Regizorul Thomas Ciulei se solidarizeaza cu Cristi Puiu si „spune nu” CNC-ului

marți, 09 ianuarie 2007, 20:17
3 MIN
 Regizorul Thomas Ciulei se solidarizeaza cu Cristi Puiu si „spune nu” CNC-ului

Regizorul anunta, intr-un comunicat de presa, ca "spune nu CNC-ului romanesc" si ca nu va depune contestatia la concursul din 2006, unde proiectul sau "The Show Must Go On" a fost "descalificat de juriul cu nota 5,33".

"De asemenea, declar ca nu voi mai participa la viitoarele concursuriorganizate de catre CNC, pina cind nu va exista garantia ca valoareaare o sansa sa invinga mediocritatea in ceea ce priveste productia defilm romanesc finantata din bani publici", explica regizorul premiat la festivaluri din Germania, Grecia, Franta sau Amsterdam.

"Speranta ca filmul de calitate sa fie sustinut in Romania de azi (asacum, surprinzator, s-a intimplat la concursul CNC 2005), si nunepotismul, a fost distrusa de acest concurs", explica fiul celebrului regizor de teatru si film Liviu Ciulei.

Thomas Ciulei acuza coruptia din CNC, " bine ascunsa prin finantarea proiectelor unor tineri cineasti, care, prin performantele lor, au dovedit ca merita sa faca filme". "Ei ramin un simplu alibi, astfel ca CNC-ul sa fie folosit mai departe ca un izvor nesecat pentru sustinerea non-valorii", mai spune regizorul.

Gestul lui Thomas Ciulei vine dupa ce Cristi Puiu, premiat la Cannes 2005 pentru "Moartea domnului Lazarescu", a anuntat, luni, ca a hotarit sa nu mai participe la concursul de proiecte cinematografice organizat de CNC in semn de protest fata de modul de organizare a competitiei, care "nu respecta legea cinematografiei". Doua proiecte ale regizorului, scenariile pentru filmele "Dupa blocuri" si "Tanti Geta", au fost respinse la sectiunea dezvoltare de proiect la concursul organizat in 2006. Ambele fac parte din seria celor sase povesti din marginea Bucurestului, inceputa cu "Moartea domnului Lazarescu".

Thomas Ciulei, aflat in prezent la Munchen, isi cere "scuze juriului CNC pentru deranjul de a fi trebuit sa-i citeasca proiectul de scenariu", in finalul comunicatului de presa, si-si expune palmaresul: p remiul criticilor de film din Germania, Mention Joris Ivens, Cinémaduréel, Paris, Premiul orasului Munchen, Premiul Soros pentru Arta Moderna, Golden Olive, Kalamata Grecia, Grand Prix du Jury, Belfort, Franta, Grand Jury Prize for Widescreen, Amsterdam, Silver Rembrandt, Amsterdam, Best documentary film Cinema dei Popoli, Florenta, German Short Film Prize, Berlin, Best Student Film, Molodist, Ucraina, DAAD Prize, Germania, Prix du Film Long, Les Ecrans Documentaires Franta si Mention Henry Langlois, Poitiers, tot Franta.

Un numar de 41 de pelicule au primit credit de la CNC in urma concursului de proiecte deschis pe 6 octombrie, dintre care 14 sint lungmetraje de fictiune, opt sint lungmetraje de debut, alte opt sint scurtmetraje de fictiune, si 11, lungmetraje si scurtmetraje de documentar si animatie. Au primit finantare si alte opt proiecte de dezvoltare de lungmetraj de fictiune, animatie si documentar.

Cistigatorul concursului de proiecte cinematografice la categoria lungmetraj este un film in regia lui Sergiu Nicolaescu, ce va fi produs de Media Pro Pictures. Urmeaza in clasament o pelicula in regia lui Catalin Mitulescu, una de Radu Muntean si un film al lui Cristian Mungiu, toti regizori din tinara generatia, multi-premiati la festivaluri internationale. (NewsIn)

Comentarii