Forbes: „All the King’s Men”, cu Sean Penn – cel mai mare esec cinematografic din ultimii 5 ani

luni, 25 ianuarie 2010, 19:45
3 MIN
 Forbes: „All the King’s Men”, cu Sean Penn – cel mai mare esec cinematografic din ultimii 5 ani

In 2006, versiunea cinematografica a romanului "All The King’s Men/ Toti oamenii regelui", de Robert Penn Warren, parea sa fie un proiect care va avea succes. Studiourile Sony au obtinut semnaturile actorilor Sean Penn si Kate Winslet pentru a juca in film. Sean Penn, cunoscut pentru curajul de a-si face publice convingerile politice, era considerat interpretul cel mai potrivit pentru a-i da viata personajului Huey Long, un politician radical si populist din statul american Louisiana. James Gandolfini, starul din serialul TV "Clanul Soprano", si Jude Law au semnat si ei pentru acest proiect cinematografic, iar Steven Zaillian, autorul scenariilor unor filme de succes, precum "Lista lui Schindler" si "Misiune: Imposibila", a semnat scenariul si regia acestui lungmetraj.

Insa ceva nu a functionat. Cronicile pentru acest film au fost teribil de dure. Joe Morgenstern, de la The Wall Street Journal, a scris ca acest film "nu are centru, nu are coerenta, nu are suflet si nici rusine". Nici incasarile nu au fost stralucitoare. Filmul a vandut bilete in valoare de doar 9 milioane de dolari pe plan mondial, desi a avut un buget de 55 de milioane de dolari. Cu alte cuvinte, filmul nu a reusit sa recupereze aproximativ 84% din cheltuielile de productie.

Aceste rezultate au plasat filmul "All The King’s Men/ Toti oamenii regelui" si pe actorul Sean Penn in fruntea clasamentului celor mai mari esecuri cinematografice din ultimii cinci ani.

Pentru a alcatui acest top, expertii revistei Forbes au analizat acele filme in care au jucat actori de renume – Sean Penn, Eddie Murphy, Mike Myers etc -, dar care nu au reusit sa obtina incasari suficiente pentru a-si acoperi cheltuielile de productie.

Datele referitoare la incasari si bugetele estimate au fost oferite de Box Office Mojo si de IMDB. In privinta incasarilor, expertii Forbes au luat in calcul doar veniturile obtinute din vanzarile de bilete in salile de cinematograf, nu si pe cele rezultate din vanzarile de DVD-uri sau ale drepturilor de televiziune. Ei nu au inclus insa nici costurile de publicitate, care reprezinta adeseori o treime din bugetul unui film.

Starurile nu sunt intotdeauna vinovate de esecul unui film. De cele mai multe ori, filmele nu au succes din cauza unor probleme organizatorice, ce apar pe parcursul "calatoriei" de la scrierea scenariului si pana la transpunerea lui pe marele ecran. Cu toate acestea, actorul principal reprezinta imaginea oficiala a filmului si acesta va trebui "sa incaseze" criticile dure atunci cand pelicula in care joaca nu are succes.

Dennis Quaid s-a situat pe locul al doilea in acest clasament. Filmul "The Express", din 2008, despre primul jucator de culoare castigator al Heisman Trophy, a avut incasari de 10 milioane de dolari, pentru un buget de 40 de milioane de dolari, nereusind sa recupereze 75% din totalul bugetului de productie.

Filmele despre competitiile sportive din liceele americane arareori pot avea succes in afara Statelor Unite ale Americii. Insa ocupantul locului al treilea in topul Forbes, "Stay/ Ramai cu noi", nu poate sa invoce aceasta scuza. Avandu-i in distributie pe Ewan McGregor si pe Naomi Watts, filmul ar fi trebuit sa fie un thriller psihologic intens. In plus, pelicula a beneficiat de prezenta regizorului Marc Foster, cunoscut pentru "Finding Neverland/ In cautarea Taramului de Nicaieri" si "Monster’s Ball/ Puterea dragostei". David Benioff, scenaristul filmului a avut anterior succes cu pelicula "Troia".

Cu toate acestea, o acumulare de talente nu poate sa salveze un film. "Stay/Ramai cu mine" a avut incasari de 8 milioane de dolari pe plan mondial, iar IMDB a raportat un buget de productie estimat la 50 de milioane de dolari, insa aceasta suma pare mult prea mare. Specialistii revistei Forbes au preferat sa ia in calcul un buget de 30 de milioane de dolari, asa cum au anuntat producatorii de la News Corp, insa, chiar si asa, filmul nu a reusit sa recupereze aproximativ 73% din cheltuielile de productie.

Clasamentul Forbes este completat, in ordine, de filmele "Grindhouse" (nu si-a recuperat investitia in procent de 63%), "Imagine That" (58%), "Fantana/ The Fountain" (54%), "Invazia/ The Invasion" (50%), "Asasinarea lui Jesse James de catre lasul Robert Ford" (50%), "Calca apasat: Povestea lui Dewey Cox" (40%), "The Love Guru/ Gurul dragostei" (34%), "Clasa de tantalai/ School for Scoundrels" (31%), "Land of the Lost" (30%), "Ti-l prezint pe Dave/ Meet Dave" (17%), "Aeon Flux" (16%) si "Producatorii" (16%). (Mediafax)

Comentarii