Criza fara precedent in coalitie

marți, 30 decembrie 1997, 00:00
3 MIN
 Criza fara precedent in coalitie

Ieri seara, dupa o furtunoasa sedinta de guvern si dupa o discutie dura intre patru ochi intre Victor Ciorbea si Traian Basescu, premierul a anuntat ca accepta demisia subordonatului sau, ministrul Transporturilor . Basescu, este apreciat ca fiind unul dintre cei mai intransigenti ministri ai Cabinetului Ciorbea. A fost supranumit "durul" prin consecventa de care a dat dovada in luarea deciziilor si lipsa oricaror compromisuri in relatia cu sindicatele. Aceeasi atitudine o adopta si pe plan politic, in relatiile dintre partidele coalitiei guvernamentale. Adesea criticile sale la adresa partenerilor de guvernare sint mai virulente decit cele ale lui Petre Roman, seful sau pe linie de partid. In interviul pe care l-a acordat ziarului Evenimentul zilei, cu o zi in urma, Traian Basescu a criticat atitudinea Cabinetului Ciorbea fata de reforma si stilul de desfasurare a sedintelor de guvern, considerind ca acestea sint prea lungi si lipsite de eficienta.
Potrivit propriilor afirmatii, coalitia guvernamentala este unica in felul ei, fiind macinata de dorinta fiecarui partid de a arata ca este mai grozav decit celalalt si din acest motiv este pentru prima oara in istoria postdecembrista a Romaniei cind un guvern nu domina viata politica. Chiar si acum dupa remaniere – sustine Basescu – Guvernul Romaniei nu este capabil sa declanseze marile dezbateri publice. Acestea sint lansate de diversi parlamentari: ori de Lupu care vrea padurile, ori de Ticu Dumitrescu, care vrea legea accesului la dosarele intocmite de catre fosta Securitate, ori de Catarama, care vrea legea impozitelor pe intreprinderile mici si mijlocii. In opinia sa, politica Guvernului Ciorbea este exagerat de social-democrata, dar nu pentru ca amprenta Partidului Democrat ar fi cea mai vizibila, ci pentru ca premierul Ciorbea este un fost sindicalist si sensibil la problemele sociale. Basescu sustine ca PD este mai liberal chiar decit premierul Ciorbea. El a evitat sa-l acuze in mod direct pe premierul Ciorbea, dar a subliniat faptul ca Ciorbea este omul cheie al actualului Cabinet, care ar trebui sa intervina pentru ca nu sint permise sedinte de cite 8 sau 12 ore, in care sa se bata cimpii. Un guvern monocolor ar avantaja actul de guvernare. Acest lucru – a afirmat Basescu – ar fi una dintre solutiile viabile ale anului viitor, foarte probabil chiar in prima lui parte, iar primul care va iesi de la guvernare va fi PD.
Reactii la demisia lui Basescu
Dupa anuntarea demisiei lui Basescu, Ciorbea a mai adaugat: "In privinta dificultatilor dintre partidele coalitiei, pozitia oficiala o veti afla direct de la liderii colitiei majoritare. Ramine de vazut care va fi aceasta. Eu sper sa gasim solutiile adecvate in cadrul coalitiei actuale si sa mergem inainte. Este adevarat ca au aparut adesea sincope, dar ne confruntam cu o situatie mult prea dificila pentru a mai admite astfel de manifestari. Cred ca este foarte important sa aparam cu consecventa principiile in care ne desfasuram activitatea guvernamentala. Fara principii, orice guvernare nu-si mai are rostul. Desigur, portofoliul Ministerului Transporturilor revine, in continuare, Partidului Democrat."
Radu Vasile, secretar general al PNTCD, ne-a declarat: "Este un act de o deosebita importanta, in conditiile in care se confirma. Ministrul Basescu are o imagine exttrem de pozitiva si in acelasi timp este legat de conducerea PD foarte strins. Sper sa nu se confirme demisia lui Basescu. Oricum, gestul sau va crea o situatie politica complicata".
Alexandru Sassu, vicepresedinte PD: "Declaratia premierului Ciorbea mi se pare fara sens si fara rost. Ar fi trebuit sa se consulte cu celelalte partide din coalitie inainte de a lua orice decizie. Este regretabil ca nu a facut-o".
Traian Basescu si-a motivat astfel demisia: "Este o pozitie corecta. La demisia pe care eu am anuntat-o, primul ministru nu avea alta solutie. Am recitit, insa, interviul si imi este foarte clar ca nu exista nici o declaratie care este incorecta. Spre deosebire de cazul Severin, imi pot sustine toate afirmatiile. Daca s-a ajuns pina la aceea ca un prim ministru sa nu tolereze pozitia mea ca om, eu refuz sa fac parte dintr-un astfel de guvern. Premierul nu este stapinul meu ci seful meu." (S. COZLAC, L. Gheorghiu)

Comentarii