Amnesty International acuza consiliul militar din Egipt ca a „sufocat” revolutia

marți, 22 noiembrie 2011, 08:19
2 MIN
 Amnesty International acuza consiliul militar din Egipt ca a „sufocat” revolutia

Publicarea acestui raportare loc in timp ce tara este afectata de trei zile de confruntari sangeroase intre fortele de ordine si manifestantii care cer incheierea puterii militare, ce mai grava criza de la inlaturarea lui Mubarak.a

In raportul sau, organizatia neguvernamentala stabileste o lista cu incalcari ale drepturilor comise sub conducerea Consiliului Suprem al Fortelor Armate (CSFA).

"Judecand mii de civili in fata tribunalelor militare, reprimand manifestatii pasnice, largind campul de aplicare a legii privind starea de urgenta in vigoare in timpul lui Mubarak, CSFA a perpetuat un sistem represiv", a declarat Philip Luther, directorul interimar al AI pentru Orientul Mijlociu.

"Cei care au sfidat consiliul militar – manifestanti, jurnalisti, bloggeri, grevisti – au facut obiectul unei reprimari nemiloase, intr-o tentativa de a-i reduce la tacere", continua acesta intr-un comunicat.

"Bilantul privind respectarea drepturilor omului arata ca dupa noua luni de putere in Egipt, CSFA a sufocat obiectivele si aspiratiile revolutiei 25 Ianuarie", denunta Luther.

Aplaudata de populatie pentru ca nu a reprimat revolta impotriva lui Mubarak si desemnata sa angajeze procesul de democratizare, armata este in prezent puternic criticata, acuzata ca multiplica procesele impotriva civililor si suspectata ca vrea sa se mentina la putere.

Organizatia neguvernamentala asigura ca in domeniul justitiei, puterea militara a inrautatit situatia. Ea afirma ca 12.000 de civili au fost judecati in tribunale militare in ultimele noua luni, in special pentru "violente minore" sau pentru "ultraj impotriva armatei".

Amnesty citeaza cazul bloggerului Maikel Nabil, inchis pentru 45 de zile intr-un spital de psihiatrie dupa ce a inceput greva foamei pentru a protesta fata de condamnarea sa la trei ani de inchisoare.

"Dupa ce a inceput greva foamei in august, autoritatile din penitenciare i-au retras medicamentele vitale pentru inima sa", aminteste organizatia, care subliniaza, de asemenea, tentativele consiliului militar de a impiedica publicarea unor articole degfavorabile la adresa sa.

In loc sa protejeze manifestantii, fortele de ordine, in special armata, au "reprimat violent mai multe demonstratii, provocand moartea sau ranirea mai multor persoane".

Amnesty aminteste ca 28 de persoane au fost ucise in timpul unei manifestatii a crestinilor copti din Egipt la 9 octombrie, citand surse medicale care au afirmat ca victimele au fost ranite de gloante sau zdrobite de vehicule blindate.

"In loc sa ordone o ancheta independenta, armata a anuntat ca va desfasura ea insasi ancheta si a redus la tacere orice critica", afirma raportul.

ONG-ul acuza, de asemenea, consiliul militar ca promite anchete pentru a indeparta orice critica, in special urmarirea practicii torturii in inchisoare.

Amnesty le cere autoritatilor egiptene sa ancheteze serios si in deplina transparenta incalcarea drepturilor omului si abolirea legii privind starea de urgenta.  (Mediafax)

Comentarii