Igas: Nu s-a luat o decizie privind angajarea raspunderii Guvernului pe comasarea alegerilor

luni, 05 decembrie 2011, 13:31
5 MIN
 Igas: Nu s-a luat o decizie privind angajarea raspunderii Guvernului pe comasarea alegerilor

Igas a precizat ca proiectul de lege al MAI privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare a intrat in dezbatere publica, acesta urmand sa fie "imbunatatit" inainte de a fi discutat in Guvern.

Ministrul a spus, raspunzand unor intrebari, ca pana la momentul de fata in MAI nu s-au facut calcule privind un numar de parlamentari, criticile opozitiei fata de faptul ca proiectul ministerului nu ia in calcul reducerea parlamentarilor fiind, potrivit lui Igas, "interpretari" eronate.

Igas a precizat ca stabilirea numarului de parlamentari va face obiectul unui alt proiect legislativ.

Ministrul a afirmat ca si capitolul privind pedepsele pentru infractiuni electorale poate fi modificat in urma dezbaterii publice.

"Sunteti foarte grabiti sa aflati toate dedesubturile" a replicat Igas intrebarilor repetate ale jurnalistilor despre scaderea pedepselor privind mita electorala.

Ministrul a afirmat ca prin comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare se realizeaza o economie de fonduri bugetare, dar si o mai buna functionare a institutiilor statului.

"In campania electorala foarte multe institutii ale statului nu au un randament foarte bun si riscam sa le tinem blocate tot anul viitor", a explicat el.

Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament pentru proiectul de lege privind comasarea alegerilor parlamentare si locale si pentru proiectul privind promovarea judecatorilor la ICCJ, cel mai probabil saptamana viitoare, a declarat pentru MEDIAFAX liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente.

In ceea ce priveste proiectul de act normativ care vizeaza organizarea in aceeasi zi a celor doua scrutine, senatorul Uniunii a aratat ca acesta va fi, in mare, proiectul propus dezbaterii publice de Ministerul Administratiei si Internelor, dar "cosmetizat".

El a spus ca data asumarii raspunderii Guvernului va fi stabilita astfel incat sa poata sa fie discutata in Parlament inclusiv o eventuala o motiune de cenzura inainte de Craciun.

Fekete Andras Levente a aratat ca proiectul pentru care Guvernul isi va asuma raspundere in fata Legislativului va prevedea comasarea alegerilor, pastrarea normei de reprezentare prevazuta de legislatia in vigoare si mentinerea sistemului bicameral.

El a precizat ca in acest proiect nu va fi precizat numarul de parlamentari.

Liderul senatorilor UDMR a adaugat ca norma de reprezentare va fi calculata, atat pentru alegerile localem cat si pentru cele parlamentare, in functie de acelasi numar de locuitori. Acest numar ar putea fi, potrivit lui Fekete, cel rezultat in urma referendumului din octombrie 2011, ale carui rezultate ar putea fi disponibile pana in iunie-iulie 2012 sau raportat la numarul de locuitori inregistrati la evidenta populatiei cu trei luni inainte de alegeri.

Parlamentarul a mai declarat ca in actul normativ se va stipula ca delimitarea colegiilor nu va putea fi modificata in ultimele trei luni dinaintea scrutinului.

Pe de alta parte, Fekete a aratat ca Ministerul Administratiei si Internelor va face public in cursul zilei de luni noua varianta a proiectului de lege privind comasarea alegerilor locale si parlamentare, care, sustine el, va fi analizata si ar mai putea sa sufere unele modificari.

Fekete Andras Levente a afirmat ca, in acest sens, grupurile parlamentare ale organizatiei din care face parte se vor intalni marti pentru a dezbate aceasta propunere de act normativ. "Dorinta noastra este sa mergem pe un sistem mixt, care sa prespuna colegii si liste. Acesta ar fi potrivit pentru toata lumea", a mentionat senatorul UDMR.

Guvernul isi va angaja raspunderea pana la Craciun pentru proiectul legii de comasare a alegerilor si promovarea judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie, decizia fiind luata in sedinta de luni a coalitiei, au declarat anterior surse oficiale.

"Guvernul isi va angaja raspunderea atat pentru proiectul legii de comasare a alegerilor, cat si pentru legea privind promovarea judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in baza unei decizii politice luate in sedinta de luni a coalitiei. Intentia este ca angajarea raspunderii sa aiba loc pana la Craciun, iar data alegerilor comasate sa fie decisa ulterior, prin hotarare de guvern", au declarat agentiei MEDIAFAX surse participante la sedinta de luni a coalitiei.

In 14 noiembrie, coalitia convenise comasarea alegerilor pentru noiembrie 2012 si reducerea numarului de parlamentari la 388 – 300 de deputati si 88 de senatori.

Comasarea alegerilor si prelungirea mandatului primarilor vor fi decise prin proiect de lege inaintat Parlamentului, iar pentru aceasta masura va fi consultat intregul spectru politic, dar decizia va apartine in esenta coalitiei majoritare, declara, in 18 noiembrie, liderul PDL, premierul Emil Boc.

"Daca se va pastra acordul coalitiei pana la capat, o asemenea decizie se va face prin lege in Parlament, alta solutie nu exista. Deocamdata, exista acordul coalitiei, sper sa fie mentinut pana la capat si, in acest context, comasarea alegerilor va avea loc prin lege adoptata in Parlament", spunea Boc, la postul public de radio. El preciza totodata ca pentru comsarea alegerilor va fi consultat intregul spectru politic, dar ca decizia "apartine in esenta coalitiei majoritare".

Ministerul Administratiei si Internelor a lansat in dezbatere publica, saptamana trecuta, un proiect de comasare a alegerilor in 2012, care mentine norma de reprezentare a parlamentarilor din legislatia in vigoare, ceea ce inseamna ca numarul acestora nu va scadea, la locale populatia luata in calcul fiind cea de la 1 ianuarie 2012, iar pentru generale, cea inregistrata la 31 octombrie 2011.

Potrivit acestui proiect, supus dezbaterii publice pana in 12 decembrie, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputatilor este de un deputat la 70.000 de locuitori. Proiectul propune ca norma de reprezentare pentru alegerea Senatului sa fie de un senator la 160.000 de locuitori.

De asemenea, se specifica faptul ca numarul locuitorilor care se ia in calcul pentru parlamentare este cel comunicat de Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerul Administratiei si Internelor la data de 31 octombrie 2011, repartizat pe localitati, corespunzator structurii administrativ-teritoriale in vigoare.

Conform cifrelor din proiect, populatia luata in calcul la 31 octombrie 2011 este de 22.305.133 de persoane.

In aceste conditii, calculele indica faptul ca numarul de parlamentari nu se micsoreaza, asa cum a decis populatia la referendumul din 2009 si cum a hotarat recent coalitia.

Premierul Emil Boc a sustinut ca proiectul Ministerului Administratiei si Internelor de comasare a alegerilor este doar unul tehnic, care va fi discutat in coalitie si va putea include unele modificari, si a cerut opozitiei sa sustina revizuirea Constitutiei pentru formarea unui Parlament unicameral cu 300 de parlamentari. (Mediafax)

Comentarii