Barroso este sceptic privind implicarea tarilor emergente, mai sarace ca UE, in salvarea zonei euro

miercuri, 16 noiembrie 2011, 14:17
2 MIN
 Barroso este sceptic privind implicarea tarilor emergente, mai sarace ca UE, in salvarea zonei euro

"Adevarul este ca, imediat langa SUA, UE este cea mai bogata regiune din lume. Si totusi sugeram sa depindem de cei mai saraci ca noi, economiile emergente, pentru salvarea UE. Gasesc aceasta situatie destul de ciudata", a spus Barroso intr-un discurs in Parlamentul European.

Marile economii emergente, precum China, sunt luate in calcul pentru a asigura o parte a fondurilor necesare pentru cresterea capacitatii Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara (FESF).

"Realitatea este clara: avem in Europa resursele de a raspunde (la criza, n.r.), numai sa existe vointa politica. Realitatea este ca statele membre UE cheltuiesc mai mult decat primesc de la contribuabili", a spus el.

Zona euro nu va supravietui daca nu devine mai disciplinata si mai integrata in privinta politicilor, a afirmat Barroso.

"Fara aceasta cresterea integrarii, a convergentei si a disciplinei, nu vom putea sustine o moneda comuna. Fie statele membre accepta completarea uniunii monetare cu o uniune economica, care cere disciplina, convergenta deplina si integrare completa, fie punem in pericol obiectivul ", a spus presedintele CE.

Odata ce se ajunge la un nivel ridicat de integrare si disciplina, emisiunea de obligatiuni comune ale zonei euro ar fi naturala, a adaugat el. Comisia va prezenta o propunere pentru astfel de obligatiuni in noiembrie.

Germania, care are cele mai scazute costuri de finantare din zona euro, se opune cu inversunare obligatiunilor comune.

Costurile de imprumut ale tarilor de la periferia zonei euro au crescut puternic din cauza nivelului ridicat al indatorarii. Dobanzile nesustenabile au fortat, pana in prezent, Grecia, Portugalia si Irlanda sa ceara pachete de ajutor financiar extern. Amplificarea presiunilor pietelor financiare asupra unor economii mari din zona euro, precum Italia sau Spania, a determinat liderii zonei euro sa caute modalitati de a creste resursele FESF, fondului de salvare a statelor cu probleme financiare din zona euro. (Mediafax)

Comentarii