Expozitii si concursuri pentru pasionatii de arta si stiinta, la „Noaptea muzeelor”

miercuri, 13 mai 2009, 18:51
2 MIN
 Expozitii si concursuri pentru pasionatii de arta si stiinta, la „Noaptea muzeelor”

Astfel, Muzeul Stiintei si Tehnicii "Stefan Procopiu", in colaboare cu Muzeul de Istorie, organizeaza, sub genericul "Pictorialul amintirilor", mai multe actiuni. La Muzeul memorial "Mihail Kogalniceanu" va avea loc, incepind cu ora 19.00, vernisajul expozitiei "Inceputurile fotografiei in spatiul romanesc – ateliere si artisti fotografi din Iasi". Cele doua muzee vor scoate din colectiile detinute albume de epoca, fotografii, aparate fotografice, precum si obiecte auxiliare de ambient specifice secolului al XIX-lea.

Tinerii fotografi ieseni cu virste cuprinse intre 15-19 ani pot participa la concursul de fotografie "Slalom fotografic", care va avea loc de la ora 20.00 la Muzeul memorial "Poni-Cernatescu". Aici va avea loc si o expozitie cu lucrarile lor, in cadrul careia se va acorda premiul "Carol Popp de Szathmari", pentru expresivitate si rafinament in tehnica si creatie fotografica. De la ora 20.30, elevii si profesorii Colegiului de Arta „Octav Bancila" vor oferi vizitatorilor spectacolul muzical "Armonii nocturne".

Studentii si profesorii Facultatii de Interpretare Muzicala din cadrul Universitatii „G. Enescu" vor sustine un recital intitulat „Serata Muzicala". Acesta va avea loc la Muzeul Unirii, de la ora 19.30.

Muzeul Etnografic al Moldovei propune vizitatorilor o expozitie de arta sacra, "Penticostarul". Vernisajul este programat la ora 17.00, iar expozitia va fi deschisa pina pe 16 iunie. "Expozitia este un excurs iconografic in perioada Penticostarului, cuprinsa intre Inviere si Duminica Tuturor Sfintilor, ritmata dupa praznicele imparatesti ale Invierii, Inaltarii, Pogoririi Duhului Sfint si Sfinta Treime si pe duminicile din aceasta perioada a anului liturgic. In expozitie vor figura si obiecte etnografice, deoarece Penticostarul este trait de comunitatea sateasca. In acest sens vor fi prezentate si practicile populare la Izvorul Tamaduirii, Pastele Blajinilor, Mosii de vara, Inaltare si cultul eroilor", detaliaza Gabriela Lazar, responsabil relatii publice la Complexul Muzeal Moldova. Expozitia de aici este organizata in colaborare cu Biserica Sf. Mare Mucenic Gheorghe din Hirlau si cu Protopopiatul Hirlau si Mitropolia Moldovei si Bucovinei.

Comentarii