Autorul violului pentru care gorjeanul Tundrea a facut detentie, condamnat la 22 ani de puscarie

miercuri, 14 decembrie 2011, 09:51
7 MIN
 Autorul violului pentru care gorjeanul Tundrea a facut detentie, condamnat la 22 ani de puscarie

Procurorii Parchetului instantei supreme l-au trimis in judecata pe barbatul care a comis faptele pentru care gorjeanul Marcel Tundrea a fost condamnat la 25 de ani de detentie, respectiv pentru violarea si uciderea, in anul 1992, a unei fete de 13 ani din Gorj.

In 14 martie 2011, dupa 19 ani, Gheorghe Avram a fost trimis in judecata pentru violarea fetei de 13 ani din satul gorjean Pojogeni si pentru omor calificat, de catre procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).

Tribunalul Gorj a decis, marti, condamnarea la 22 de ani de inchisoare a lui Avram, hotarare ce poate fi constestata.

In Romania, in mod oficial, primele teste ADN in cauze penale s-au efectuat dupa anul 2002, astfel incat la data pronuntarii hotararii in cazul Tundrea, constatata ulterior ca fiind o eroare judiciara, instantele au fost in imposibilitatea de a administra aceasta proba, explica Parchetul ICCJ.

Procurori ai Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) au finalizat, cu sprijinul ofiterilor din cadrul Directiei de Investigatii Criminale – Inspectoratul General al Politiei Romane, cercetarile in cauza preluata de la Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj, in legatura cu savarsirea, in data de 16 iunie 1992, a infractiunilor de viol si omor calificat asupra victimei G.M.

In aceasta cauza, in urma cercetarilor efectuate de Procuratura Judeteana Gorj si Inspectoratul de Politie Gorj, prin rechizitoriul cu nr. 400/P/1992, emis in data de 9 noiembrie 1992, a fost trimis in judecata Tundrea Ilie Marcel, pentru savarsirea infractiunilor de omor calificat prevazuta de art. 174-175 lit. h Cod penal si viol prevazut de art. 197 al. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 33 si 34 din Cod penal.

Pe tot parcursul cercetarilor penale, inclusiv in timpul executarii pedepsei Tundrea Ilie Marcel a sustinut ca nu este autorul infractiunilor pentru care a fost condamnat in anul 1993 la 25 ani de inchisoare si din care a executat 12 ani de inchisoare.

Prin sentinta penala nr. 507/S din 17 septembrie 2004 (dosarul cu nr.1583/2004), Tribunalul Brasov, in temeiul art. 406 al. 1 din Codul de procedura penala cu aplicarea art. 394 al. 1 lit. a din Codul de procedura penala, a admis cererea de revizuire formulata de condamnatul Tundrea Ilie Marcel, a anulat sentinta penala cu nr. 17 din 18.05.1993 a Tribunalului Gorj, ramasa definitiva prin Decizia penala cu 2.729 din 27 noiembrie 1997 a Curtii Supreme de Justitie, si a dispus, in baza art. 11 pct. 2 lit. a din Codul de procedura penala cu aplic. art. 10 lit. c din Codul de procedura penala, sub aspectul savarsii infractiunilor de viol prevazuta de art. 197 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 13 Cod penal si omor calificat prevazuta de art. 174-175 lit. h Cod penal cu aplicarea art. 13 Cod penal, achitarea lui Tundrea Ilie Marcel.

Dupa ramanerea definitiva a hotararii de achitare pronuntata in privinta lui Tundrea Ilie Marcel, inclusiv in legatura cu savarsirea infractiunii de omor calificat, dosarul a ramas cu autor nedescoperit, intrucat achitarile vizau faptul ca infractiunea nu a fost savarsita de persoana condamnata initial (art. 10 lit. c din Cod de procedura penala), competenta continuarii cercetarilor apartinand Parchetului de pe langa Tribunalul Gorj.

