Creste sprijinul acordat Romaniei

joi, 08 iulie 1999, 23:00
3 MIN
 Creste sprijinul acordat Romaniei

"Multumesc Romaniei si Guvernului pentru solidaritatea si cooperarea de care au dat dovada in aceste momente dificile pe care le-am trait in Europa". Acesta a fost principalul mesaj pe care secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Javier Solana l-a transmis tarii noastre in cursul vizitei, incheiate ieri, in care a purtat discutii referitoare la candidatura Romaniei la statutul de membru NATO, situatia de securitate din sud-estul Europei si viitorul Aliantei dupa summitul de la Washington. Cu toate ca Solana nu a uitat sa mentioneze ca atitudinea autoritatilor de la Bucuresti in perioada conflictului din Kosovo a demonstrat ca Romania este "acum foarte aproape de NATO", nici un termen clar referitor la aderarea la Alianta nu a fost avansat. Un semnal pozitiv ar putea fi totusi faptul ca vizita secretarului general al NATO in Romania constituie prima deplasare in strainatate de la incheierea razboiului din Iugoslavia, ceea ce, in opinia sa, reprezinta "un mesaj special" adresat poporului roman. De asemenea, Solana a tinut sa risipeasca temerile exprimate de unii politicieni romani, respingind ideea ca Alianta Nord-Atlantica ar vrea sa modifice frontierele in Europa de Sud-Est. Presedintele Emil Constantinescu a folosit prilejul pentru a-l felicita pe Javier Solana pentru desemnarea ca inalt reprezentant pentru politica externa si de securitate comuna al Uniunii Europene incepind din luna noiembrie.
Planul de stabilitate din Balcani, pomul laudat
Referindu-se la Planul de stabilitate in Balcani, Solana a spus ca aspectele economice ale acestuia vor fi elaborate si vor incepe sa se deruleze de la sfirsitul acestei luni, secretarul Aliantei exprimindu-si convingerea ca Romania va juca "un rol foarte important" in cadrul acestui proiect. Pe de alta parte, ministrul german de Externe, Joschka Fischer, a aratat ca acest proiect vizeaza dezvoltarea pe termen de lung a Europei de Sud-Est si nu "acordarea de recompense" pentru pierderile suferite de statele din regiune in urma razboiului din Iugoslavia. Aceasta declaratie vine sa raspunda ministrului roman de Externe, Andrei Plesu, cel care a spus ca discutiile cu oficialul german au abordat si necesitatea ca Romania sa primeasca, fie si indirect, compensatii pentru aceste pierderi. Chestiunea se va lamuri probabil cind coordonatorul special al Pactului de Stabilitate, Bodo Hombach, va veni in Romania, pe 15 iulie.
Si Joschka Fischer si-a exprimat sprijinul pentru Romania, declarind ca "in urma razboiului din Kosovo a devenit clar ca aceasta regiune trebuie integrata in Europa", apreciind ca Romania este unul dintre partenerii importanti ai Germaniei. De asemenea, seful diplomatiei germane a declarat ca Bonnul sustine preluarea presedintiei OSCE de catre Romania in anul 2001.
Mai este drum lung pina in Uniunea Europeana
Continuind sirul promisiunilor, Joschka Fischer a afirmat ca Germania sustine integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Dar seful diplomatiei germane a adaugat ca, desi Germania are "un interes foarte mare" pentru integrarea Romaniei in UE, pentru aceasta autoritatile de la Bucuresti trebuie sa-si dezvolte economia, proces care necesita investitii straine, inclusiv germane. Romania solicita si sprijinul Uniunii Europei Occidentale in evaluarea candidaturii sale la Uniunea Europeana, in cadrul summit-ului de la Helsinki, dupa cum a declarat, ieri, vicepresedintele Senatului, Ulm Spineanu, dupa intilnirea cu secretarul general al UEO, Jose Cutileiro. Spineanu a spus ca secretarul general al UEO a exprimat, "implicit", sprijinul acestei structuri pentru aderarea Romaniei la UE, la summitul la nivel inalt al Uniunii care urmeaza sa se desfasoare in decembrie, la Helsinki. (Ionel AFRASINEI)

Comentarii