Bacalaureatul da din coate printre probele de admitere la facultati

luni, 02 februarie 1998, 00:00
2 MIN
 Bacalaureatul da din coate printre probele de admitere la facultati

Ministrul Andrei Marga a promis, in urma cu o luna, elevilor din clasele a Xll-a, ca, pina la data de 1 februarie, vor afla care dintre facultati accepta ca media de la bacalaureat sa constituie criteriu de admitere in invatamintul superior si care nu.
Senatele universitare au avut obligatia sa decida, destul de repede, pentru care forma de concurs opteaza, astfel ca la inceputul lunii februarie, toate facultatile aveau foarte clar stabilte probele pentru concursul din septembrie, precum si ponderea bacalaureatului la admitere.
Conform optiunilor senatelor universitare, concursul de admitere din acest an va fi organizat in cel putin cinci variante: forma clasica, bacalaureatul va fi luat in calcul pentru departajare la medii egale, numai anumite probe de la bac sint luate in calcul, bacul ca pondere la media finala, numai bac. Astfel, toate universitatile de medicina, indiferent de centrul universitar – Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara si Tg.Mures – vor ca admiterea sa se desfasoare dupa sistemul clasic, aceasta deoarece concurenta este foarte mare, iar cadrele didactice vor sa-si faca singure selectia candidatilor, fara influente din exterior.
Cele mai multe institutii cu profil economic au decis ca ponderea bacalaureatului sa fie de numai 10 %, iar cele de drept, de arta, de marina sau cele cu profil de filologie au optat ca bacul sa fie numai criteru de departajare la medii egale.
Chiar daca unele universitati au suficiente argumente pentru a ramine la forma clasica de concurs, majoritatea institutiilor accepta ca bacalaureatul sa fie luat in calcul la media finala, fie si intr-un procent redus.
Andrei Marga, ar fi vrut ca universitatile sa accepte ca bacalaureatul sa fie luat in calcul la admitere intr-un procent mai mare, dar, cu toate acestea, nu poate sa-i condamne pe cei care isi manifesta scepticismul pentru acest sistem nou de admitere. Indiferent de optiunea din acest an, rectorii se pare ca vor sa-l sprijine pe Marga in procesul de reforma declansat in invatamintul superior.
MEN intentioneaza ca, incepind din 1999, examenul de bacalaureat sa fie de trei tipuri, A,B,C, in functie de care absolventii sa fie admisi la facultate fara concurs, sa fie repartizati in unitati de invatamint de scurta durata sau direct in productie. Tinerii care nu vor promova examenul de tip A, vor avea dreptul sa il repete de cinci ori in zece ani. (Elvira Gheorghita-Mediafax)

Comentarii