68% dintre romani sustin politica externa facuta de Obama

miercuri, 14 septembrie 2011, 22:28
2 MIN
 68% dintre romani sustin politica externa facuta de Obama

Totusi, numai 68 la suta dintre romani si spanioli, 65 la suta dintre polonezi si 63 la suta dintre bulgari sunt de acord cu politica lui Obama in materie de politica externa, procente care sunt mai mici decat media europeana, potrivit raportului Tendinte Transatlantice 2011, realizat de German Marshall Fund of United States si de Compagnia di San Paolo.

Rezultatele sondajului arata ca mai mult de jumatate dintre americani considera ca Statele Unite ar trebui sa se concentreze mai mult pe tari asiatice, cum ar fi China, Japonia sau Coreea de Sud, decat pe statele membre ale Uniunii Europene.

Presedintele GMF, Craig Kennedy, a argumentat ca "este posibil sa fi ajuns la un punct de cotitura daca Statele Unite se uita spre vest, la Orientul Mijlociu, ca prim instinct. Este momentul in care liderii transatlantici trebuie sa iasa in fata si sa conduca".

Totusi relatia dintre Statele Unite si Europa ramane puternica fiindca, potrivit rezultatelor sondajului, peste 70 la suta dintre americani si 68 la suta dintre europeni sunt de parere ca tarile lor au suficiente valori comune pentru a continua colaborarea in problemele internationale.

Tinerii americani considera China ca fiind importanta pentru interesul lor national, dar la nivelul intregii populatii Beijingul este perceput ca fiind o amenintare economica. In schimb, in Europa, mai mult de jumatate dintre romani, nemti sau britanici considera China ca fiind o oportunitate din punct de vedere economic. Desi China este bine vazuta in randul europenilor, rezultatele sondajului arata ca, de pilda, romanii, britanicii, polonezii si germanii considera Statele Unite ca fiind mai importante pentru interesul lor national decat Asia.

In ceea ce priveste integrarea Turciei la UE, 48 la suta dintre romani au spus ca aderarea Ankarei la comunitatea europeana ar fi un lucru bun, in timp ce 45 la suta dintre francezi si 40 la suta dintre germani sustin ca ar fi mai degraba un lucru rau.

Sondajul GMF mai analizeaza cum au perceput europenii si americanii masurile pe care le-au luat guvernele lor pentru a combate efectele crizei economice. Astfel, romanii si spaniolii sunt cei mai dezamagiti de modul in care au fost luate aceste masuri, in timp ce mai mult de jumatate dintre suedezi, nemti si olandezi au fost de acord cu masurile de redresare economica luate.

Sondajul "Trenduri Transaltlantice 2011" a fost realizat intre mai si iunie 2011, in Statele Unite, Turcia si 12 state membre UE: Bulgaria, Franta, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Spana, Suedia si Marea Britanie. (Romania Libera)

Comentarii