Guvernul a reintrodus principiul confidentialitatii in legea adoptiilor

miercuri, 03 septembrie 2008, 14:28
2 MIN
 Guvernul a reintrodus principiul confidentialitatii in legea adoptiilor

Cabinetul Tariceanu s-a reunit astazi pentru a discuta modificarea legii adoptiilor. Executivul a hotarit sa reintroduca in lege principiul confidentialitatii datelor, in concordanta cu Conventia de la Strasbourg.

Potrivit acestui principiu parintii biologici si cei adoptivi nu se intilnesc. Mai mult, nici una din parti nu are acces la datele de contact ale celeilalte.

Modificarile pe care Guvernul le-a facut initial la legea adoptiilor, la cererea Curtii Constitutionale, au fost respinse de catre Consiliul Superior al Magistaturii, pe motiv ca incalca legislatia internationala. Curtea Constititionala s-a pronuntat in legatura cu legea adoptiilor dupa ce a fost sesizata de judecatorii din Timisoara care aveau pe rol un caz de adoptie. Copilul care urma sa fie dat in adoptie a fost recunoscut de tatal sau dupa opt ani, in plin proces de adoptie.

”Dupa ce am trimis legea la ministerul Justitiei si la Consiliul Suprem al Magistraturii, de la CSM am primit un aviz negativ ceea ce si speram de altfel. Deoarece schimbarile erau conform recomandarilor Curtii Constitutionale, dar intrau in contradictie cu conventia de la Strasbourg”, a precizat Gabriela Petrescu, secretar general, Oficiul Roman pentru Adoptii. 

Guvernul a refacut legea astfel incit sa respecte prevederile internationale in materie de adoptii, dar contravine deciziei Curtii Constitutionale, care spune ca parintii naturali vor cunoaste identitatea si datele personale ale parintilor adoptivi. In schimb, noua modificare prevede pastrarea confidentialitatii.

Conform noii ordonante de Guvern, acordul parintilor biologici nu este exclus din procesul de adoptie. De fapt, acordul lor va fi obligatoriu in toate etapele procesului de adoptie, si nu doar la initierea si finalizarea acestuia. Reprezentantii asociatiei non-guvernamentale Pro Adoptia sint de parere ca noua reglementare nu face decit sa prelungeasca durata proceselor de adoptie.

”Prin noua Ordonanta de Guvern, durata unui proces de adoptie se va prelungi. Parintele biologic trebuie sa isi dea acordul in fiecare etapa a procesului. (…) E posibil sa se extinda mult timp in cazul in care parintele biologic nu este gasit”, a precizat Mircea Popescu, presedintele Asociatiei ProAdoptia. 

In prezent, in Romania, durata unui proces de adoptie este de aproximativ 12 luni. In ultimul an, 1300 de copiii romani au fost adoptati de parinti cu aceeasi nationalitate. (Realitatea TV)

Comentarii