Cazul Motorola va fi reluat la Curtea Suprema de Justitie

joi, 13 mai 1999, 23:00
1 MIN
 Cazul Motorola va fi reluat la Curtea Suprema de Justitie

Avocatul lui Stanculescu sustinea ca dispozitiile articolului 108, alineatul 2 din Constitutie, conform caruia numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savirsite in exercitiul functiei lor, sint aplicabile si invinuitului Victor Athanasie Stanculescu, fost ministru al Apararii Nationale, in 1990. Acuzarea afirma ca intentia legiuitorului de a limita urmarirea penala in conditiile prevazute de text vizeaza doar membrii Guvernului in functie si, deci, dupa expirarea mandatului, acestia pot fi urmariti penal, conform Codului de procedura penala, fara restrictiile mentionate.
In replica, avocatul Gheorghe Diaconescu declara ca, in lipsa unei legi privind responsabilitatea ministeriala, ministrii nu pot fi trasi la raspundere penala pentru infractiunile comise in exercitiul functiei lor. Cu privire la acest aspect, Sectia Parchetelor Militare considera ca prevederea constitutionala referitoare la reglementarea raspunderii si a pedepselor aplicabile membrilor Guvernului printr-o lege speciala nu poate fi privita, in lipsa legii speciale, ca o imunitate.
Zece persoane, printre care si Stanculescu sint acuzate ca, in urma achizitionarii, pentru MApN, a unor statii de emisie-receptie marca Motorola, institutia ar fi fost prejudiciata cu peste cinci milioane de dolari. Potrivit procurorilor, pentru echipamentele Motorola s-au platit, din bugetul MApN, peste opt milioane de dolari, la un curs oficial de 34,6 lei la dolar. Daca afacerea nu ar fi fost derulata prin mai multi intermediari (firmele Alfa Bit, Ageximco, IPO Tulcea), ci direct de la furnizor (firma Motorola), contractul nu ar fi depasit valoarea de 600.000 dolari. (A.C.)

Comentarii