse cu bila, pentru a atinge diverse tinte. Odata familiarizate cu manevrarea acestui dispozitiv, celor trei maimute le-au fost prezentate pe ecran doua cursoare, de marime, forma si culoare identice: unul controlat de catre mouse, celalalt fiind o simpla inregistrare video a miscarii cursorului, deplasat de aceleasi femele de cimpanzeu in zilele precedente.

Altfel spus, singurul mijloc prin care acestea puteau sa identifice cursorul pe care il controlau era de a confrunta actiunea initiata cu rezultatul afisat pe ecran.

Potrivit cercetatorilor niponi, testele au fost concludente si au evidentiat faptul ca cimpanzeii analizeaza intr-adevar efectele actiunilor lor asupra mediului exterior. Teste suplimentare au indicat faptul ca ei sunt chiar capabili sa integreze o dimensiune atat spatiala, cat si temporala in aceasta analiza. (Mediafax)

Comentarii