Antonescu si Rugina, anuntati de instanta ca li se reduc pedepsele daca recunosc acuzatiile

luni, 28 noiembrie 2011, 13:08
3 MIN
 Antonescu si Rugina, anuntati de instanta ca li se reduc pedepsele daca recunosc acuzatiile

La termenul de luni al procesului, judecatorul instantei supreme le-a pus in vedere celor sapte inculpati din dosarul angajarilor ilegale in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) ca daca accepta judecarea rapida a cauzei, doar pe baza actelor din dosar, fara a fi audiati, vor beneficia de reducerea pedepsei conform prevederilor articolului 320 indice 1 din Codul de procedura penala.

Toti cei sapte inculpati au luat act de dispozitia judecatorului, semnand o declaratie in acest sens. Acestia trebuie sa decida pana la urmatorul termen, stabilit de instanta pentru 20 decembrie, daca accepta judecarea conform acestei proceduri.

"Mi s-a pus in vedere de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie ca am dreptul sa fiu judecat conform procedurii art. 320 indice 1, situatie in care as putea beneficia de reducerea pedepsei. Mi s-a atras atentia ca mi s-a pus in vedere sa imi precizez pozitia procesuala pana la data de 20 decembrie 2011", se arata in declaratia semnata de cei sapte.

In luna iulie, procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie i-au trimis in judecata pe Olimpiodor Antonescu, fostul inspector general al Jandarmeriei Romane, acuzat de neglijenta in serviciu si pe Nicolaie Gheorghe Rugina, fostul sau prim-adjunct, acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice si fals intelectual.

In acest dosar sunt judecati si Constantin Baci, fost secretar general in MAI, Adrian Patrascu, fost director general al Directiei Generale Management Resurse Umane din MAI, si Ion Valentin Opritescu, fost director general al Directiei Generale Financiare din MAI, toti fiind acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice.

Procurorii i-au trimis in judecata si pe Constantin Stoleriu, fost ofiter in cadrul Directiei Generale Management Resurse Umane din MAI, pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice si pe Marian Valentin Grigoroiu, fost director al Directiei Resurse Umane din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si complicitate la fals intelectual.

Potrivit procurorilor, in toamna anului 2010, in cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane si al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta au fost deblocate posturi "in scopul exclusiv al angajarii ilegale a patru persoane", una direct intr-o functie de autoritate publica din MAI si celelalte trei pe functii de ofiteri.

Intrucat realizarea acestui scop nu era posibil intr-o singura etapa si, in plus, era nevoie si de crearea unei aparente de legalitate a incadrarii acestora din sursa externa, in conditiile in care rigorile legale prevedeau pastrarea echilibrului bugetar menit sa reduca nivelul cheltuielilor bugetare, au fost demarate mai intai proceduri care sa creeze aparenta de nevoie pentru structuri ale MAI de personal din surse externe, au precizat procurorii.

Dupa ce au fost angajati in randul cadrelor active ale MAI, trei din cei patru au fost transferati de la Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane la Inspectoratul General al Politiei Romane, iar a patra persoana a ramas in cadrul IGSU.

Conform procurorilor, identificarea unor posturi vacante ce puteau fi deblocate, organizarea concursurilor, componenta comisiilor, aparenta examinarii candidatilor au fost desfasurate cu incalcarea atributiilor de serviciu de catre inculpati, in functie de nivelul de decizie la care se aflau. (Mediafax)

Comentarii