Tabieturile si viciile Iasului de altadata expuse la Muzeul Unirii

duminică, 18 mai 2008, 18:50
3 MIN
 Tabieturile si viciile Iasului de altadata expuse la Muzeul Unirii

Stiati ca Mihail Kogalniceanu si Costache Negruzzii au fost gurmanzi vestiti? Ca cei doi au redactat in 1841 lucrarea "200 de retete cercate de bucate, prajituri si alte treburi gospodaresti"? Sau ca, spre sfisitul secolului al XIX-lea, berea incepe sa cistige teren in defavoare vinului, iar iesenii apreciau pe atunci marcile "Luther", "Bragadiru" sau "Noua", facute la fabrica Zimbru? Sau ca jocul de noroc a intrat in Iasul sfirsitului de secol XVIII, iar printre pasionatii de jocul de carti s-au aflat Al.I. Cuza, Alexandru Sturdza, Duiliu Zamfirescu, Matei Cantacuzino?

Stiati ca, in a doua jumatate a secolului al XIX-lea la Iasi, s-au emis primele regulamente privind prostitutia? Acestea prevedeau infiintarea caselor de toleranta, autoritatile de atunci preferind sa controleze acest fenomen mai mult decit sa il interzica.

Stiati ca in anii ’20 ai secolului trecut la moda erau femeile slabe, cu corp baietesc si parul taiat scurt?

Cei care doresc sa afle cit mai multe informatii sau sa vada cit mai multe obiecte si fotografii cu si despre "Pasiunile, tabieturile si viciile Iasului de altadata", mai exact ale Iasului secolelor XIX-XX, sint asteptati in perioada 23 mai – 3 august la Muzeul Unirii. Aici va fi vernisata pe 23 mai o expozitie cu totul speciala. Ineditul acesteia consta tocmai in faptul ca va oferi iesenilor posibilitatea de a cunoaste orasul si personalitatile vremurilor asa cum nu s-a mai intimplat: cu viciile lor, cu tabieturile lor, cu pasiunile lor pentru femei, vin, tigari.

"De obicei, in muzee sint evocate marile personalitati sau marile evenimente, in timp ce subiectele de genul acesta, legate de viata sociala, au fost excomunicate. Abordarea vietii private a fost blamata de istoriografie si a fost mult timp inclusa in registrul frivolului. Insa, odata cu scoala Analelor si cu noile directii din istoriografie, domeniul privatului si-a recapatat locul meritat intre preocuparile istoricilor", explica Ioana Cioflanca, curatorul expozitiei, motivele pentru care a ales sa organizeze la Iasi o expozitie neconventionala.

In cadrul acesteia, vor fi expuse diferite obiecte care au menirea de a surprinde si exemplifica pofta personalitatilor vremurilor pentru mincare (tacimuri de argint cu monogramele unor familii boieresti, portelanuri germane), pentru fumat (narghilele, pipe, tabachere, cutiute de prizat), pentru cafea sau ceai, slabiciunea pentru alcool, pasiunea pentru haine si accesorii, dependenta de jocurile de noroc, atractia pentru prostitutie. "Vom avea o camera speciala, dedicata in totalitate prostitutiei, in care accesul tinerilor sub 18 ani va fi interzis deoarece vom avea expuse o serie de fotografii de arhiva cu prostituate. Va fi expus si Regulamentul pentru prostituate emis la Iasi in cea de-a II-a jumatate a secolului al XIX-lea precum si condica pe care o purta fiecare prostituata in perioada respectiva, dar si obiecte de lenjerie intima", detaliaza Ioana Cioflanca.

Expozitia pune in valoare obiecte de patrimoniu valoroase, care au apartinut unor familii boieresti faimoase precum Mavrocordat, Sturdza, Ghica sau Bals. Acestea provin de la Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul „Stefan cel Mare" Vaslui, Muzeul Literaturii Romane Iasi, Muzeul „Mihai Codreanu" Iasi, Muzeul Memorial „Al. I. Cuza" Ruginoasa, Muzeul Memorial „Mihail Kogalniceanu", Muzeul de Arta Iasi, Muzeul Stiintei si Tehnicii „Stefan Procopiu" Iasi, Directia Judeteana a Arhivelor Nationale Iasi, din colectiile particulare ale criticului de arta Adina Nanu si anticarului Florin Corneliu.

La vernisajul expozitie vor lua parte designerul Irina Schrotter, jurnalistul de moda Ovidiu Buta, criticul de arta Adina Nanu, directoarea Complexului Muzeal "Moldova" Iasi, organizator al evenimentului, Lacramioara Stratulat, si cea care a pus pe roate expozitia, curator Ioana Cioflanca.

Comentarii