Prin rezolutia cu nr. 236/C2/2010 din 10 iunie 2010 a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a dispus, in temeiul art. 209 al. 41 din Cod de procedura penala, preluarea cauzei de la Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj in vederea efectuarii urmaririi penale si solutionarii de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Astfel, s-a dispus, prin rechizitoriul din data de 14 martie 2011, trimiterea in judecata a inculpatului Gheorghe Avram, arestat in alta cauza, sub aspectul savarsirii infractiunii de omor calificat. Totodata, procurorii au constatat incetarea urmaririi penale fata de inculpat sub aspectul savarsirii infractiunii de viol, intrucat a intervenit prescriptia speciala a raspunderii penale.

Procurorii arata ca avand in vedere faptul ca existau suficiente indicii ca autorul infractiunii savarsite asupra victimei G.M. putea fi Avram Gheorghe, dupa inceperea urmaririi penale "in rem" (in data de 15 iunie 2010), a fost dispusa o constatare tehnico-stiintifica genetica de comparare a profilului genetic al lui Avram Gheorghe cu profilul genetic al persoanei necunoscute de sex masculin careia ii apartin urmele de sperma de pe tamponul vaginal ridicat de la victima G.M.

Concluziile acestei probe stiintifice au fost in sensul ca profilul genetic al probei biologice de referinta recoltate de la numitul Avram Gheorghe este identic cu profilul genetic extras din fractia spermatica existenta pe tamponul vaginal continand probe biologice ridicate cu prilejul efectuarii necropsiei cadavrului victimei.

In contextul relevat de probele administrate, procurorii au dispus, la data de 15 decembrie 2010, inceperea urmaririi penale fata de numitul Avram Gheorghe. Acestuia i-a fost prelevata o proba de referinta in vederea realizarii unei noi constatari tehnico-stiintifice ADN, menita a aduce lamuriri suplimentare in cauza, care a denotat existenta unui "profil genetic unic complet apartinand unei persoane de sex masculin". "Intre caracaterele genetice autozomale si cromozomiale Y din profilul ADN de referinta al numitului Avram Gheorghe si cele evidentiate in fractia spermatica separata din secretia vaginala a victimei exista o corespondenta perfecta la nivelul tuturor locilor analizati", mai arata sursa citata.

In data de 20 decembrie 2010, inculpatului Avram Gheorghe i-a fost adusa la cunostinta invinuirea si a fost audiat la sediul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Cu acest prilej si pe tot parcursul cercetarilor efectuate de procurori, acesta s-a prevalat de dreptul sau de a nu face nicio declaratie in cauza. De asemenea, inculpatul Avram Gheorghe a fost supus testarii cu tehnica poligraf, in urma careia au rezultat indici ai unui comportament simulat al subiectului.

Pe baza tuturor aspectelor relevate de probele administrate in cauza, procurorii au putut sa deduca modalitatea in care a fost violata si apoi ucisa victima G. M. de catre inculpatul Avram Gheorghe.

In cauza, procesul penal s-a desfasurat pe o lunga perioada de timp fata de Tundrea Ilie Marcel (intr-o prima faza intre 1992 si 1997, iar in a doua faza intre 2004 si 2009), astfel incat pe intreaga desfasurare a procesului penal fata de Tundrea Ilie Marcel pentru savarsirea, in calitate de autor al infractiunilor de omor calificat si viol, efectul intreruptiv al prescriptiei raspunderii s-a produs inclusiv fata de adevaratul autor al savarsirii infractiunii, care, asa cum rezulta din proba ADN si din coroborarea cu restul probelor administrate dupa preluarea cauzei de catre procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a dovedit a fi Avram Gheorghe, orice act intrerupator de prescriptie trebuind sa se raporteze si la acesta din urma.

In data de 27 noiembrie 1997 prin decizia cu nr. 2729/1997 a fostei Curti Supreme de Justitie, sentinta penala cu nr. 17/18.05.1993 a Tribunalului Gorj, prin care Tundrea Ilie Marcel a fost condamnat pentru infractiunile de viol si omor calificat, a capatat caracter definitiv.

