Galati, singurul oras cu aer curat din Romania. Vezi topul celor mai poluate orase din tara

miercuri, 28 septembrie 2011, 08:48
3 MIN
 Galati, singurul oras cu aer curat din Romania. Vezi topul celor mai poluate orase din tara

Din datele OMS, singurul oras din Romania, dintre cele montorizate, care respecta normele recomandate de organizatia internationala este Galatiul care a inregistrat 18 micrograme pe metru cub. Orasul Galati se incadreaza in normele OMS (de maximum 20 de micrograme pe metru cub) desi in oras exista combinatul siderurgic, iar numai in 2006, au fost contabilizate peste 20.000 de afectiuni respiratorii la copii si 14.000 la adulti din cauza noxelor, care in unele cazuri au dus chiar la cronicizarea bolilor.

Toate celelalte orase monitorizate de OMS au depasit pragul celor 20 de micrograme pe metru cub recomandate de organizatie. Astfel, in Buzau au fost inregistrate 22 de micrograme pe metru cub, in Oradea – 26 de micrograme pe metru cub, in Bacau – 27 de micrograme pe metru cub, in Botosani – 29 de micrograme pe metru cub.

Capitala Romaniei a depasit de doua ori si jumatate pragul stabilit de OMS cu 48 de micrograme pe metru cub, fiind insa depasita de Craiova cu 49 de micrograme pe metru cub, Timisoara cu 51 de micrograme pe metru cub si de Iasi, cel mai poluat oras al Romaniei cu 54 de micrograme pe metru cub.

Pentru a stabili cat de poluat este aerul, Organizatia Mondiala a Sanatatii a masurat nivelul particolelor care au zece micrometri sau mai putin, care pot penetra cu usurinta in plamani si pot ajunge provoca boli de inima, cancer la plamani, astm sau infectii respiratorii acute.

Prin urmare, potritiv OMS, calitatea aerului ar trebui sa aiba cel mult 20 de micrograme pe centimetru cub ca medie anuala, dar datele prezentate de OMS arata ca unele orase au atins chiar si 300 de micrograme pe metru cub. Recordul negativ este detinut de orasul Ahwaz din Iran care este cel mai poluat oras cu 372 de micrograme pe metru cub.

Daca normele recomandate de OMS ar fi fost respectate, aproape doua milioane de vieti ar fi putut fi salvate. In plus, numarul de decese cauzate de poluarea aerului a crescut cu aproape 16 procente fata de ultimele estimari ale OMS din 2004. Expertii OMS fac conexiuni si intre venituri si gradul de poluare, iar Romania este plasata in grupul „Europa – venituri mici si medii", zona unde au fost inregistrate 186.000 de decese numai in 2008.

Cel mai putin poluat oras din lume este, potrivit datelor OMS, Whitehorse, din Canada, inregistreaza numai 3 micrograme pe metru cub, iar din Europa, orasul cu aerul cel mai curat este Tallinn, capitala Estoniei, cu 11 micrograme pe metru cub.

Principalele cauze ale poluarii aerului sunt mijloacele de transport, industria, folosirea biomasei sau a carbunelui pentru prepararea hranei si incalzirea locuintelor, precum si centralele electrice pe carbune. Efectele cele mai grave sunt observate la persoanele deja bolnave, la copii si la varstnici.

OMS a strans date din aproape 1.100 de orase din 91 de tari, in intervalul 2003-2010, iar majoritatea valorilor fiind din 2008 si 2009. Dintre statele analizate, 80 nu respecta valorile cerute de OMS, iar cele mai afectate zone sunt tarile cu o crestere economica rapida, cum ar fi India sau China. Cu toate acestea, din baza de date a Organizatiei Mondiale a Sanatatii lipsesc orase din Rusia si din unele state africane. (Romania Libera)

Comentarii