Discutia Basescu-CC, despre imbunatatirea calitatii actelor normative, pentru a nu fi confuzii

miercuri, 09 noiembrie 2011, 14:37
4 MIN
 Discutia Basescu-CC, despre imbunatatirea calitatii actelor normative, pentru a nu fi confuzii

Seful statului a vorbit despre neclaritatile din acte normative, fie ca sunt ordonante de urgenta sau legi, care prin amendarea din Parlament creeaza confuzie sau contradictii cu legile existente.

Basescu a precizat ca nu s-a discutat pe o lege anume, intalnirea abordand controlul constitutional general.

El a afirmat ca judecatorii Curtii au insistat asupra neclaritatilor din actele normative in general, atat Ordonante sau Ordonante de Urgenta ale Guvernului, cat si legi care, amendate in Parlament, "creeaza confuzie sau contradictie cu legile existente".

Basescu a dat exemplul legilor trimise de Parlament Curtii pentru controlul de constitutionalitate.

"Parlamentul trimite pentru controlul de constitutionalitate orice tip de hotarare, dar doar actele normative sunt de competenta Curtii, nu si cele prin care isi administreaza ei puterea in interior", a spus el.

Presedintele a precizat ca a fost invitat de catre presedintele Curtii Constitutionale si a dat curs cu placere invitatiei, discutia avand caracterul unei intalniri intre institutii.

Discutia presedintelui Basescu cu judecatorii Curtii Constitutionale a durat peste doua ore.

Presedintele Traian Basescu a sosit, miercuri, in jurul orei 11.00, la Curtea Constitutionala, pentru o intalnire cu judecatorii CC.

Intalnirea a avut loc cu usile inchise si nu a fost anuntata public nici de catre Administratia Prezidentiala, nici de catre Curtea Constitutionala.

Este pentru a treia oara, dupa ceremonia validarii in functia de sef al statului in actualul mandat, cand Traian Basescu a fost prezent la Curtea Constitutionala.

Prima data, seful statului a fost prezent la Curtea Constitutionala in 8 decembrie 2010. Atunci, presedintele Traian Basescu a participat la sesiunea speciala consacrata sarbatoririi Zilei Constitutiei Romaniei, organizata de Curtea Constitutionala. Nici acea reuniune nu a fost anuntata public, insa ulterior Presedintia a precizat, intr-un comunicat, ca "a fost abordata tema asigurarii unui dialog interinstitutional permanent". "Perioada dificila din punct de vedere economic prin care trece Romania necesita si mai mult o cooperare a tuturor autoritatilor statului pentru evitarea unor blocaje de functionare", mai preciza Administratia prezidentiala.

Participarea lui Traian Basescu la sesiunea speciala a CC din decembrie avea loc la finalul unui an in care Curtea a luat o serie de decizii legate de acte normative ce vizau masuri initiate de Guvern in contextul crizei economice. Respingerea ca neconstitutionale a unor astfel de masuri, precum reducerea pensiilor, de catre CC a atras criticile repetate ale sefului statului la adresa Curtii.

Chiar in noiembrie 2010, seful statului critica deciziile CC privind pensiile magistratilor si salariile profesorilor.

Seful statului spunea, atunci, ca fusesera probleme serioase in discutiile cu FMI, CE, BM legate de "credibilitatea si predictibilitatea" deciziilor institutiilor juridice ale Romaniei, care adesea "fara justificare si temei constitutional" au interferat "masiv" politica economica a Guvernului.

In opinia sa, faptul ca fusesera luate decizii extrem de importante nu pe criterii constitutionale, ci pe criterii de oportunitate punea Romania "intr-o situatie extrem de dificila".

"Aici cred ca este evident pentru oricine cat de penibila poate fi o institutie a statului roman care spune, da, facem pensiile dupa contributie, dar la o sigura categorie nu, cea in care sunt si eu. Sau, da, ar fi buna Legea educatiei, dar sa afectezi profesorii… pai si noi cativa suntem profesori", a mai spus el.

Potrivit presedintelui, s-a pus la nivel politic si de experti problema cine stabileste in fapt politicile economice.

"A fost un lucru exprimat si la nivel politic si la nivelul expertilor care numai ce au parasit Romania: «Cu cine trebuie sa vorbim, cu cine stabilim politicile economice?! Le stabilim cu Guvernul sau mergem sa negociem cu Curtea Constitutionala?!»", spunea Basescu.

"Institutiile abilitate sa ia masuri pe timp de criza sunt Guvernul si Parlamentul si nu alte institutii. Sper ca anul 2011 sa fie un an in care cei care au responsabilitate pentru politica economica a tarii sa fie si cei care sa poata lua decizile – Guvern si Parlament", sublinia seful statului.

Presedintele Basescu a mai fost prezent la Curtea Constitutionala in luna mai 2011, cand a participat la deschiderea lucrarilor Conferintei Congresului Curtilor Constitutionale Europene. El a sustinut atunci ca deciziile instantelor constitutionale trebuie sa identifice acel just echilibru intre realizarea drepturilor individuale si interesul general al societatii.

"Confruntati cu crize economice, guvernantii sunt nevoiti sa ia uneori masuri ce pot afecta drepturile fundamentale ale omului. In astfel de conditii, opinia publica isi indreapta atentia nu numai spre guvernanti, ci si spre deciziile Curtii Constitutionale. Deciziile instantelor constitutionale trebuie sa identifice acel just echilibru intre realizarea drepturilor individuale si interesul general al societatii", declara Traian Basescu.

In iunie 2011, presedintele Traian Basescu multumea Curtii Constitutionale pentru nivelul inalt de cooperare si intelegere a propunerilor pe care le-a facut in legatura cu revizuirea Constitutiei, desi unele dintre acestea, precum eliminarea caracterului licit al averii din legea fundamentala, nu fusesera acceptate de CC.

"Tin sa multumesc Curtii Constitutionale pentru nivelul inalt de cooperare si intelegere a propunerilor pe care le-am facut. Nu sunt constitutionalist, echipa cu care am lucrat este o echipa care m-a insotit in tot mandatul, dar si oameni care au lucrat la propunerile de revizuire a Constitutiei si, in acelasi timp, propunerile pe care le-am facut reprezinta expresia a mai bine de sase ani de mandat in functia de presedinte al Romaniei. Cred ca va fi o Constitutie mai clara. Vreau sa fiu foarte bine inteles: eu consider principiile Constitutiei Romaniei ca fiind extrem de bune, sanatoase, dar Constitutia are nevoie de niste ajustari, in mod deosebit, pentru clarificarea relatiilor intre institutii si, sigur, ea trebuie adaptata si evolutiilor Romaniei. Constitutia nu este un act pe care sa nu-l mai atingi niciodata. Mai ales cu o tara care a trecut un lung proces de tranzitie", declara Basescu.

Traian Basescu sublinia, insa, ca nu va renunta la propunerea de eliminare din Constitutie a prevederii prin care averea se prezuma a fi dobandita licit. (Mediafax)

Comentarii