Parcul Copou, regatul olarilor

vineri, 15 iunie 2007, 20:39
2 MIN
 Parcul Copou, regatul olarilor

Ca in fiecare vara, mesterii populari sositi din diferite colturi ale tarii si-au expus produsele traditionale. Caldura este suportata cu greu, insa merita deoarece maestrii in arta insufletirii lutului, care de altfel este imbratisata de tot mai putini, sint mindri ca isi pot arata creatiile.

Printre cei peste 120 de artizani, prezenti in parcul Copou pina duminica seara, se afla si familia Veronica si Ladislau Vitos din Miercurea Ciuc. Ladislau Vitos i-a incintat pe ieseni, in special pe copilasi, prin demostratiile sale. El a lucrat timp de mai multe ceasuri la roata olarului realizind vase identice cu cele avute la vinzare.

La citeva standuri departare, Nicoleta Petaru din Horezu arata celor interesati cum se decoreaza celebrele vase de Horezu. Femeia, care vine de la sapte ani la acest tirg, alaturi de parintii ei, ne-a marturisit ca pentru a obtine un vas de mici dimensiuni frumos decorat este nevoie de 5-7 minute. Ne-a si demostrat acest lucru. Pe masa sa stateau aliniate vase ce contin pamint rosu, „ruseala" dupa cum ii zice ea, pamint negru sau „piper" si caolin aduse din Harghita. Frumoase sint vasele de Horezu, cu greu poti concura cu ele.

Nici obiectele ceramice realizate de familia Trusca din judetul Olt nu sint mai prejos. Stefan si Rodica Trusca se numara printre cei care au participat la tirg inca din 1982, atunci cind s-a infiintat. „Am luat o pauza de cinci ani. Insa, acum am revenit", spune Rodica. Alaturi de ea nu statea sotul ei, creatorul vaselor, ci fiul mai mic, Marian. Este pentru a doua oara la Iasi, insa ii place la tirg. „Tata nu a putut veni pentru ca pregateste o expozitie la Muzeul Taranului Roman la Bucuresti", ne explica el in timp ce ne arata un frumos „taler". „Anul acesta avem in jur de 15 expozitii in toata tara. Petrecem ceva timp departe de casa. Noi am pregatit vasele cu mai bine de o luna inainte de expunere", spune Rodica. Vasele lor, ca de altfel toate obiectele de la tirg au, relativ, preturi rezonabile. Poti cumpara un fluier din lut cu 1 leu sau un vas de sarmale cu 30 sau 40 lei. 

Comentarii