O enciclopedie online despre genocidele din secolul XX va aparea in 2007

joi, 11 ianuarie 2007, 20:14
2 MIN
 O enciclopedie online despre genocidele din secolul XX va aparea in 2007

”Secolul al XX-lea a fost unul dintre cele mai distrugatoare din istorie”, a explicat Jacques Sémelin, profesor la Centrul de Studii si Cercetari Internationale (CERI), intr-o conferinta de presa de la Marsilia.

Spre exemplu, zilele acestea se judeca la Bagdad procesul celor sase responsabili ai regimului lui Saddam Hussein, acuzati de uciderea a peste 180.000 de kurzi in perioada 1987-1988, in timp ce Tribunalul Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie judeca, de joi, pe unul dintre presupusii responsabili ai atacului de la Sarajevo, care a omorit mii de civili intre 1992 si 1995.

”Nicio baza de date nu cuprinde aceste informatii. Enciclopedia de fata trebuie sa umple acest gol”, a explicat Sémelin.

Autor al unei impresionante opere despre geneza exterminarilor in masa, Jacques Sémelin a reunit 40 de cercetatori din intreaga lume, specializati in studiul genocidului, printre care Samantha Powers din Statele Unite si germanul Dieter Pohl.

Interpretarile evenimentelor istorice nasc mereu polemici, apar teze revizioniste sau divergente de opinie despre calificarea genocidului. ”Pentru a evita aceste piedici, metodologia enciclopediei va fi extrem de riguroasa”, a adaugat Sémelin.

Site-ul www.massviolence.org va propune un index cronologic, studii de caz si teorii despre genocid si crime impotriva umanitatii. ”Un comitet stiintific va valida contributiile. Nu vrem sa existe niciun dubiu asupra credibilitatii informatiilor”, a comentat cercetatorul.

Va exista si un sistem de stele care va indica nivelul de cunostinte disponibile: o stea cind existenta masacrului este cunoscuta dar nu sint identificati autorii, doua stele pentru cercetarile jurnalistilor, trei stele atunci cind exista un studiu antropologic, sociologic, istoric sau juridic.

Aceasta baza de date va fi in limba engleza dar studiile de caz vor fi traduse in limba tarii implicate.

”Visul meu este ca un tinar sa descopere pe acest site ce s-a intimplat in trecutul tarii lui”, a spus Sémelin. Accesul la enciclopedie va fi gratuit. (NewsIn)

Comentarii