„Ce bine-mi pare ca ai luat teapa!“
Un roman sustine ca a pacalit „The Sun“

miercuri, 07 aprilie 2004, 23:00
3 MIN
 „Ce bine-mi pare ca ai luat teapa!“<br> Un roman sustine ca a pacalit „The Sun“

Incredibil, dar adevarat! Romanul despre care s-a scris ca a pacalit extrem de usor sistemul de imigratie britanic afirma ca, de fapt, a reusit sa duca de nas cel mai mare cotidian din Marea Britanie, „The Sun“!
Daniel Iftode, personajul principal al unui articol aparut initial in „The Sun“ si preluat apoi de presa romana, a declarat ieri in exclusivitate pentru „Ziarul de Iasi“ ca faptele prezentate sint de fapt pacaleli. Originar din Tirgu Neamt, Daniel Iftode (25 de ani) nu este un imigrant ilegal, ci absolvent promotia 2002 al Facultatii de Informatica din Iasi si angajat cu toate formele legale al firmei de constructii „MNM Properties Services“ inca din decembrie 2002.
Daniel Iftode a plecat din Romania pe 30 august 2002, impreuna cu un prieten, cu o viza legala de trei luni pentru a lucra ca sezonier in agricultura. Dupa ce a muncit doua luni la o ferma, a depus actele pentru o viza „self-employed“, pe care a obtinut-o si, o luna mai tirziu, s-a angajat cu acte in regula la firma la care lucreaza si acum. Desi „The Sun“ l-a prezentat ca pe un tip „care nu a pus in viata lui doua caramizi una peste alta“, Daniel lucreaza exact in domeniul constructiilor, unde se descurca destul de bine, cistigind 1000 de lire sterline pe luna si platindu-si toate taxele catre statul britanic. Din banii cistigati, Daniel economiseste in fiecare luna pentru a-si putea deschide mai tirziu o firma de software.
O pacaleala de 1 aprilie intirziata
Daniel ne-a declarat ca „destainuirile“ sale trebuiau sa fie o pacaleala de 1 aprilie pentru mai multe tabloide britanice. Astfel, pe 31 martie, Daniel Iftode afirma ca a trimis mai multor redactii britanice mail-uri in care se prezenta ca imigrant ilegal, pentru a face o pacaleala de 1 aprilie. „Cei de la «The Sun» au muscat primii“, ne-a declarat aseara Daniel, si asa s-a intilnit cu Nick Parker, autorul articolului, caruia i-a spus „ce vroia sa auda, o poveste fantezista, cu imigranti ilegali, infractori…“. „M-am gindit ca o sa le dea de gindit celor de la «The Sun» ca m-am prezentat drept infractor, ca le-am dat numele real si adresa, desi stiam ca as putea fi astfel expulzat oricind, dar nu i-a interesat“, ne-a declarat Daniel.
Dupa ce a vazut ca articolul nu a aparut in editia de 1 aprilie, romanul s-a gindit ca cei de la „The Sun“ au facut totusi verificari si au descoperit adevarul. Nu a fost asa si, in editia din 6 aprilie, „The Sun“ a publicat articolul cu toate datele oferite de Daniel. „E o campanie clara a presei de aici impotriva imigrantilor, impotriva romanilor in special“, isi explica tinarul de ce „The Sun“ nu s-a obosit sa ii verifice afirmatiile. Desi autoritatile britanice din domeniul imigratiilor nu au dat vreun semnal ca l-au luat in vizor, Daniel spera ca „tot presa sa ma ajute sa arat ca am incercat sa fac ceva pentru romani“. Daniel a dorit sa multumeasca colegilor si prietenilor sai din Marea Britanie (inclusiv de la cotidianul „Diaspora Romaneasca“), familiei precum si prietenilor de acasa pentru ca nu s-au lasat inselati de articolul din „The Sun“. „Am folosit aceleasi arme ca si ei (jurnalistii britanici, n.red)… povesti neadevarate despre romani“, a incheiat Daniel Iftode. (Mihai MITRICA)

Comentarii