Hotararea penala definitiva are efecte fata de toata lumea (erga omnes), impunandu-se, prin dispozitivul sau, nu numai partilor din proces, ci si persoanelor care nu au luat parte la judecata dar care, pe cale penala sau civila, incearca sa repuna in discutia instantelor judecatoresti chestiunile rezolvate definitiv prin hotararea penala, care nu poate fi repusa in discutie decat cu prilejul cailor de atac extraordinare, asa cum s-a intamplat in cauza de fata intrucat la solicitarea lui Tundrea Ilie Marcel, s-a procedat la revizuirea cauzei.

In cadrul cercetarilor anterioare judecarii cererii de revizuire, prin ordonanta cu nr. 4061/VIII/1/2002 a Parchetului de pe langa Tribunalul Gorj, s-a dispus efectuarea unei expertize medico-legale referitoare la probele biologice recoltate de la victima G.M – respectiv lamele cu secretii vaginale si tampoanele cu astfel de secretii – sens in care Institutul National de Medicina Legala "Mina Minovici" Bucuresti a intocmit, pentru prima oara, in data de 26 martie 2004,

Raportul de expertiza genetica nr. A15/12562/03 care contine concluziile din care rezulta ca probabilitatea ca Tundrea Ilie Marcel sa fi contribuit cu genotipurile sale la realizarea mixturii de profiluri ADN prezente in secretia vaginala a victimei G.M este de zero la suta. Aceasta expertiza a fost determinanta in achitarea lui Tundrea Ilie Marcel dupa admiterea cererii de revizuire.

De asemenea, trebuie mentionat ca in Romania, in mod oficial, primele teste ADN in dosarele penale s-au efectuat dupa anul 2002, astfel incat, la data pronuntarii hotararii constatate ulterior ca fiind o eroare judiciara, instantele au fost in imposibilitatea de a administra aceasta proba.

Avand in vedere aspectele expuse, perioada de la intervenirea hotararii penale de condamnare definitiva a inculpatului Tundrea Ilie Marcel, in data de 27 noiembrie 1997 si pana in data in care a fost efectuat raportul medico-legal referitor la probele ADN (26 martie 2004), cursul prescriptiei penale a fost suspendat in raport cu adevaratul autor al infractiunii, invinuitul Avram Gheorghe.

Astfel, prin condamnarea definitiva a lui Tundrea Ilie Marcel (condamnare care, asa cum am vazut, este considerata in prezent in mod oficial o eroare judiciara) s-a creat atat o imprejurare de neprevazut care consta in existenta unei erori judiciare, cat si o imprejurare de neinlaturat, care consta tocmai in existenta hotararii judecatoresti cu autoritate de lucru judecat.

"Dosarul Tundrea" a fost redeschis de procurorul sef al Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din Parchetul instantei supreme, Marius Iacob, dupa ce testele ADN au aratat ca probele de la dosar se potrivesc cu cele prelevate de la Gheorghe Avram.

Marcel Tundrea a fost condamnat la 25 de ani de inchisoare si a executat 12 ani de detentie pentru o crima si un viol pentru care, in 2004, a fost gasit nevinovat, adevaratul autor al faptelor nefiind descoperit pana in prezent.

Tundrea a murit insa in 18 ianuarie 2007, cu cateva zile inainte de a implini 57 de ani.

Gheorghe Avram si Marcel Tundrea au fost pentru o perioada colegi de celula. Avram era condamnat pentru o alta crima, Tundrea declarand inainte de a muri, in ianuarie 2007, ca, in opinia sa, barbatul respectiv ar fi comis faptele pentru care el a facut inchisoare. Tundrea argumenta prin faptul ca, dupa arestarea sa, in Pojogeni s-au produs inca doua crime care au ramas cu autor necunoscut, anterior avand loc alte doua crime in care anchetatorii nu l-au gasit pe faptas. Seria crimelor de la inceputul anilor ’90 s-a oprit la Pojogeni doar dupa ce Gheorghe Avram a fost arestat pentru uciderea unui paznic, el fiind suspectat de implicarea in cel putin una din cele patru crime cu autor necunoscut. (Mediafax)

Comentarii