Cum intimideaza serviciile secrete rusesti diplomatii occidentali

luni, 26 septembrie 2011, 08:58
3 MIN
 Cum intimideaza serviciile secrete rusesti diplomatii occidentali

Operatiunile conduse de serviciile secrete rusesti implica intrarea prin efractie in casele diplomatilor occidentali, o metoda pe care departamentul de stat american o denumeste incalcare a proprietatii private. Odata intrati in case, agentii muta obiectele de mobilier, lasa geamuri deschise si pornesc alarmele in incercarea de a-si demoraliza si intimida tintele.

Operatiunile FSB-ului includ si instalarea de microfoane in apartamente, inregistrarea convorbirilor telefonice private, filaj si interceptarea e-mailurilor. Victimele acestei hartuiri sunt rusi care lucreaza pentru ambasadele statelor vestice, activisti ai opozitiei, jurnalisti si persoane implicate in lupta pentru apararea drepturilor omului.

Campania clandestina este dezvaluita pas cu pas in cartea "Mafia State", un volum scris de fostul corespondent The Guardian la Moscova, Luke Harding. Guvernul britanic si cel american sunt constiente de campania de intimidare a FSB, dar pana acum nimeni nu a semnalat public aceste demonstratii ale masurilor serviciiilor de contra spionaj, din teama de a nu afecta raporturile deja tensionate cu regimul lui Vladimir Putin care a fost colonel al KGB-ului si, ulterior, sef al FSB-ului.

Surse din Marea Britanie spun ca au dosare groase de 10-12 centimentri despre "spargerile" date de FSB si despre ale actiuni de hartuire conduse impotriva angajatilor ambasadei Moscovei. "In mod normal nu prea facem galagie pe acest subiect," declara o sursa citata de The Guardian.

Campania FSB-ului pare sa fie atat de puternica si de extinsa incat guvernului Marii Britanii ii este imposibil sa ocupe toate posturile din ambasada moscovita. Actiunile de intimidare au ca scop convingerea diplomatilor sa isi paraseasca posturile cat mai repede.

In ciuda imbunatatirii relatiilor dintre SUA si Rusia, FSB-ul a vizitat cateva familii ale unor diplomati americani. Intr-o telegrama confidentiala din 2009, ambasadorul american la Moscova, John Beyrle acuza ca masurile agresive luate de serviciile secrete rusesti au prins o amploare fara precedent.

Cartea "Mafia State" scoate la iveala cum KGB-ul a inceput sa practice "psihologia operationala" in anii 1960. Tehnicile acestui tip de hartuire au fost perfectionate de Stasi, politia secreta germana, care le-a folosit impotriva dizidentilor in anii 1970 si 1980. Aceste practici erau denumite Zersetzung – termen care inseamna coroziune sau subminare.

Potrivit unor fosti ofiteri ai Stasi scopul era sa ii reduca la tacere pe cei care se opuneau regimului prin decimarea vietii lor private. Tacticile includ si scoaterea tablourilor de pe pereti, schimbarea tipurilor de ceai pe care o persoana le are in casa sau chiar trimiterea unor obiecte sexuale sotiilor celor vizati. De cele mai multe ori victimele nici nu stiau ca sunt tinte ale Stasi. Multi credeau ca innebunesc, unii au suferit caderi nervoase, cativa chiar s-au sinucis.

Liderul comunist al Germaniei de Est, Erich Honecker a patentat aceste metode dupa ce a dedus ca tacticile de tortura blande erau de preferat celor dure. Avantajul torturii psihologice este faptul ca nu poate fi dovedita – aspect foarte important pentru un stat care trebuie sa isi mentina statutul la nivel international. Cotidianul britanic mai mentioneaza ca Putin si-a petrecut finele deceniului ’80 ca ofiter KGB sub acoperire in orasul german Dresden.

Harding, autorul cartii, a fost si el victima a spargerilor date de FSB si, in noiembrie 2010, a fost practic expulzat din Rusia cand ministrul afacerilor externe a refuzat sa ii innoiasca acreditarea de jurnalist.

In carte se mentioneaza ca ofiteri ai FSB recunosc faptul ca agentia a fost implicata in asasinarea spionului dizident Alexander Litvinenko, dar si ca regreta modul in care s-a petrecut acest lucru. Mai mult, Ambasada Marii Britanii din Moscova ar avea un scaun din "poloniu" pe care a stat Andrei Lugovoi, principalul suspect in asasinarea lui Litvinenko. Nestiind ce sa faca de fapt cu acest scaun, oficialli l-au incuiat intr-una dintre camere ale ambasadei.

Harding mai scrie ca Federatia de fotbal a rusilor stia cu o saptamana inainte de votul din decembrie ca Rusia si nu Marea Britanie va primi din partea comiteltului executiv al FIFA Cupa Mondiala din 2018

FSB-ul nu a explicat niciodata de ce Harding a fost o tinta atat de urmarita. Si alti corespondenti din vest au primit vizitele ocazionale ale agentilor, dar la o scara mult mai mica. (Romania Libera)

Comentarii