Demnitarii si-au votat marirea lefurilor

marți, 21 octombrie 1997, 23:00
2 MIN
 Demnitarii si-au votat marirea lefurilor

Camera Deputatilor a adoptat, ieri, Legea privind salarizarea personalului din cadrul organelor autoritatilor publice, operind modificari in sensul cresterii indemnizatiei acestor persoane, fata de propunerile avansate de Executiv. Conform acestei legi, presedintele Rom?niei va primi o indemnizatie lunara corespunzatoare coeficientului de 11,4 aplicat salariului mediu brut pe economie. Presedintele Senatului si cel al Camerei Deputatilor au coeficientul 9,5, vicepresedintii Camerelor legislative – 8,5, secretarii, chestorii, presedintii comisiilor permanente si presedintii grupurilor parlamentare – 8, vicepresedintii si secretarii Comisiilor permanente – 7,5, senatorii si deputatii – 7,25. Acesti coeficienti vor fi aplicati incepind cu ianuarie 1998.
Un calcul efectuat in functie de ultimul salariu mediu brut pe economie valabil in acest moment, in valoare de 871.951 lei, ar conduce la un salariu net pentru presedintele tarii de 3.976.096 lei, iar pentru un parlamentar – 2.528.657 lei. Premierul si presedintii Camerelor Parlamentului ar primi o indemnizatie lunara de 3.313.414 lei. Salariilor brute li se aplica o cota de impozit de 60%, conform legislatiei in vigoare.
Cu exceptia presedintelui Rom?niei, toate celelalte 33 de functii cuprinse in anexa cu indemnizatiile persoanelor din cadrul organelor autoritatii publice alese au primit coeficienti mariti in urma dezbaterii legii in Comisia de munca si protectie sociala. Coeficientii celor 33 de functii, de la viceprimar pina la presedintii Camerelor legislative, se situau intre 1,7 si 8,55. Conform textului adoptat, acesti coeficienti cresc de la 2 la 9,5. Cresterea indemnizatiilor fiind importanta, legea a fost completata cu un amendament care stabileste un nou nivel al sumei forfetare primite de deputati pentru activitatea in circumscriptiile electorale. Astfel, deputatii vor primi lunar o suma forfetara din bugetul Camerei egala cu indemnizatia lunara bruta a deputatului. Pina acum suma forfetara se situa la nivelul a doua indemnizatii lunare brute. Suma forfetara nu este impozabila. Fiecare deputat este obligat sa deconteze prin chitante si borderouri 60% din suma forfetara, restul urmind a fi decontat prin declaratii pe propria raspundere. Organele administratiei publice care cuprind functiile de la subprefect la primul-ministru au coeficientii pentru calculul indemnizatiei situati intre 4,8 si 9,5. Comisia a operat si in acest caz modificari, marind coeficientii initiali care se plasau intre 4,55 si 8,55. Repartitia coeficientilor pentru functiile executive este urmatoarea: primul ministrul – 9,5; ministru de stat – 8,5; ministru si consilierii prezidentiali – 7,5; prefect municipiu Bucuresti – 6,75 prefect judet categ. I – 6 etc.
Aceasta noua lege privind salarizarea persoanelor din autoritatea publica executiva si legislativa va intra in vigoare la 1 ianuarie 1998. Noutatea ei, in afara cresterilor salariale, consta in faptul ca include ca element de baza salariul mediu brut pe economie. Deputatii cred ca acest nou sistem de referinta va atenua diferentele de salariu dintre bugetari si persoanele care activeaza in sectorul privat. (C.R.)

Comentarii