Gena sociabilitatii, detectata de cei din jur in primele 20 de secunde ale contactului vizual

marți, 15 noiembrie 2011, 13:13
2 MIN
 Gena sociabilitatii, detectata de cei din jur in primele 20 de secunde ale contactului vizual

Aceasta predispozitie este asociata cu structura genei receptoare de ocitocina, un hormon denumit uneori "al iubirii", intrucat este secretat mai ales in timpul actului sexual si favorizeaza raporturile sociale.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetatorii de la Universitatea Oregon din Statele Unite ale Americii au realizat un experiment la care au participat 23 de cupluri, al caror patrimoniu genetic nu era cunoscut de oamenii de stiinta.

Ei au cerut unei persoane din fiecare cuplu sa povesteasca partenerului ei de viata un episod dureros din viata ei.

Observatorii, care nu ii cunosteau pe participanti, au analizat vizual timp de 20 de secunde comportamentul persoanei care asculta relatarea partenerului de viata, fara sa aiba posibilitatea de a auzi ceea ce spuneau acestia.

Inainte de inceperea experimentului, cercetatorii au testat persoanele care urmau sa fie monitorizate pentru a vedea daca acestea erau purtatoare ale combinatiilor GG, AG sau AA de pe gena receptoare de ocitocina.

In 90% din cazuri, observatorii au identificat in mod corect persoanele care erau "cel mai putin atente" ca fiind cele care purtau varianta A a genei.

In schimb, 60% dintre persoanele considerate "cel mai angajate din punct de vedere social" prezentau combinatia GG a genei, au precizat autorii acestui studiu, publicat in Proceedings of the National Academy of Science.

De fapt, cei care prezinta combinatia GG sunt in general percepute ca persoane care dau dovada de mai multa compasiune in comparatie cu ceilalti oameni.

"Concluziile noastre ne arata faptul ca o variatie genetica, oricat de mica ar fi ea, are consecinte reale asupra comportamentului, iar aceste diferente de comportament sunt rapid sesizate de cei din jur", a precizat Aleksandr Kogan de la Universitatea din Toronto, unul dintre autorii studiului. (Mediafax)

Comentarii