Cianurile otravesc relatiile romano-ungare

sâmbătă, 12 februarie 2000, 00:00
2 MIN
 Cianurile otravesc relatiile romano-ungare

Subcomisile romana si maghiara care au analizat efectele poluarii cu cianuri au stabilit alaltaieri, la Oradea, instituirea unor programe de monitorizare si de inlaturare a efectelor poluarii. Cele doua parti au mai decis infiintarea unei comisii de experti romani si ungari care sa evalueze pagubele. Despagubirile vor fi acordate pe baza legilor existente in Ungaria si in Romania si a conventiei semnate intre cele doua parti. Ungaria a cerut partii romane ca, in cazul surselor potentiale de poluare existente in zona de frontiera, sa comande un control sever si sa faca tot posibilul pentru evitarea unui alt accident.
Ministrul Mediului din Ungaria, Pal Pepo, a precizat ca nu a avut timp sa evalueze pagubele, dar a recunoscut ca acestea sint "de neimaginat". Pepo si-a manifestat speranta ca "Acordul privind protectia naturii", semnat in 1997, intre Romania si Ungaria, sa intre in vigoare si in Romania. Pal Pepo a spus ca Ungaria va oferi intreaga experienta comunitara cistigata in domeniul protectiei mediului, in paralel cu sustinerea pentru integrarea in Uniunea Europeana.
Pentru a diminua efectul nociv al cianurilor, maghiarii din Tiszalok au utilizat o metoda de oxigenare a apei, care ajuta la descompunerea rapida a cianurilor. Pal Pepo a mai spus ca cianurile scurse aveau in componenta metale grele: cupru, zinc si plumb. Datele exacte ale accidentului ecologic vor fi cunoscute doar la sfirsitul lunii martie.
Indignare in Comisia Europeana
Poluarea a doua riuri din Ungaria este "o catastrofa europeana", a declarat Loyola de Palacio, vicepresedinte al Comisiei Europene. Uniunea Europeana va analiza modalitatile de remediere, din punct de vedere financiar, a acestei probleme, care "reprezinta o adevarata catastrofa europeana", a adaugat de Palacio. Ea a apreciat ca trebuie cautate formule la nivel european pentru a evita producerea unor situatii similare. De Palacio a adaugat ca, in Uniunea Europeana, exista un principiu foarte clar, care prevede ca partea responsabila pentru poluare sa achite costurile pentru decontaminare. (Dan POPA)

Comentarii