Concertul „Vocile din Cimitirul Vesel”, in premiera in Bucuresti, pe 29 noiembrie

joi, 17 noiembrie 2011, 16:56
2 MIN
 Concertul „Vocile din Cimitirul Vesel”, in premiera in Bucuresti, pe 29 noiembrie

Compozitia a fost primita bine de public si reprezinta un amestec de traditii muzicale romane si irlandeze. "Punand pe note muzicale epitafurile lui Stan Ion Patras, Shaun Davey confera legendei Cimitirului Vesel noi semnificatii si o noua bogatie. Artistul ne-a facut sa apreciem mai mult legenda si ne-a aprofundat intelegerea vietii satului romanesc care l-a inspirat. «Vocile din Cimitirul Vesel» construiesc inca o punte intre Irlanda si Romania", a afirmat John Morahan, ambasadorul Irlandei la Bucuresti.

"Textele memoriale in cinstea mortilor, imaginile sculptate si culorile stralucitoare de pe crucile Cimitirului Vesel angajeaza simturile si bucuria de a trai a celor vii. Epitafurile simple fac acelasi lucru: variaza intre lejer si amuzant, intre sensuri profunde si universale, in care decedatii ii vorbesc direct privitorului. Aceste inscriptii mi-au oferit o colectie de versuri pe care le-am transpus in muzica si poate, astfel, am creat un punct de intalnire intre oamenii din Romania si Irlanda", a spus Shaun Davey.

Cei sapte solisti irlandezi care vor participa la concert ii includ pe legendarul cimpoier Liam O’Flynn si pe solista vocala Rita Connolly.

Dirijorul principal al Irish National Concert Orchestra, David Brophy, va dirija Orchestra Romana de Tineret, Corul barbatesc al Facultatii de Teologie "Andrei Saguna" din Sibiu (50 voci) si Corul mixt al Catedralei Ortodoxe din Sibiu (60 voci).

Premiera irlandeza a concertului "Vocile din Cimitirul Vesel" a avut loc in noiembrie 2010, in fata unei audiente de 1.000 de persoane, la Catedrala St. Patrick din Dublin. Unul dintre cele mai inedite si nonconformiste festivaluri din Romania, "Drumul Lung spre Cimitirul Vesel", este dedicat Maramuresului, privit ca zona istorica de traditii. Ideea Festivalului a pornit de la irlandezul Peter Hurley care, de 17 ani, locuieste in Romania. Fascinatia pe care o are descoperind traditiile autentic romanesti a fost motorul care a stat la baza initiativei sale. "Una din putinele tari din lume care mai are traditii vii, oameni care traiesc dupa rituri ancestrale, unul din putinele popoare care mai stiu de unde vin", spune Peter Hurley despre Romania. (Mediafax)

Comentarii